καλλιάνος-προσοχή-ακολουθούν-χιονοπ-984060
ΚΑΙΡΟΣ | 24.01.2022 | 19:01

Καλλιάνος: Προσοχή! Ακολουθούν χιονοπτώσεις συνοδεία κεραυνών -Τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, αναλύοντας τα καιρικά φαινόμενα για τις επόμενες ώρες, μιλώντας πριν από λίγο στο protothema, προειδοποιεί για μια δύσκολη νύχτα, όπου αναμένεται να ενταθούν οι χιονοκαταιγίδες.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα συνεχιστούν με εξάρσεις και υφέσεις, δηλαδή με πυκνές κατά διαστήματα χιονοπτώσεις αλλά και διαστήματα με πιο εξασθενημένες χιονοπτώσεις, ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα, περίπου μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, επίσης, όπως σημειώνει οι δείκτες αστάθειας θα γίνουν πιο αυξημένοι με αποτέλεσμα να σημειώνονται χιονοπτώσεις συνοδεία κεραυνών, ένα φαινόμενο σπάνιο αλλά πολύ εντυπωσιακό. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι δύο διαδοχικές ισχυρές κακοκαιρίες «Μηδεια» και «Ελπίς», για δύο συνεχόμενα έτη δηλαδή, είχαν να λάβουν χώρα στην Αττική από τα μέσα της δεκαετίας του ’30, δηλαδή εδώ και 80 με 90 χρόνια!

Για μια πολύ δύσκολη ημέρα έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς» που πλήττει την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έως αύριο οι συνθήκες θα είναι αντίξοες σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία, ο κ. Κολυδάς σημείωσε ότι  το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας υπολογίζεται ότι θα έχει συνολική διάρκεια περίπου 16 ώρες «με πολύ μεγάλες εντάσεις».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι παρά το γεγονός ότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ύφεση από τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ορισμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και σε μικρό μέρος της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων αναμένεται μεγάλο ύψος χιονιού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης καθώς η πτώση της θερμοκρασίας ευνοεί.

Παράλληλα, ο κ. Κολυδάς έκανε λόγο για σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων στη Β. Φθιώτιδα και στην Εύβοια, από βορρά προς νότο, τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Ωστόσο ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι χιονοπτώσεις και έντονες βροχές θα συνεχιστούν και αύριο στη Νότια νησιωτική χώρα, όπως στην Κρήτη στις Νότιες Κυκλάδες και μερικώς στα Δωδεκάνησα με μεγαλύτερες εντάσεις από ότι σήμερα. Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να υποχωρήσει στις εν λόγω περιοχές από το βράδυ της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι ο παγετός αύριο και μεθαύριο θα είναι εντονότερος καθώς θα πέσει η θερμοκρασία.