15-εργαλεία-που-υποστηρίζουν-το-live-streaming-εκδη-763060
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.04.2020 | 18:13

15 εργαλεία που υποστηρίζουν το live streaming εκδηλώσεων

Το GatherPoint συνέλεξε και παρουσιάζει 15 εφαρμογές και ιστοσελίδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωντανή μετάδοση εκδηλώσεων, μιας και οι συνθήκες προς το παρόν δεν επιτρέπουν την διοργάνωση και τη δια ζώσης παρακολούθηση εκδηλώσεων.

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση που βιώνουμε συλλογικά, λόγο του κορωνοϊού, έχει πλήξει έντονα τον κλάδο των εκδηλώσεων μιας και οι συναθροίσεις έχουν προ πολλού απαγορευτεί. Εν μέσω καραντίνας λοιπόν, δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να προβάλουν τις εκδηλώσεις τους είτε γιατί δεν θέλουν να μεταβάλουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής του event τους είτε γιατί δεν θέλουν να προβούν στην έσχατη λύση της ακύρωσης ενός event.

Μεταφέρετε τις εκδηλώσεις σας Online

Τι πιο αυτονόητο λοιπόν από το να μεταφέρετε τις εκδηλώσεις σας Online. Βεβαίως αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για όλων των ειδών τις εκδηλώσεις. Παρόλα αυτά, ίσως θα ήταν καλό να αναλογιστούν οι διοργανωτές αν όντως η online διοργάνωση event είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί ή αν αυτό που αποτελεί τροχοπέδη είναι ο τρόπος σκέψης που είχαν έως τώρα. Ότι δηλαδή, μια επιτυχημένη διοργάνωση event απαιτεί φυσική παρουσία τόσο των διοργανωτών όσο και των συμμετεχόντων σε αυτή. Αν λοιπόν θέλετε να μεταφέρετε τις εκδηλώσεις σας online και δεν ξέρετε πως, παρακάτω σας παρέχουμε πληροφορίες για εργαλεία και εφαρμογές live streaming όπως το Facebook Live, Youtube Live, Instagram Live, Periscope, Zoom, Google Hangouts, Microsoft Teams, Slack και YouNow!

Γιατί να μεταφέρω την εκδήλωσή μου online;

Ας ξεκινήσουμε με τα θετικά που έχει η μεταφορά της εκδήλωσής σας στο ίντερνετ. Το πιο βασικό λοιπόν είναι ότι η χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διαθέτει live streaming μπορεί να είναι ανέξοδη ανάλογα την πλατφόρμα που θα προτιμήσετε! Ακόμη σας δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθείτε σε μεγάλο αριθμό ατόμων ή σε μικρές ομάδες ανάλογα το είδος της εκδήλωσης που διοργανώνετε. Τέλος, σας βοηθάει να κρατήσετε επαφή με το κοινό σας δεδομένου του ότι προς το παρόν είναι άγνωστο το πότε θα πάψει να υφίσταται η καραντίνα και αφετέρου το πότε θα αρχίσουν να επιτρέπονται ξανά οι συναθροίσεις πολλών ατόμων ταυτόχρονα και δη σε κλειστούς χώρους.

Εργαλεία για Live streaming εκδήλωσης

Πολλοί θα αναρωτιέστε που μπορείτε να κάνετε live streaming την εκδήλωσή σας. Εδώ έχουμε να σας πούμε ότι υπάρχει πληθώρα εργαλείων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε και στο τέλος να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ της εκδήλωσής σας.

