25η-μαρτίου-να-γιατί-οι-τσολιάδες-χτυπά-1003740
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.03.2022 | 16:00

25η Μαρτίου: Να γιατί οι τσολιάδες χτυπάνε τα τσαρούχια με δύναμη στο έδαφος

Οι τσολιάδες μας για ακόμη μια φορά συγκλόνισαν με την παρουσία τους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Εύζωνες, οι οποίοι κάνουν 90 βήματα το λεπτό, όταν παρελαύνουν χτυπούν με δύναμη τα τσαρούχια τους στη γη για να ακούνε οι Αγνωστοι νεκροί του Εθνους. «Σήμερα, κατά την αποχώρηση τους από το Μνημείο, η απόλυτη ησυχία που επικρατούσε, το χτύπημα ακουγόταν ως Σύνθημα, για την νέα αρχή του Ελληνισμού» ανέφερε η Προεδρική Φρουρά για την μεγαλειώδη παρέλαση στο Σύνταγμα μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Η μακρόχρονη ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά την 12η Δεκεμβρίου του 1868, με τη σύσταση ενός μάχιμου και ταυτοχρόνως τελετουργικού τμήματος, του μόνιμου Στρατού, με την ονομασία «Άγημα». Σκοπός της δημιουργίας του, ήταν η παροχή άριστης στρατιωτικής εκπαίδευσης στους διακριθέντες για τη στρατιωτική τους αρετή, ώστε να αποτελέσουν υπόδειγμα εκπαίδευσης για τον υπόλοιπο Στρατό. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1914, μετονομάζεται σε «Ανακτορική Φρουρά». Το 1929, έτος έναρξης των εργασιών ανέγερσης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, λόχος Ευζώνων με την ονομασία «Λόχος Φρουράς Προέδρου της Δημοκρατίας», αναλαμβάνει τη φύλαξη του.

Στην πορεία των χρόνων και με τις αλλαγές του πολιτεύματος, οι μετονομασίες διαδέχονταν η μια την άλλη: «Λόχος Βασιλικής Φρουράς» (1940), «Τιμητική Φρουρά του Αγνώστου Στρατιώτη»(1941), «Φρουρά Σημαίας»(1942), «Βασιλική Φρουρά»(1946). Ωστόσο, παρέμενε αμετάβλητη η αποστολή που αφορούσε στην τιμητική φρούρηση του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και των Ανακτόρων.

Από το 1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ονομάζεται οριστικά πλέον «Προεδρική Φρουρά», έχει καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα και υπάγεται στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.