aegean-seal-22-ιι-εντυπωσίασαν-οι-έλληνες-βατραχά-1092791
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.11.2022 | 23:10

AEGEAN SEAL 22-ΙΙ: Εντυπωσίασαν οι Έλληνες βατραχάνθρωποι στην πολυεθνική άσκηση

Από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική άσκηση «AEGEAN SEAL 22-ΙΙ», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου, λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωσης της άσκησης Aegean Seal 22-I.

Η εν λόγω άσκηση διεξήχθη από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου και είχε ως κύριο αντικείμενο τις επιχειρήσεις Ναρκοθηρίας σε ρηχά ύδατα (VSW) και Εξουδετέρωσης Ναρκών – Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (EOD/C-IED). Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν Ομάδες Εξουδετέρωσης Ναρκών από το Πολεμικό Ναυτικό και το Ναυτικό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

H «AEGEAN SEAL 22-ΙΙ» είναι άσκηση τύπου INVITEX που διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ περιλαμβάνει τα ανωτέρω ειδικά εκπαιδευτικά αντικείμενα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση αυτόνομων υποβρυχίων οχημάτων (AUV) και σύγχρονων μέσων. Η διεξαχθείσα άσκηση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας του συμμετέχοντος προσωπικού.

Tην Παρασκευή 04 Νοεμβρίου, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, μετέβη στην Ναυτική Βάση Νοτίου Ευβοϊκού (ΝΒΝΕ) όπου και παρακολούθησε την εξέλιξη της άσκησης. Τέλος την Πέμπτη 03 Νοεμβρίου, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας μετέβη στην ΝΒΝΕ όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της άσκησης.