13-tips-για-να-αυξήσετε-την-απόδοση-καλοριφέ-688725
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.11.2019 | 20:24

13 tips για να αυξήσετε την απόδοση καλοριφέρ -κλιματιστικών

Μερικά tips που θα κάνουν τα θερμαντικά σώματα και το κλιματιστικό σας να αποδίδουν περισσότερο με το μικρότερο δυνατό κόστος:

-Καθαρίστε εξονυχιστικά όλα τα θερμαντικά σώματα. Δεν υπερβάλλουμε. Η σκόνη είναι ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας και εμποδίζει σημαντικά τη σωστή λειτουργία των θερμαντικών σας σωμάτων.

-Τοποθετήστε ενισχυτές θερμότητας πάνω στα θερμαντικά σας σώματα. Η λειτουργία των ενισχυτών θερμότητας θα μεγιστοποιήσει τη θερμοκρασία που διαχέεται μέσω των θερμαντικών σας σωμάτων.

-Απεγκλωβίστε όλα τα θερμαντικά σώματα. Τοποθετώντας διακοσμητικά κουβούκλια γύρω από τα θερμαντικά σώματα ή ακόμη και κάποιο ράφι πάνω από αυτά ουσιαστικά εμποδίζετε τη διάχυση του ζεστού αέρα στο χώρο.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν κρύβετε τα σώματα πίσω από έπιπλα ή βαριές κουρτίνες. Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν θέλετε να συμβαίνει γι’ αυτό απλώς απεγκλωβίστε τα!

-Κρατήστε όλες τις εσωτερικές πόρτες ανοικτές. Κρατώντας τις εσωτερικές πόρτες όλων των δωματίων του σπιτιού ανοιχτές εξασφαλίζετε, με φυσικό τρόπο, την ομοιογένεια της θερμοκρασίας ολόκληρου του σπιτιού.

-Τοποθετήστε θερμοστατικές κεφαλές σε όλα τα σώματα. Έτσι θα έχετε τον απόλυτο έλεγχο στα χέρια σας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου.

-Τοποθετήστε ανακλαστήρες θερμότητας πίσω από κάθε θερμαντικό σώμα. Θα αποφύγετε τις απώλειες θερμοκρασίας που παρουσιάζονται μεταξύ των σωμάτων και της επιφάνειας των τοίχων.

Προσοχή στην εξαέρωση

-Κάντε εξαέρωση σε όλα τα σώματα. Σε ένα σωστά εξαερωμένο σώμα η κυκλοφορία του νερού δεν παρεμποδίζεται από τον αέρα που στα πρώτα στάδια λειτουργίας φυλακίζεται μέσα σε αυτό άρα κατά συνέπεια και αποδίδει καλύτερα.

-Φροντίστε τα φίλτρα του κλιματιστικού να είναι πάντα σε θέση να λειτουργούν σωστά. Κακοσυντηρημένα ή βρώμικα φίλτρα για το κλιματιστικό σημαίνει κακή λειτουργία και μειωμένη απόδοση. Για το λόγο αυτό αλλάζετε τα φίλτρα σε τακτά χρονικά διαστήματα ή καθαρίστε τα σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

-Ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους αγωγούς του κλιματιστικού σας Απώλειες από τους αγωγούς του κλιματιστικού σημαίνουν μείωση της απόδοσης και λανθάνουσα θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αναζητήστε για τυχόν διαρροές και φροντίστε για την άμεση επισκευή τους.

-Φροντίστε για την ανεμπόδιστη διάχυση του αέρα από το κλιματιστικό. Οτιδήποτε μπορεί να διακόπτει την ομαλή διάχυση του αέρα από το κλιματιστικό, όπως κάποιο ψηλό έπιπλο ή ράφι, θα πρέπει να μετακινηθεί.

Όχι υπερβολές

-Σταματήστε να υπερβάλλετε με τη θερμοκρασία του κλιματιστικού. Μια συγκεκριμένη και σταθερή θερμοκρασία αποδίδει καλύτερα και περισσότερο σε βάθος χρόνου απ’ ότι θα συνέβαινε με τις συχνές αυξομειώσεις αυτής μέσω του τηλεχειριστηρίου.

-Ρυθμίστε σωστά τα πτερύγια κατεύθυνσης αέρος του κλιματιστικού Η κατεύθυνση του αέρα θεωρείτε ιδιαίτερα σημαντική για την σωστή απόδοση του κλιματιστικού. Ρυθμίζοντάς τη προς τα πάνω ο χώρος θα ζεσταίνεται καλύτερα.

Απομονώστε το χώρο όπου βρίσκεται το κλιματιστικό κλείνοντας τις πόρτες των υπνοδωματίων. Σε αντίθεση με τα θερμαντικά σώματα, δυστυχώς, το κλιματιστικό δεν έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια σταθερή θερμοκρασία για όλους τους χώρους του σπιτιού. Ακόμη κι αν είναι υψηλών προδιαγραφών, καίγοντας περισσότερο ρεύμα φυσικά, θα καταφέρετε απλώς να σπάσετε το κρύο στα υπόλοιπα δωμάτια.

Πληροφορίες από το spirossoulis.gr