25-χρόνια-φεστιβάλ-ντοκιμαντέρ-θεσσαλο-1139262
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.02.2023 | 17:50

25 χρόνια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέσα από 25 αξέχαστες προβολές

Από TVXS

Αν αγαπάς την Έβδομη Τέχνη, αργά ή γρήγορα η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στον δρόμο σου. Αυτό είχα γράψει πριν από τρεισήμισι περίπου χρόνια, με αφορμή τότε το Αφιέρωμα για τον εορτασμό των 60 χρόνων του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Είναι κάτι που το πιστεύω ακράδαντα και ισχύει αυτούσιο και για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο φέτος συμπληρώνει τα 25 χρόνια συνεχούς και αξιόλογης παρουσίας στον χώρο και μας προσκαλεί να τα γιορτάσουμε μαζί του.

Πρόκειται για μία διοργάνωση που έχει κερδίσει με την αξία της μία θέση στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα γι’ αυτό και δικαίως έχει τοποθετηθεί αναμέσα στα 10 καλύτερα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στον κόσμο. Το έργο του και η προσφορά του εκτιμάται διεθνώς, γι’ αυτό εξάλλου ήδη από το 2018 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, επέλεξε 28 κορυφαία Φεστιβάλ του κόσμου για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ντοκιμαντέρ που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα στα φιλμ που κερδίζουν το πρώτο βραβείο στα συγκεκριμένα φεστιβάλ, να είναι αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα ντοκιμαντέρ που κερδίζουν τον «Χρυσό Αλέξανδρο» κάθε Μάρτιο στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αυτόματα εξασφαλίζουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ, που μπορεί να τους οδηγήσει στην τελική πεντάδα για το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Τι είναι όμως το Ντοκιμαντέρ; Το είδος αναπτύσσεται, υποείδη ξεπροβάλλουν διαρκώς και οι ειδικοί συγκλίνουν πως είναι τρομακτικά δύσκολο να περιορίσει κανείς σε ταμπέλες μια κινηματογραφική δύναμη που διευρύνεται και εξελίσσεται με ταχύτητα αντίστοιχη της πραγματικότητας που την τροφοδοτεί.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1999, με πρωτοβουλία του Δημήτρη Εϊπίδη, ο οποίος παρέμεινε διευθυντής του ως το 2016. Έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και επικεντρώνεται στον ανεξάρτητο κινηματογράφο τεκμηρίωσης και την ανακάλυψη νέων δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο. Το φεστιβάλ παρουσιάζει κάθε χρόνο αφιερώματα και ρετροσπεκτίβες σε κορυφαίους δημιουργούς και ρεύματα του κινηματογράφου τεκμηρίωσης.

Από TVXS