κακοκαιρία-eva-στέλνονται-μηνύματα-από-1089685
ΚΑΙΡΟΣ | 04.11.2022 | 21:31

Κακοκαιρία EVA: Στέλνονται μηνύματα από «112» -Πού αναμένονται ακραία φαινόμενα (περιοχές)

Η κακοκαιρία EVA κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, προκαλώντας έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα.

Το απόγευμα της Παρασκευής (4/11) πραγματοποιήθηκε έκτακτη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία, με τις Αρχές να εφιστούν την προσοχή στους πολίτες.

Όπως αναφέρθηκε, ο αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ τα πρώτα μηνύματα στάλθηκαν ήδη σε κατοίκους των περιοχών βόρειου Ιονίου και Ηπείρου, καλώντας τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετaκινήσεις τους το πρωί του Σαββάτου (5/11).

Όπως είπε κατά την ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός από Σάββατο αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα φέρουν μεγάλα ύψη βροχής και μεγάλο αριθμό κεραυνών. Για το λόγο αυτό συνέστησε στους πολίτες για όσο διαρκέσουν τα φαινόμενα, να είναι προσεκτικοί, να ακολουθούν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας και να περιορίσουν τις μετακινήσεις.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού

Το έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων, έχει εκδοθεί από την Πέμπτη (3/11) προειδοποιώντας για την έλευση της κακοκαιρίας EVA στην Ελλάδα. Μάλιστα, την Παρασκευή (4/11) επικαιροποιήθηκε καθώς υπάρχουν νέα προγνωστικά μοντέλα για το πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “EVA” δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα. Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Αναλυτικά:

Το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,

β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,

γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και,

δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (05-11-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022).

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,

β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),

γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες

και

δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Δείτε πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία