κακοκαιρία-elias-δείτε-live-την-πορεία-της-ποι-1237165
ΚΑΙΡΟΣ | 25.09.2023 | 21:53

Κακοκαιρία Elias: Δείτε live την πορεία της -Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» τις επόμενες ώρες

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η κακοκαιρία Elias η οποία χτυπάει τις τελευταίες ώρες Αίγιο, Καλάβρυτα και Κόρινθο.

Ήδη ήχησε προειδοποιητικά το 112 στο Ξυλόκαστρο για χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες, ενώ ήδη δρόμοι στην περιοχή έχουν πλημμυρίσει.
Σε συναγερμό έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός και οι κάτοικοι σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο.

Νωρίτερα, σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε την Εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, ενώ περίπου την ίδια ώρα άρχισε καταιγίδα και στα Τρίκαλα, Καρδίτσα.

Χαλάζι στην Κλειτορία Καλαβρύτων προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα καθώς και καλλιέργειες. Αύριο, Τρίτη (26/9) θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των ζημιών.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).

Ειδικότερα:

Την Τρίτη 26/09, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Την Τετάρτη (27/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι, στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Δείτε live την πορεία του φαινομένου: