Ζώης: 9 ερωτήματα προς ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ για τα οικονομικά των ΟΤΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Ζώης προς τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων ελλείψει πόρων σε επίκαιρη επερώτησή του.

Ο κ. Ζώης κάνει λόγο για «σωρεία λαθών», «ανεπάρκεια», «κενά» και «μπαλώματα σε σειρά άσχετων νομοσχεδίων», που στόχο έχουν να καλύψουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στη νέα «καλλικρατική» αυτοδιοικητική πραγματικότητα, κάνοντας παράλληλα λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες» που ακολουθεί η Κυβέρνηση «όταν κατανέμει πόρους εν κρυπτώ στους δήμους».

«Το κατεξοχήν αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζει εικόνα πανικού, καθώς οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του μνημονίου, ιδίως όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις νομικών προσώπων, δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο. Οι δήμοι και οι περιφέρειες ακόμη περιμένουν την κοστολόγηση των νέων αρμοδιοτήτων τους και την ολοκλήρωση των μετατάξεων του προσωπικού τους, ενώ προσπαθούν να λειτουργήσουν με καταβολές έναντι των οφειλομένων.

»Η ΚΕΔΚΕ, λειτουργώντας ουσιαστικά με διοικούσα επιτροπή γιατί το ΥΠΕΣ δεν έχει ακόμη εκδώσει το σχετικό Π.Δ., με συνέπεια ουσιαστικά τη φίμωση των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ, απευθύνει κραυγή αγωνίας: «Η επιχορήγηση για το 2011 κινείται στα ίδια επίπεδα με το ήδη προβληματικό 2010 και η διασφάλιση της λειτουργίας των δήμων κινείται στο όριο».

»Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποβάλλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε δεύτερο γύρο παρακρατήσεων, συνεχίζοντας την «επιτυχημένη» ιδέα των λογιστικών αλχημειών και των παρακρατήσεων πόρων που επινόησαν οι κυβερνήσεις Σημίτη για να φαίνεται ότι εκπληρώνουν τις ευρωπαϊκές τους δεσμεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επερώτησή του ο κ. Ζώης και θέτει μια σειρά από 9 ερωτήματα προς τους υπουργούς: 

1. Γιατί το υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει στους Δήμους επιχορηγήσεις έναντι των οφειλομένων; Ακόμη και με βάση τους δραστικά μειωμένους πόρους του Προϋπολογισμού του 2011 έπρεπε να είχαν πάρει, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2011, ΚΑΠ ύψους 3.430.000.000 ευρώ, ενώ τους έχουν δοθεί 335.846.570 ευρώ, και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Δεν μπορεί να εκτελέσει τον προϋπολογισμό που η ίδια ψήφισε πριν από 2 μήνες (άρθρο 259, παρ.3 και 4 του ν. 3852/2010);

2. Τι είδους αδιαφανείς διαδικασίες ακολουθεί η Κυβέρνηση όταν κατανέμει πόρους εν κρυπτώ στους δήμους, χωρίς να έχει εκδώσει την προβλεπόμενη από τον «Καλλικράτη» Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με τα κριτήρια, τον τρόπο και τη διαδικασία κατανομής των ΚΑΠ; Να μας γνωστοποιήσει τα ποσά που κατέβαλε σε κάθε δήμο ως σήμερα και με ποια κριτήρια προχώρησε σε αυτές τις κατανομές.

3. Ποιες μαύρες τρύπες προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση όταν οι αποφάσεις επιχορήγησης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2011 προβλέπουν την παρακράτηση μη επακριβώς προσδιορισμένων ποσών για την «μερική ή ολική εξόφληση οφειλών δήμων»; Πότε θα ενημερώσει τους ίδιους τους ΟΤΑ πώς προέκυψαν τα ποσά αυτά και ποιες είναι οι οφειλές της κεντρικής διοίκησης προς αυτούς;

4. Πότε σκοπεύουν ν’ αποδώσουν στους δήμους την τρίτη δόση από τους παρακρατηθέντες από τις δικές τους κυβερνήσεις πόρους ύψους 213,9 εκατ. ευρώ, για τους οποίους κόπτονταν προεκλογικώς;

5. Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσουν οι δήμοι όταν όχι μόνο δεν έχουν δοθεί επιχορηγήσεις για επενδυτικές δραστηριότητες (ΣΑΤΑ) 2011, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η προβλεπόμενη από το νόμο ΚΥΑ, βάσει της οποίας έπρεπε να καθορισθούν τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής των πόρων αυτών, μετά από γνώμη της ΚΕΔΕ;

6. Πώς είναι δυνατό, με βάση τα ανωτέρω δεδομένα να καταρτίσουν, οι δήμοι εντός του Μαρτίου 2011 τους προϋπολογισμούς τους και μάλιστα να υποβάλουν έως την 3/3/2011 τον προγραμματισμό των προσλήψεων ορισμένου χρόνου και συμβάσεων έργου, σύμφωνα με την από 24/2/2011 εγκύκλιο του ΥΠΕΣΑΗΔ, τη στιγμή που δεν γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι ΚΑΠ τους;

7. Σε ποια φάση βρίσκεται η μελέτη για την κοστολόγηση των μεταβιβαζόμενων, στους Δήμους, αρμοδιοτήτων; Να κατατεθεί το σχετικό προσχέδιο.

8. Τι θα γίνει με τα έργα του «ΘΗΣΕΑ» τα οποία το υπουργείο δεν αποπληρώνει, οδηγώντας τις ανάδοχες εταιρείες στη χρεοκοπία και εργαζόμενους στην ανεργία, σε αυτή την τόσο δύσκολη για τον τόπο οικονομική συγκυρία; Να δοθεί πίνακας με τις υποχρεώσεις του προγράμματος και χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης.

9. Σύμφωνα με το άρθρο 281 του ν. 3852/2010, η υποστήριξη του «Καλλικράτη», θα γίνει ιδίως μέσα από το Πρόγραμμα «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.», το οποίο έπρεπε να είναι έτοιμο, με τη μορφή υπουργικες απόφασης έως τις 31.12.2011. Δύο μήνες μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας και δεν έχει γίνει τίποτα ούτε έχει δοθεί τίποτε στη δημοσιότητα, ενώ οι ΟΤΑ βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής και λειτουργικής κατάρρευσης. Πότε θα δώσει μια εξήγηση η κυβέρνηση για το πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; Μήπως γιατί τα 4 δισ. για τα οποία έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχαν ποτέ διασφαλισθεί; Ζητούμε να κατατεθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση