αφρικανική-σκόνη-τι-λέει-η-πρόεδρος-τη-460931
ΚΑΙΡΟΣ | 30.03.2022 | 15:50

Αφρικανική σκόνη: Τι λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας για την επικινδυνότητα της (βίντεο)

Η αφρικανική σκόνη κάνει την εμφάνιση της, τις τελευταίες ημέρες στον αέρα και σε συνδυασμό και με τον ερχομό της άνοιξης εντείνει τις αλλεργίες και τα αναπνευστικά προβλήματα.

Για το θέμα μίλησε η ειδικός Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, λέγοντας ότι όλη αυτή η σκόνη οφείλεται στη ραγδαία ερημοποίηση της Σαχάρας.

«Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το μέγεθος των σωματιδίων που έρχεται στην Ελλάδα» είπε η κ. Δεμέστιχα επισημαίνοντας ότι τα σωματίδια μεταφέρουν βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι τοξικά για τον άνθρωπο.

«Στα σωματίδια ενσωματώνονται βακτήρια, μύκητες και γύρη» δήλωσε στην ΕΡΤ η ειδικός επισημαίνοντας ότι τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό. «Οι αλλεργικοί μπορεί να έχουν επίταση των συμπτωμάτων ενώ μπορεί να φτάσει και να δημιουργεί πρόβλημα στα μάτια και στο δέρμα», πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την έκθεση που έχει ο καθένας από εμάς στο νέφος με την αφρικανική σκόνη. «Ένας άνθρωπος που εργάζεται στην ύπαιθρο καταλαβαίνεται ότι θα έχει πιο έντονα συμπτώματα», εξήγησε η κ. Δεμέστιχα.

«Πρέπει να ενημερώσουμε και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να αποφεύγουν την κίνηση σε εξωτερικούς χώρους και να κάθονται σε κλειστούς χώρους καθαρά αεριζόμενους», τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

Δείτε αναλυτικά το βίντεο με τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στην ΕΡΤ: