χιόνια-στην-αθήνα-προβλέπουν-έξι-μετε-70328
ΚΑΙΡΟΣ | 18.01.2022 | 11:18

Χιόνια στην Αθήνα προβλέπουν έξι μετεωρολόγοι

Ισχυρή κακοκαιρία με ολικό παγετό και πυκνή χιονόπτωση δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία των μετεωρολόγων, που προειδοποιούν για παρατεταμένη παγωνιά αλλά και μεγάλες ποσότητες χιονιού ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η Αττική θα δεχθεί το κύμα ψύχους το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Τα χιόνια θα εστιάζονται από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα. Και η περιοχή της Αττικής θα δεχτεί μεγάλη ποσότητα χιονιού μέσα στο Σαββατοκύριακο. Θα είναι μια δύσκολη κακοκαιρία, θέλει προσοχή και πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα όσο έχουμε το χρόνο μπροστά μας.

Μέχρι το Σάββατο πάντως και αυτό το ισχυρό κύμα ψύχους για το οποίο όσο περνούν οι μέρες οι προγνώσεις θα γίνονται ακόμη πιο συγκεκριμένες ο καιρός θα μας τα χαλάσει αρκετά. Ήδη, από σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου θα έχουμε βροχοπτώσεις προς το ανατολικό και νότιο Αιγαίο και από το απόγευμα και μετά περνάει ένα ψυχρό μέτωπο και δεν αποκλείεται αύριο το ξημέρωμα να έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις προς τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.»

Ωστόσο, τα δύσκολα έρχονται από την Παρασκευή. Όπως προέβλεψε από χθες ο κ. Μαρουσάκης «άσπρη μέρα» θα δει και η Αττική ενώ «δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας με πιθανότητες για χιονόστρωση».

Ο Γιάννης Καλλιάνος από την πλευρά του προειδοποίησε πως πιθανότατα να έρθουν πολικές θερμοκρασίες στην Αττική.  Πρόκειται για έναν αεροχείμαρρο που φέρνει πολικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και δεν αποκλείονται χιόνια ακόμα και στην Αθήνα. Θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα την Παρασκευή και θα επεκταθεί. Μέσα στο Σαββατοκύριακο πιθανότατα θα χιονίσει και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου θα έχουν επεκταθεί τα φαινόμενα. Ολα τα σενάρια συγκλίνουν στο γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο θα έχουμε ψυχρή εισβολή και θα είναι η πιο σφοδρή κακοκαιρία του φετινού χειμώνα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

O Σάκης Αρναούτογλου απηύθυνε μία προειδοποίηση σχετικά με την ψυχρή εισβολή, η οποία έρχεται να ρίξει τη θερμοκρασία. Από την  Παρασκευή το απόγευμα και μετέπειτα θα εισέλθει ψυχρή μάζα πολικής προέλευσης, η οποία θα ρίξει εντυπωσιακά τη θερμοκρασία από βορά προς νότο. Από το απόγευμα της Παρασκευή στη βόρεια Ελλάδα θα εισέλθει ένας παγερός βοριάς και μαζί με κάποια σύννεφα θα πρέπει να αρχίσουν να δίνουν βροχές στα παραθαλάσσια αρχικά και κάποιες χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και βαθμιαία ίσως και σε πεδινές περιοχές. Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις κατεβαίνουν πιο νότια και επηρεάζουν πρόσκαιρα και περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ίσως φτάσουν μέχρι και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και στην κεντρική Ελλάδα

Σύμφωνα με το Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr και τους Στρατή Βουγιούκα, Γιώργο Παπαβασιλείου και Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο την Ελλάδα θα επηρεάσει αεροχείμαρρος ο οποίος θα φέρει πολικές αέριες μάζες. Αυξημένες είναι οι πιθανότητες ώστε η ψυχρή εισβολή που θα εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο 22-23/01, να είναι η εντονότερη καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες.