40-000-πρόσφυγες-στο-αν-αιγαίο-1-φεύγει-3-έρχο-406472
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.12.2019 | 09:28

40.000 πρόσφυγες στο Αν. Αιγαίο- 1 φεύγει, 3 έρχονται

Ξεπέρασαν τους 40.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης.

Παρά την επιχείρηση αποσυμφόρησης και τις συνεχείς μεταφορές ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα, ο αριθμός των νέων αφίξεων εξακολουθεί να είναι πολλαπλάσιος των μεταφερόμενων, με αποτέλεσμα ο προσφυγικός – μεταναστευτικός πληθυσμός στα νησιά να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο Ιούνιο ο συνολικός αριθμός τους σε όλα τα νησιά δεν ξεπερνούσε τα 16.000 άτομα και εκτινάχτηκε μόλις σε έξι μήνες στους 40.000, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερο.

«Η κατάσταση είναι σήμερα εκτός ελέγχου και δυστυχώς είμαστε μόνοι μας», είπε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε το πρωί της Τετάρτης, στο πλαίσιο της παναιγαιακής κινητοποίησης και απεργίας που κήρυξαν η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των νησιών κατά της δημιουργίας νέων δομών.

Σαφείς αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό – μεταναστευτικό άφησε ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. «Η κυβέρνηση ανακοινώνει σχέδια τα οποία δεν υλοποιούνται», είπε, και αναφέρθηκε στις τελευταίες ανακοινώσεις για το κλείσιμο των υφιστάμενων δομών και την αντικατάσταση από κλειστά κέντρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως είπε, τον βρίσκει προσωπικά σύμφωνο, όχι όμως και όσα ακούστηκαν στη συνέχεια για παράλληλη λειτουργία κλειστών και ανοιχτών δομών. «Σε κάθε περίπτωση, με κλειστά ή ανοικτά κέντρα, δεν έχει κανένα νόημα, όταν συνεχίζονται αθρόες οι ροές», παρατήρησε και αναφέρθηκε ενδεικτικά στις 500 και πλέον νέες αφίξεις στα νησιά μόνο κατά την χθεσινή ημέρα (Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου).

Στο ίδιο πνεύμα, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, τόνισε πως «χειρότερο από μια κακή απόφαση είναι να γίνεται αντιληπτό ότι οι έχοντες την ευθύνη για τη λήψη μιας απόφασης δεν μπορούν, και έτσι να ρίχνουν το μπαλάκι σε εμάς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».