15-κρυφές-παραλίες-στην-αττική-που-λί-794489
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.06.2020 | 19:48

15 “κρυφές” παραλίες στην Αττική που λίγοι ξέρουν -Προτείνει ο Τ. Δούσης

Ο καύσωνας θα μας “τσακίσει” και είναι αλήθεια ότι ο κόσμος θα γεμίσει κάθε γνωστή παραλία στα νότια προάστια. Το travelstyle.gr σε μια μικρή προσπάθεια μας να σας βοηθήσει, βρήκε 15 υπέροχες παραλίες που δεν είναι και τόσο γνωστές.

Στα Νότια, στα Ανατολικά και στα… λίγο πιο μακρινά!

Η πιο βολική περιοχή για μία γρήγορη βουτιά είναι στην παραλιακή ζώνη. Ουσιαστικά μιλάμε για μια απέραντη ευθεία – δεν θα χρειαστείς ούτε χάρτη – που κινείται παράλληλα με την θάλασσα.

Εδώ θα βρεις ό,τι και αν ψάχνεις για να δροσιστείς! Θες αμμουδιά και σκιά από αρμυρίκια; Θες βραχάκια και απόκρυμνους κολπίσκους; Είσαι ερημικός τύπος και προτιμάς την ησυχία σου; Ξεκινώντας από την Βουλιαγμένη, συνεχίζοντας προς Ανάβυσσο, Λαγονήσι και Σούνιο, εμείς σου προτείνουμε:

  1. Παραλία Αλθέα ή Σκαλάκια

Μετά την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στο 176ο χιλιόμετρο Αθηνών – Σουνίου, κόβεις ταχύτητα και έχεις το νου σου για την πινακίδα «Οικισμός Αλθέα», στρίβεις και μετά από λίγο παρκάρεις. Έφτασες! Κατεβαίνεις τα σκαλάκια (από εκεί πήρε και το δεύτερο όνομά της «Σκαλάκια») και ξαφνικά βρίσκεσαι σε έναν παράδεισο. Μικρός κολπίσκος, καθαρή αμμουδιά, ακόμα πιο καθαρά νερά.

Extra Tip! Για ίσκιο – αν δεν έχεις δική σου ομπρέλα – πρέπει να πας νωρίς για να προλάβεις τα σκιερά spots κάτω από τα βράχια.

  1. Παραλία Μαύρο Λιθάρι

Πήρε το όνομά της από τον μαύρο βράχο στην αριστερή πλευρά της παραλίας. Βρίσκεται στο 46ο χλμ. της Λεωφ. Σουνίου και, παρά το γεγονός ότι είναι καλά οργανωμένη, έχει αρκετό ελεύθερο χώρο για εκείνους που θέλουν τα πράγματα “the old way”. Διαθέτει μία εξαιρετική αμμουδιά και υπέροχα κρυστάλλινα νερά. Δεν είναι ιδιαιτέρως μυστική -για να είμαστε ειλικρινής-αλλά σίγουρα αξίζει μία βουτιά σου!

Extra tip! Η θέα της παραλίας Χάρακας απέναντι, δίνει μία νησιωτική αίσθηση στο τοπίο.

  1. Παραλία Άγιος Νικόλαος

Βρίσκεται στα δυτικά μιας φαρδιάς λωρίδας άμμου που ενώνει την Αττική με μια νησίδα, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές με μια εκπληκτική θάλασσα.

Extra Tip! Η παραλία δεν φαίνεται από τον δρόμο για αυτό θα πρέπει να μπεις στον παράδρομο της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων και να κάνεις δεξιά στο τελευταίο στενό πριν ξαναβγείς στη Λ. Σουνίου.

  1. Παραλία Θυμάρι

Βρίσκεται μόλις 55 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας και αποτελεί πόλο έλξης για όσους δεν ενδιαφέρονται για τις οργανωμένες και πολυπληθείς καταστάσεις. Θα την βρεις μετά τις παραλιακές ταβέρνες της Παλαιάς Φώκαιας. Προσοχή όμως μη χάσεις την πινακίδα «Θυμάρι» και το καμουφλαρισμένο δρομάκι! Κατεβαίνοντας τα σκαλάκια η θέα θα σε ανταμείψει απόλυτα! Δυο κολπίσκοι – ένας με βοτσαλάκι και ένας με μεγαλύτερη αμμουδιά – σε περιμένουν για να κολυμπήσεις στα πεντακάθαρα νερά τους!

Extra tip! Τα βραχάκια μέσα στο νερό χρειάζονται λίγη προσοχή.

