αγγίξαμε-ευαίσθητες-χορδές-υποστη-913231
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.06.2021 | 15:00

«Αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές» υποστηρίζει ο γυναικολόγος Κ. Πάντος για τις αντιδράσεις στο σποτ

Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το σποτ για το Συνέδριο Γονιμότητας μίλησε ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος. Όπως είπε στο OPEN, “αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές” και πρόσθεσε ότι “η σημερινή γυναίκα που έχει πολλές φορές την καριέρα μπροστά της, τα μεταπτυχιακά και το επάγγελμά της φτάνει σε ηλικίες άνω των 40 για να σκεφτεί να αποκτήσει παιδί. Και μιλάω για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Γιατί υπάρχουν και άλλες που δεν θέλουν. Εγώ καθημερινά, όπως και άλλοι συνάδελφοι συναναστρεφόμαστε γυναίκες 40,45,49 και 50 ετών που έρχονται για πρώτη φορά να αποκτήσουν παιδί, μην γνωρίζοντας τα όρια που θέτει η φύση, η οποία είναι αμείλικτη και πολύ αυστηρή με τη γονιμότητα της γυναίκας”.

Όπως τόνισε ο κ. Πάντος, “όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε όταν ένα ζευγάρι που ήταν παντρεμένο 20 χρόνια και η γυναίκα πλέον ήταν 45 ετών – όμορφη, με καριέρα- ήρθαν για να αποκτήσουν πρώτη φορά παιδί στο ιατρείο μου. Τι ρώτησα γιατί άργησαν τόσο και μου είπε ότι έκανε όλα τα άλλα στη ζωής της. Και όταν της είπα ότι μπαίνει σε εμμηνόπαυση μου απάντησε “ποιος εγώ;”. Αυτή η άγνοια φαίνεται και στην έρευνα της MRB. Σε ερώτημα “πότε νομίζετε ότι μειώνεται κάπως η γονιμότητα”, οι μισές είπαν μετά τα 40, ενώ τα όρια όπως τα ξέρουμε, η ωμή αλήθεια είναι ότι μετά τα 40 μπορεί να μπει σε εμμηνόπαυση μια γυναίκα”.

Σχετικά με το σποτ, ο κ. Πάντος τόνισε ότι “αυτό το σποτ όταν το είδα, ήταν πράγματι λίγο σκληρό. Αλλά έλεγε την ωμή αλήθεια. Δημιουργήθηκε από μια δημοσιογράφο αλλά μου φάνηκε πάρα πολύ ωραίο. Το σποτ δεν λέει κάντε παιδιά, αλλά ενημερωθείτε σωστά. Η γυναίκα που έφτιαξε το βίντεο “μίλησε” μέσα από την αυτοβιογραφία της. Το σποτ πέρασε από το ΕΣΡ, το είδε πάρα πολύ κόσμος και το ενέκρινε και ήδη παίζει εδώ και 10 ημέρες χωρίς να προκληθεί σάλος. Χθες που βγήκε στα social media κάποια άτομα που μπορεί να νομίζουν ότι λέμε άλλα πράγματα, προκλήθηκαν αντιδράσεις. Το νόημα του συνεδρίου είναι “να γνωρίζετε τα όρια που θέτει η φύση, να ενημερωθείτε, και να αποκτήσετε παιδί εφόσον θέλετε στην κατάλληλη ηλικία. Και μην νομίζουμε ότι μετά τα 40 τα πράγματα είναι τόσο εύκολα από επιστημονικής άποψης”.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, τόνισε ότι “όλοι όσοι πασχίζουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά και αν είναι δυνατόν με φυσική διαδικασία και όχι με εξωσωματική γονιμοποίηση θέλουμε να ενημερώνονται. Δεν προσπαθούμε να πείσουμε τις γυναίκες να κάνουν παιδιά αλλά να είναι ενημερωμένες. Το σποτ φέρνει τη γυναίκα αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα. Δεν θέλουμε να πιέσουμε. Κανένας ρατσισμός, μόνο ενημέρωση. Είναι δυσάρεστο να σχηματίζεται μία άσχημη αντίληψη και να μην ακούσουν ορισμένοι άνθρωποι ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της προσπάθειας».

Τέλος, ο κ. Πάντος ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα να ακυρώσουν το συνέδριο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα, καθώς ο ίδιος, αλλά και η υπόλοιπη οργανωτική επιτροπή έχουν στενοχωρηθεί την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.