  1. Facebook Live, Youtube Live, Instagram Live: Αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα, ίσως τώρα είναι η ευκαιρία σας μιας και το Facebook σας προσφέρει επιλογές για live streaming χωρίς να θέτει περιορισμό στο πόσοι θα παρακολουθήσουν το live σας, ενώ το ίδιο προσφέρει και το Youtube και το Instagram! Τις επιλογές αυτές θα μπορούσαν να τις επιλέξουν καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ακυρώσει περιοδείες προκειμένου να μην χάσουν την επαφή με το κοινό τους και να τους κρατήσουν ‹συντροφιά» εν μέσω καραντίνας δείχνοντας και ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο. Φυσικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από άτομα που θέλουν για παράδειγμα να δείξουν στους ακόλουθούς τους πρακτικές συμβουλές για χειροποίητες κατασκευές ή πως φτιάχνουμε ένα φαγητό. Ωστόσο, και μια επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το κοινό της σε πραγματικό χρόνο απαντώντας σε ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι πελάτες της. Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο θα μπορούσε να μοιραστεί live την συνταγή ενός γνωστού πιάτου τους και ταυτόχρονα να ενημερώσει τους πελάτες της για τις δυνατότητες αποστολής φαγητού με delivery στο σπίτι απαντώντας ζωντανά σε τυχόν απορίες που μπορεί να έχουν!
  2. Periscope: Το Periscope είναι μια live streaming εφαρμογή για iOS και Android που βοηθάει στη μετάδοση events στο Twitter καθώς και στο Periscope TV website. Το Periscope είναι η απάντηση του Twitter στο Facebook Live και Instagram Live.
  3. Zoom: Το Zoom είναι ένα εργαλείο που παρέχει στους χρήστες τους απεριόριστες (σχεδόν) δυνατότητες. Αν δεν το γνωρίζετε ήδη, μάλλον θα πρέπει να ασχοληθείτε να το μάθετε γιατί πολύ πιθανόν να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο και μετά την καραντίνα! Το Zoom παρέχει εργαλεία όχι μόνο για webinars τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με μεγάλο αριθμό ατόμων για να παραδώσετε σεμινάρια κάθε είδους αλλά και εργαλεία για meeting (zoom meeting) όπου η αλληλεπίδραση με το κοινό σας είναι πιο άμεση! Επιπλέον, το Zoom σας επιτρέπει να χρεώσετε την παρακολούθηση κάποιου σεμιναρίου σας οδηγώντας τον χρήστη να κάνει κατάθεση μέσω paypal στον εταιρικό σας λογαριασμό προκειμένου να παρακολουθήσει το webinar που διοργανώνετε. Μια ακόμη εξαιρετική δυνατότητα που σας δίνει το Zoom είναι ότι μπορείτε ταυτόχρονα να κάνετε την εκδήλωσή σας Live streaming σε κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook live, Facebook workplace και Youtube live δίνοντάς σας τη δυνατότητα να απευθυνθείτε σε ένα ακόμη ευρύτερο κοινό!
  4. Microsoft Teams: Το Teams της Microsoft έχει τόση δυναμική που μπορεί να υποστηρίξει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το event σας από 1 μέχρι 10.000 άτομα ταυτόχρονα! Θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ομάδα, να αντιγράψετε το λινκ και να το προωθήσετε στο κοινό σας. Το Teams σας δίνει επίσης τη δυνατότητα μέσω του ημερολογίου να δημιουργήσετε επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις εβδομαδιαία, μηνιαία κτλ τα οποία θα παρακολουθούν με τη χρήση του ίδιου λινκ. Ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο του Teams είναι η δυνατότητα που σας παρέχει να βιντεοσκοπήσετε την εκδήλωσή σας καθιστώντας την διαθέσιμη για διαμοιρασμό και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα!
  5. Google Hangouts: Μια εφαρμογή από την google η οποία είναι δωρεάν αλλά έχει τον περιορισμό ότι μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 10 άτομα ταυτόχρονα. Ωστόσο, θα ήταν πολύ χρήσιμη για εκπαιδευτικά σεμινάρια με περιορισμένο αριθμό ατόμων ούτως ώστε να ενισχύσετε και την αλληλεπίδραση με το κοινό σας.
  6. Slack: Ένα εργαλείο που θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε είναι το Slack το οποίο όμως πρέπει να σημειώσετε ότι διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες για το χρήστη στη δωρεάν έκδοσή του.
  7. YouNow: Αν θέλετε να απευθυνθείτε σε ένα πιο νεανικό κοινό, ίσως το YouNow είναι το καταλληλότερο εργαλείο για να κάνετε live streaming το event σας. Το YouNow ξεκίνησε σαν την Video εκδοχή του Twitter όμως εξελίχθηκε σε πλατφόρμα live streaming videos και μπορεί να υποστηρίξει και μετάδοση εκδηλώσεων. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε εγγραφή με τον Google, Apple, Facebook ή Twitter λογαριασμό σας.

