μαρουσάκης-να-ξεκαθαρίσουμε-όσα-λέγ-1000502
ΚΑΙΡΟΣ | 15.07.2022 | 08:53

Μαρουσάκης: “Να ξεκαθαρίσουμε όσα λέγονται περί… καύσωνα” (βίντεο)

Η μέρα ξεκινά με πολύ καλές καιρικές συνθήκες στο σύνολο της επικράτειας. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στον ουράνιο θόλο των περισσότερων περιοχών. Κάποιες τοπικές συννεφιές θα κάνουν την εμφάνισή τους προς τα ανατολικά, νοτιοανατολικά τμήματα της επικράτειας. Το απόγευμα θα αναπτυχθεί και πάλι θερμική αστάθεια με συννεφιές σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους του ηπειρωτικού κορμού.

Πιο αναλυτικά για σήμερα Παρασκευή 15/7, στο σύνολο της επικράτειας θα επικρατήσει καλός και ζεστός καιρός. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά στο Αιγαίο θα είναι τα δυνατά μελτέμια με εντάσεις 7 – 8 μποφόρ. Επιδείνωση θα παρουσιάσουν πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και Σποράδες, στο ανατολικό Αιγαίο, στο νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο όπου θα καταστούν αρκετά δυσμενείς λόγω των δυνατών ανέμων».

Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 34 βαθμούς Κελσίου αλλά πιο ανατολικά λόγω του βοριά δεν θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς.

Στην Αττική, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με ζέστη και ισχυρούς βοριάδες ειδικά στα βόρεια και ανατολικά του νομού, ενώ στο Κάβο Ντόρο θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στους 33 βαθμούς το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια αλλά προς το μεσημέρι θα εμφανιστεί μια αστάθεια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού. Η θερμοκρασία στους 34 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης, με αύρα από τη θάλασσα που θα δροσίζει τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Πολύ μεγάλη προσοχή στην περιοχή των Κυκλαδων λόγω ισχυρών βοριάδων έως και 8 μποφόρ, τα οποία θα αρχίσουν να υποχωρούν από το απόγευμα και αργά το βράδυ.

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού, «η πολύ θερμή αέρια μάζα από τη δυτική Ευρώπη προσπαθεί μέρα με τη μέρα να φτάσει στη χώρα μας, θα προσεγγίσει την Ιταλία και τα δυτικά τμήματα της χώρας μας, αλλά σε καμιά περίπτωση, αυτός ο καύσωνας μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να απασχολεί την Ελλάδα.

Ωστόσο, στην Δυτική Ελλάδα φαίνεται πως θα υπάρξει ισχυρή παρουσία υψηλών θερμοκρασιών με τον κ.Μαρουσάκη να αναφέρει ότι «μέχρι και την Κυριακή θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες που θα αγγίζουν τους 37 – 38 βαθμούς Κελσίου». Στις υπόλοιπες περιοχές όμως ο βοριάς θα εμποδίσει τον υδράργυρο να ανέβει σε επικίνδυνες τιμές.

Πιθανές μπόρες και τοπικές καταιγίδες μπορεί να υπάρξουν την Κυριακή και τη Δευτέρα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη λόγω μιας αστάθειας.