  1. Παραλία Χάρακας

Η παραλία του Χάρακα αποτελεί την ιδανικότερη λύση για όσους αναζητούν μια εναλλακτική και σχετικά κοντινή παραλία. Με κατεύθυνση προς το Σούνιο και πλησιάζοντας τα όρια των Δήμων Λαυρίου και Κερατέας κόβεις ταχύτητα και αναζητάς την ταμπέλα που γράφει «Παραδοσιακός οικισμός Χάρακα» και κάπου εκεί σταματάς. Παρκάρεις στο πλάτωμα που θα βρεις ελάχιστα μέτρα πιο κάτω και διαλέγεις που θα απλώσεις το κορμί σου! Αυτή η παραλία είναι πολύ πιο μεγάλη και διαθέτει ψιλή άμμο και καθαρά νερά! Σκέφτεσαι καλύτερο συνδυασμό;

Extra Tip! Πρόσφατα απέκτησε και ξαπλώστρες σε ένα μικρό κομμάτι της αν δεν θες να κουβαλάς δικό σου εξοπλισμό.

  1. Παραλία Λεγραινά

Βρίσκεται λίγο μετά το Χάρακα, στα όρια του δήμου Λαυρίου και αποτελεί μία από τις πιο όμορφες της Αττικής. Η παραλία των Λεγραινών συνδυάζει κυκλαδίτικου επιπέδου ψιλή, χρυσαφένια άμμο με γαλανά νερά και λίγο κόσμο.

  1. Παραλία ΚΑΠΕ

Λίγο πριν φτάσεις στα Λεγραινά, υπάρχει μια πινακίδα η οποία αναγράφει “Ιδιοκτησία ΚΑΠΕ”. Θα ακολουθήσεις τον χωματόδρομο και θα φτάσεις σε κάτι που θυμίζει ένα “πιο φτωχό” Πόρτο Κατσίκι! Παίρνεις τον εξοπλισμό σου και κατεβαίνεις τα σκαλάκια (μην ξεχάσεις το νεράκι και τα απαραίτητα από την καντίνα που θα βρεις πάνω)! Βρίσκεις μία γωνίτσα και…. φεύγεις το βράδυ! Πριν κάποια χρόνια ήταν το απόλυτο μυστικό… τώρα –δυστυχώς- έπαψε να είναι μυστικό, αλλά παραμένει μία υπέροχη παραλία, με πεντακάθαρα νερά!

Extra Tip! Αν θες λιγότερο κόσμο, στα αριστερά της παραλίας (όπως κοιτάς την θάλασσα) αν μπεις μέσα, με τα πράγματά σου στα χέρια – και τα χέρια ψηλά – και περπατήσεις, ουσιαστικά, μέσα στο νερό, πίσω από τα βράχια, θα ανακαλύψεις μια δεύτερη, μικρότερη αλλά εξίσου αμμουδερή, ερημική, μικρή παραλία.

  1. Παραλίες Καλοπήγαδο ή Βρωμοπούσι

Το όνομά της προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη “πούσι” που σημαίνει πηγάδι, δηλαδή Βρωμοπήγαδο, επίσης, θα ακούσεις να αναφέρεται και ως Καλοπήγαδο. Δεν είναι όμως το όνομα που κάνει αυτήν την παραλία ξεχωριστή, αλλά η αμμουδερή της πλαζ και τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά της! Θα την βρεις στον ομώνυμο οικισμό, σε απόσταση 53 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας και 12 Ανατολικά της Κερατέας.

  1. Παραλία Πόρτο Εννιά

Αν θες μία ήσυχη αμμουδερή παραλία με εύκολη πρόσβαση και υπέροχα νερά, τότε μην παραλείψεις να κάνεις μία βουτιά και στο Πόρτο Εννιά, στην περιοχή της Κερατέας.

Extra Tip! Μην πας απροετοίμαστος, γιατί αυτή η παραλία είναι πραγματικά ανοργάνωτη! Προμηθεύσου με τα απαραίτητα (νερά, ομπρέλες, σνακ…) και απόλαυσε μία από τις σχετικά άγνωστες παραλίες της Αττικής.

  1. Παραλία Δασκαλειό

Σε γενικές γραμμές η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, και συγκεκριμένα της Κερατέας διαθέτει ίσως τις πιο “ήσυχες παραλίες” της Αττικής Ριβιέρας. Ο οικισμός του Δασκαλειού, που χωρίζεται σε 3 μικρότερους κολπίσκους έχει υπέροχα νερά και αμμουδιά! Πλέον 2 στα 3 λιμανάκια του οικισμού, διαθέτουν και ξαπλώστρες για όσους προτιμούν να μην κουβαλούν όλα τα αξεσουάρ.

