αγαμία-από-άποψη-η-νέα-μόδα-στο-tiktok-1177160
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.05.2023 | 11:58

Αγαμία… από άποψη η νέα μόδα στο TikTok

Αγαμία: Η Κέιτλιν δεν είχε σκοπό να απαρνηθεί το σεξ. Τουλάχιστον δεν ήταν αυτή η αρχική πρόθεση της.

Πριν από τρία χρόνια βγήκε από μια κακοποιητική σχέση και δεν ήταν έτοιμη να βγει με κάποιον άλλον. Μετά ενέσκηψε ο Covid και τα lockdowns απλά κατέστησαν αδιανόητη την οποιαδήποτε επαφή. «Πίστευα τότε ότι χρειαζόμουν αυτόν τον χρόνο για να κλείσουν οι πληγές και να σκεφτώ όλα όσα πέρασα», εξηγεί, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα της στον Guardian.

Στα τέλη του 2023, η 23χρονη καλλιτέχνιδα άρχισε θεραπεία με ειδικό. «Συνειδητοποίησα ότι για να γίνω και πάλι σεξουαλικά ενεργή, χρειαζόμουν κάποιον που θα καταλάβαινε το παρελθόν μου και από πού προερχόμουν. Δεν θέλω να είμαι με κάποιον εκτός αν είναι δεσμευμένος σε μένα και δεν βιάζομαι να τον βρω», προσθέτει.

Το προσπάθησε δοκιμάζοντας διάφορες online εφαρμογές για γνωριμίες, αλλά δεν συνάντησε κάποιον που να ήθελε σχέση παρά μόνο αρκετούς που ζητούσαν σεξ.

Σεξ εκτός εξίσωσης

«Σύντομα συνειδητοποίησα ότι έχανα το ενδιαφέρον τους μόλις τους ξεκαθάριζα ότι δεν θα κοιμόμουν μαζί τους από το πρώτο ραντεβού. Αρκετοί μάλιστα προσποιούνταν ότι ήθελαν σχέση για να με πείσουν, ωστόσο μόλις έβγαζα το σεξ από την εξίσωση εξαφανίζονταν με βήμα ταχύ. Είναι πραγματικά δύσκολο όταν τα ραντεβού γυρίζουν γύρω από μια κουλτούρα σε της μιας βραδιάς που δεν με ενδιαφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αγαμία της Κέιτλιν, που ξεκίνησε λόγω συνθηκών μετρά σήμερα τρία χρόνια και είναι απόλυτα συνειδητή επιλογή. Δεν της λείπει καθόλου το σεξ, παρότι όταν βλέπει ζευγάρια σε σχέση με υγιή σεξουαλική ζωή, αναρωτιέται γιατί δεν ζει κι εκείνη κάτι παρόμοιο.

Η κατάσταση όμως έχει και τα οφέλη της, συμπληρώνει, αφού την έκανε να καταλάβει τι πραγματικά απολαμβάνει στο σεξ, ενώ την βοήθησε να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση σε αυτό το κομμάτι. Και μπορεί το σεξ με κάποιον άλλον να μην το σκέφτεται καθόλου, αυτοϊκανοποιείται συχνά και η λίμπιντο της έχει αυξηθεί.

Η νέα μόδα στο TikTok

Η περίπτωση της Κέιτλιν δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά ο κανόνας ολόγυρα μας. Στο TikTok, η ακούσια ή εσκεμμένη αγαμία είναι η νέα μόδα, αφού το hashtag #celibacy έχει περισσότερα από 195εκατομμύρια επισκέψεις. Μάλιστα οι οπαδοί της νέας τάσης λένε ότι τους έχει βοηθήσει στο να βελτιώσουν τη συγκέντρωση τους, την ψυχική τους υγεία και την ενέργεια.

Μόνο τον Ιανουάριο οι σχετικές αναζητήσεις στο Google παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 90%. «Η αγαμία συνάδει με τη μόδα που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια να κάνουμε πιο αραιά σεξ με λιγότερους ερωτικούς συντρόφους από ότι ίσχυε στο παρελθόν», σημειώνει στη βρετανική εφημερίδα ο δρ Τζάστιν Λεχμίλερ, ερευνητής του Ινστιτούτου Kinsey και παρουσιαστής του podcast, Sex and Psychology.

«Οι άνθρωποι είναι λιγότερο σεξουαλικά ενεργοί σήμερα, με αρκετούς εξ αυτών να εγκαταλείπουν εντελώς το σεξ», προσθέτει ο ίδιος. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και διαπιστώνουν ότι μεταξύ 2009 και 2018 υπάρχει μεγάλη αύξηση στους έφηβους που καταγράφουν καμιά σεξουαλική δραστηριότητα από 28.8% σε 44.2% οι νεαροί άνδρες και 49.5% το 74% οι νεαρές γυναίκες.

Για το φαινόμενο αυτό φταίει το gaming, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αύξηση των ασέξουαλ ατόμων, η μείωση του αλκοόλ και η αύξηση του kinky σεξ που φοβίζει πολλούς, καθώς επίσης το πάγιο χάσμα ανάμεσα στον οργασμό των γυναικών που δεν ακολουθεί εύκολα ή γρήγορα τον αντίστοιχο των ανδρών.