κατιρτζόγλου-ο-χειμώνας-είναι-εδώ-έ-1059860
ΚΑΙΡΟΣ | 26.01.2023 | 08:39

Κατιρτζόγλου: Ο χειμώνας είναι εδώ – Έντονα φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα

Προσοχή χρειάζεται στη δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου με τις ισχυρές καταιγίδες αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους και στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα με τα χιόνια.

Την Πέμπτη από νωρίς είναι σε εξέλιξη η κακοκαιρία με καταιγίδες και έντονη βροχόπτωση στη δυτική Ελλάδα. Μηνύματα από την πολιτική προστασία έχουν ήδη σταλεί στα νησιά του Ιονίου και σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Το πρωί πολύ ισχυρές βροχές αναμένονται στην Πελοπόννησο και μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα κινηθούν ανατολικά με μεγάλα ύψη βροχής αλλά και έντασης να αναμένονται στα νησιά του νότιου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι το βράδυ.

Ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθηθεί μπορεί να επηρεαστεί από έντονα φαινόμενα και η Αττική στο μέσο της ημέρας. Βροχές θα έχουμε σε όλη την χώρα όλη την ημέρα, με εξαίρεση στα ανατολικά που νωρίς το πρωί θα υπάρχουν περισσότερα ανοίγματα. Στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές θα σημειωθεί πυκνή χιονόπτωση.

Στην Μακεδονία, στην Ήπειρο αλλά και Θεσσαλία χιόνι θα πέσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Νωρίς το πρωί αλλά και το βράδυ χρειάζεται πολύ προσοχή λόγω του παγετού. Στα πελάγη θα πνέουν πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι στα 7 με 9 μποφόρ δυσχεραίνοντας τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα είναι κοντά ή κάτω από το μηδέν μέχρι τους 8 βαθμούς οι μέγιστες. Στην υπόλοιπη χώρα μέχρι τους 16 βαθμούς και στα νότια τμήματα μέχρι και τους 18 με 19 βαθμούς.

Στην Αττική θα έχει αυξημένες νεφώσεις από νωρίς, ενώ βροχές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από τις προμεσημβρινές ώρες, με τα πιο έντονα φαινόμενα να τοποθετούνται στο μέσο της ημέρας και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί έως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη προβλέπεται να έχει βροχή ή χιονόνερο και χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί στα 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς.

Την Παρασκευή τα πιο έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στις πιο ορεινές περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα οι βροχές θα αρχίσουν να εξασθενούν σημαντικά, αφήνοντας όμως αρκετό κρύο και παγετό στα ηπειρωτικά.

Οι νότιοι άνεμοι θα πνέουν στα 6 με 8 μποφόρ στα Δωδεκάνησα πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ, στο Ιόνιο όμως θα έχει δυτικούς ανέμους μέχρι τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά και την νησιωτική χώρα τους 13 με 15 βαθμούς.

Το Σαββατοκύριακο θα κυλήσει με χειμωνιάτικο καιρό, αρκετό κρύο ειδικά στα βόρεια ηπειρωτικά και παγετό τις πρωινές και βραδινές ώρες. Δεν θα λείψουν οι βροχές και οι παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά, θα υπάρχουν όμως και μεγάλα ανοίγματα ηλιοφάνειας, περισσότερα την Κυριακή.