  1. Παραλία Κουκουναριές, Σχινιάς

Ο Σχινιάς αποτελεί – από μόνος του – έναν κοντινό στην Αθήνα προορισμό για δροσερές αποδράσεις. Με τα πολυάριθμα beach bar και ξενοδοχεία, σίγουρα ικανοποιεί όσους αναζητούν κάτι πιο έντονο και με “ροπή” στα θαλάσσια σπορ. Υπάρχει όμως και “παρθένο” κομμάτι στην περιοχή (ναι, καλά διάβασες) και πρέπει να το επισκεφθείς! Υπάρχει το δάσος του Σχινιά (!!!) που αποτελείται από κουκουναριές, πεύκα και σχίνα (εξού και το όνομα της μεγάλης αυτής παραλίας) και καταλήγει σε μία υπέροχη ανοργάνωτη αμμώδη παραλία. Αυτή η παραλία θα σε κάνει να ξεχάσεις πως βρίσκεσαι μία ανάσα από την Αθήνα και τόσο κοντά στην καρδιά των sea sports της περιοχής!

Extra Tip! Συνδύασε το μπάνιο σου με μία πεζοπορία μέσα στα δέντρα!

  1. Παραλία Σέσι, Γραμματικό

Ξεμακραίνοντας λίγο περισσότερο από την Αθήνα, και αγγίζοντας πλέον τα όρια της μονοήμερης, σου προτείνουμε το Σέσι, στο Γραμματικό. Με τα αλμυρίκια να ακουμπούν σχεδόν στο κύμα, τα καθαρά νερά, το ψιλό βοτσαλάκι την άμμο να ανακατεύονται, το Σέσι (μικρό ή μεγάλο) αποτελεί πόλο έλξης, για σένα που θες να νιώσεις πως έφυγες διακοπές, και είσαι 1,5 ώρα μακριά από το σπίτι σου! Σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τον τύμβο του Μαραθώνα, θα ακολουθήσεις τον δρόμο για Γραμματικό και ύστερα 8 χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου και… έφτασες!

Τώρα το δίλυμα: Μικρό Σέσι ή Μεγάλο Σέσι; Η παραλία Μικρό Σέσι, μοιάζει με πλαζ των Σποράδων και περιβάλλεται από δάσος και μικρό λιβάδι ενώ η παραλία Μεγάλο Σέσι σε ταξιδεύει νοερά σε κάποιον κολπίσκο νησιού με βότσαλα, πεντακάθαρα νερά, δασάκι από Αλμυρίκια και το γραφικό εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως.

  1. Ψάθα

Είναι μια από τις πλέον μακρινές προτάσεις μας, καθώς απέχει 66 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της Αθήνας, αλλά σίγουρα θα σε αποζημιώσει. Είναι τεράστια (περίπου 2 χιλιόμετρα μήκος), βοτσαλωτή, μέσα κι έξω από το νερό, διαθέτει κρυστάλλινα νερά και μερικά εξαιρετικά ταβερνάκια και ουζερί να την περιτριγυρίζουν.

  1. Παραλία Πόρτο Γερμενό

Οκ, δεν είναι σίγουρα μυστική, αλλά είναι μακρινή (οπότε σπάνια την επιλέγεις)! Πρόκειται για πέντε παραλίες στη σειρά με κρυστάλλινα ανοιχτογάλαζα νερά και βότσαλο. Σε γενικές γραμμές τα νερά βαθαίνουν γρήγορα, οπότε αν σκοπεύεις να πας με την οικογένεια έχε το στο νου σου.

Extra Tip! Η πιο πολυσύχναστη από τις πέντε είναι η «μεσαία παραλία», οπότε αν θες κάτι πιο ήρεμο, διάλεξε μία από τις άλλες τέσσερις!

  1. Παραλία Κινέτας

55 χιλιόμετρα από την Αθήνα αλλά με πολύ εύκολη πρόσβαση, αφού βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Εθνική Οδό, η παραλία της Κινέτας είναι από τις μεγαλύτερες του Σαρωνικού με μήκος 6 χιλιομέτρων! Λευκό βότσαλο, καθαρά νερά, σωστό βάθος που ικανοποιεί τους πάντες, beach bar και ξαπλώστρες για όσους θέλουν κάτι πιο οργανωμένο, αλλά και πολλές επιλογές για να κάνεις το μπάνιο σου έχοντας τον προσωπικό σου χώρο ακόμα και τον Αύγουστο!

Extra Tip! Ταβερνούλες και εστιατόρια πάνω στο κύμα για να νιώσεις πως βρίσκεσαι πραγματικά σε κάποιο νησί!