καιρός-απότομη-βουτιά-της-θερμοκρα-77012
ΚΑΙΡΟΣ | 17.12.2022 | 13:54

Καιρός: Απότομη «βουτιά» της θερμοκρασίας – Η πρώτη πρόγνωση για τα Χριστούγεννα

Αλλάζει ριζικά το σκηνικό του καιρού από τη Δευτέρα αφού θα μας «επισκεφθεί» ξανά ο χειμώνας, με τη θερμοκρασία να πέφτει πάρα πολύ. Μάλιστα, η μέγιστη τιμή αναμένεται να είναι έως και 10 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα Σάββατο.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή και τη Δευτέρα

Αρχικά, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, την Κυριακή (18/12), προβλέπονται στα δυτικά μέχρι το μεσημέρι και στα κεντρικά και τα βόρεια από τις προμεσημβρινές ώρες αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4 με 5 βαθμούς στα βόρεια και κατά 2 με 3 στα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια έως τους 16 βαθμούς και στα νότια μέχρι 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά στη Δευτέρα (19/12), αναμένονται στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 και πιθανώς από το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα η οποία στην ανατολική Ελλάδα θα είναι αισθητή.

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Την ίδια στιγμή ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου έδωσε, την Παρασκευή (16/12), την πρώτη εκτίμησή του για τον καιρό τις ημέρες των Χριστούγεννων και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι καλός.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος είπε στο δελτίο καιρού που παρουσιάζει στην ΕΡΤ ότι, στις 22/12 και στις 23/12, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος και στις 24 θα έχουμε βροχές στα δυτικά της χώρας. Ανήμερα των Χριστουγέννων (25/12), επίσης, θα έχουμε καλό καιρό και «στην περίπτωση που θα υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή θα έχουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο νέες λεπτομέρειες».