προβληματισμός-των-ειδικών-για-τα-έντ-412020
ΚΑΙΡΟΣ | 25.08.2022 | 09:02

Προβληματισμός των ειδικών για τα έντονα καιρικά φαινόμενα εν μέσω Αυγούστου

Έντονο προβληματισμό εγείρουν στην επιστημονική κοινότητα τα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται εν μέσω Αυγούστου στη χώρα μας, καθώς χαρακτηρίζονται ασυνήθιστα για την εποχή, τόσο όσον αφορά την έντασή τους, όσο και για τη διάρκειά τους.

Σήμερα περιμένουμε κορύφωση της κακοκαιρίας για τη Θεσσαλονίκη, με τους ειδικούς να συστήνουν στους Θεσσαλονικείς να είναι προσεκτικοί τις επόμενες ώρες, ενώ χθες το μεσημέρι μήνυμα από το 112 συνέστηνε την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.

«Περιμένουμε κορύφωση των φαινομένων τη σημερινή μέρα, με ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα», δηλώνει στο ThessToday.gr ο μετεωρολόγος και διδάκτωρ του ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι επηρεάστηκε όλη η χώρα. Δεν είναι συνηθισμένο για την εποχή αυτή να έχουμε τόσο εκτεταμένα και έντονα φαινόμενα, με ισχυρές βροχοπτώσεις και τόσα επαναλαμβανόμενα κύματα καταιγίδων, με πολύ μεγάλο αριθμό κεραυνών και αστραπών. Αλλά και χαλαζοπτώσεις επίσης. Έχουμε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό τέτοιων φαινομένων», σημειώνει.

Σεπτέμβριος σαν καλοκαίρι

Το κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει μάλιστα μέχρι την Κυριακή αλλά σε μικρότερη κλίμακα, ενώ από την επόμενη εβδομάδα το σκηνικό θα αλλάξει. Για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μάλιστα αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, που θα θυμίζουν καλοκαίρι.

Ερωτηθείς για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται εν μέσω Αυγούστου, ο κ. Σιούτας επισημαίνει πως προκαλούν προβληματισμό και εγρήγορση στην επιστημονική κοινότητα, η οποία διεξάγει μελέτες και έρευνες. Το ενδιαφέρον των ειδικών εγείρουν μάλιστα τα ακραία φαινόμενα όπως οι χαλαζοπτώσεις, οι ανεμοστρόβιλοι και οι υδροσίφωνες που σημειώνονται όλο και πιο συχνά πλέον στην Ελλάδα.

«Είμαστε μπροστά σε μια κλιματική μεταβολή»

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα: «Μπουρίνια εμφανίζονται το καλοκαίρι γενικά, αλλά σε τέτοια μεγάλη κλίμακα και σε αλλεπάλληλο αριθμό ημερών, είναι ασυνήθιστο. Και η διάρκειά τους είναι ασυνήθιστη. Είναι ένα γεγονός που προκαλεί προβληματισμό, όσον αφορά την εξέλιξη του κλίματός μας. Είμαστε μπροστά σε μια κλιματική μεταβολή».