6 επιπλέον υπηρεσίες για να κάνετε live streaming το event σας!

Αν καμία από αυτές τις 9 προηγούμενες υπηρεσίες δεν καλύπτει τις ανάγκες της δικής σας εκδήλωσης για live streaming τότε καλό θα ήταν να δοκιμάσετε τις επόμενες 6:

IBM (πρώην USTREAM)

Livestream

Twitch.TV (πρώην Justin.TV)

Bambuser

Fixwagon

Myshowroom.tv

Χρήσιμες συμβουλές για την Online παρουσίαση του event μου

Αφού λοιπόν αποφασίσατε ότι είναι καλό για την επιχείρησή σας να μεταφέρετε το event σας online αντί να το ακυρώσετε ή να μεταβάλετε την ημερομηνία διεξαγωγής του. Αφού βρήκατε και το εργαλείο που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες είναι σημαντικό να προσέξετε να χαρίσετε μια ευχάριστη εμπειρία στο χρήστη που θα συνδεθεί να σας παρακολουθήσει. Ακολουθούν λοιπόν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που καλό θα ήταν να τις λάβετε υπόψη σας.

  1. Ετοιμάστε και προβάρετε την εκδήλωσή σας.
  2. Δοκιμάστε την κάμερα και το μικρόφωνό σας πριν την έναρξη της live διοργάνωσής σας. Θα ήταν καλό να προτιμήσετε προτιμήστε υψηλής ποιότητας τεχνολογία προκειμένου να έχετε υψηλές επιδόσεις σε εικόνα και ήχο.
  3. Βεβαιωθείτε ότι η ταχύτητα του ίντερνετ σας υποστηρίζει το εγχείρημά σας.
  4. Διαλέξτε το χώρο προσεκτικά λαμβάνοντας υπόψη την ελαχιστοποίηση παρεμβολών (θόρυβο αυτοκινήτων, φωνές παιδιών κτλ) και γενικότερα ήχων οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη εμπειρία στο χρήστη που σας παρακολουθεί.
  5. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας!! Το γεγονός ότι πραγματοποιείτε ένα σεμινάριο ή μια παρουσίαση βιβλίου από το σπίτι σας δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το κάνετε φορώντας τις πυτζάμες σας!

Bonus: Σίγουρα τον τελευταίο καιρό θα έχετε αντιληφθεί ότι εφαρμογές όπως το TikTok έχουν πάρει τα πάνω τους συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διασκέδαση όσων βρίσκονται σε καραντίνα με πολλούς από αυτούς να συμμετέχουν και στα διάφορα challenges. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι η εφαρμογή του HouseParty η οποία άρχισε να παρουσιάζει μεγάλη άνοδο την περίοδο της καραντίνας έχοντας προς το παρόν πάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες! Το HouseParty επιτρέπει όχι μόνο τη βιντεοκλήση μεταξύ πολλών ατόμων, όπως το messenger του Facebook ή το Skype για παράδειγμα, αλλά δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αλληλεπιδρούν παίζοντας παιχνίδια! Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα σας φανεί χρήσιμη αυτή η εφαρμογή για τα event σας. Σίγουρα όμως θα σας χαρίσει στιγμές ευχάριστης αλληλεπίδρασης με φίλους και συγγενείς, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η καραντίνα, και αφού έχετε εξαντλήσει (ή δεν σας καλύπτουν) επιλογές όπως διαδικτυακές επισκέψεις σε μουσεία, δωρεάν e-books, δωρεάν Online σεμινάρια, ταινίες κτλ

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του Periscope ΕΔΩ

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του Zoom ΕΔΩ

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του Google Hangouts μπείτε ΕΔΩ

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του Microsoft Teams ΕΔΩ

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του Slack ΕΔΩ

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του YouNow ΕΔΩ