Κοινωνία

Α. Δέδες -Πραγματογνώμονας: «Οι οδηγοί στο συγκεκριμένο σημείο κινούνται στα τυφλά»

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα ανθρώπινο λάθος, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη των συστημάτων». Αυτό δήλωσε ο πραγματογνώμονας σιδηροδρομικών ατυχημάτων, Αναστάσιος Δέδες, μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Μιλώντας για το πώς συνέβη η τραγωδία με την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, ο κ. Δέδες ανέφερε: «Το τρένο είχε ξεκινήσει από Αθήνα, έφτασε στη Λάρισα και από εκεί και πέρα άλλαξε γραμμή κατόπιν εντολής του σταθμάρχη προς τον κλειδούχο και πήγε στη γραμμή η οποία ήταν η γραμμή καθόδου. Αυτή η ενέργεια ήταν για μένα εντελώς αψυχολόγητη, λανθασμένη και επικίνδυνη, καθώς δεν υπήρχε έλεγχος από τον μηχανοδηγό της κίνησης η οποία υπήρχε στην κάθοδο».

«Οι οδηγοί κινούνται στα τυφλά»

Ο ίδιος τόνισε ότι τα αίτια της τραγωδίας θα προκύψουν από τις απομαγνητοφωνήσεις, οι οποίες υπάρχουν και δεν μπορούν να σβηστούν.

«Είναι δεδομένο το τρένο ακολουθούσε λανθασμένη διαδρομή είτε από πρόβλημα που υπήρχε στην γραμμή ανόδου λόγω ρεύματος ή λόγω οποιοδήποτε άλλης αιτίας. Το τρένο, τη στιγμή κατά την οποία ξεκίνησε να ανεβαίνει προς τα πάνω, έπρεπε να έχει σήματα στο δρόμο από τα οποία ο μηχανοδηγός να βλέπει εάν η γραμμή είναι ελεύθερη ή όχι».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πραγματογνώμονας σιδηροδρομικών ατυχημάτων, τα φανάρια ήταν εκτός λειτουργίας, διότι το σύστημα δεν λειτουργούσε. «Το σύστημα φωτοσήμανης δεν είχε αναβαθμιστεί και δεν είχε τεθεί σε λειτουργία, με αποτέλεσμα οι μηχανοδηγοί να βασίζονται στις εντολές των σταθμαρχών και να κινούνται στα τυφλά», σημείωσε.

«Υπήρχε τεράστιο ρίσκο. Ο μηχανοδηγός έφυγε, δεν είχε σήμανση μπροστά του και κινείτο στα τυφλά. Το ίδιο και ο αντίθετα ερχόμενος διότι δεν δούλευε ούτε η άλλη πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για την μεγάλη ταχύτητα με την οποία έγινε στην σύγκρουση, επισήμανε ότι το τρένο θέλει πάνω από 250 μ. για να σταματήσει. Με δεδομένο ότι το Intercity πηγαίνει με 160 χλμ., ήταν νύχτα και το άλλο τρένο έβγαινε από το τούνελ με αποτέλεσμα να μην είναι ορατό, ο κ. Δέδες εστίασε για άλλη μια φορά στις ευθύνες των αρμοδίων λέγοντας ότι το δυστύχημα ήταν προδιαγεγραμμένο να γίνει διότι υπήρχε τεράστιο ρίσκο.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως ο ΟΣΕ είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση της γραμμής και την επίλυση τυχόν προβλημάτων, ενώ η Hellenic Train φέρει ευθύνη για τα δρομολόγια. 

Νίκος Κοκκινόπουλος

Recent Posts

Κύμα οργής και μποϊκοτάζ στη Zara για διαφημιστική καμπάνια

Την οργή καταναλωτών οι οποίοι καλούν σε μποϊκοτάζ προκαλεί η νέα διαφημιστική καμπάνια  του ισπανικού…

15 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Σκυλιά κατασπάραξαν μέχρι θανάτου μια 50χρονη γυναίκα

Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό με επίθεση ζώου σε άνθρωπο καταγράφηκε σήμερα στη χώρα μας, με…

30 λεπτά ago

Βόλος: Πλιάτσικο στα σπίτια πλημμυροπαθών τρεις μήνες μετά τη θεομηνία

έρασαν τρεις μήνες από την ημέρα της απόλυτης καταστροφής. Από τότε που οι κακοκαιρίες Daniel…

33 λεπτά ago

Κινητοποιήσεις πανελλαδικά τον Ιανουάριο αποφάσισε η Επιτροπή Μπλόκων

Σε κινητοποιήσεις, κάθε μορφής, μαζικά και συντονισμένα σε όλη τη χώρα, τον Ιανουάριο, αποφάσισαν να…

1 ώρα ago

Ηράκλειο: Διασωληνώθηκε 17χρονη μαθήτρια που υπέστη ανακοπή μετά από αλλεργικό σοκ

H 17χρονη διασωληνώθηκε σε νοσοκομείο στο Ηράκλειο μετά από αλλεργικό σοκ, που της προκάλεσε ανακοπή.…

3 ώρες ago

Κύπρος: Συνελήφθησαν δύο Ιρανοί – Σχεδίαζαν επίθεση σε βάρος Ισραηλινών

Δύο Ιρανοί συνελήφθησαν στην Κύπρο καθώς όπως μετέδωσε η «Καθημερινή Κύπρου» σχεδίαζαν επίθεση κατά Ισραηλινών…

4 ώρες ago