ζητούν-κατάργηση-των-κλαδικών-συμβάσ-297041
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 30.08.2011 | 05:50

Ζητούν κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων οι τροϊκανοί

Ως ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να βλέπουν οι αξιωματούχοι της τρόικας τις κλαδικές συμβάσεις, οι οποίοι και ζήτησαν την κατάργησή τους, ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερες αμοιβές.

Αφορμή ο νόμος Κατσέλη και οι 10 επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν γίνει από το Δεκέμβριο του 2010, οπότε και ψηφίστηκε. «Αφού δεν καταφέρατε να κάνετε εφαρμόσιμο το θεσμό, τότε καταργείστε τις κλαδικές», είπαν χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κατά τη συνάντησή του με τους τροϊκανούς, αφού τους επεσήμανε ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί ήδη κατά μέσο όρο 9%, τόνισε:

«Μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιμέρους βελτιώσεις για να γίνει πιο δελεαστικό  το περιβάλλον για την υπογραφή  επιχειρησιακών συμβάσεων. Δε μπορούμε όμως να πειράξουμε τους θεσμούς. Υπάρχει συμφωνία και των κοινωνικών εταίρων για τη διατήρηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων».

Το υπουργείο, για να διευκολύνει την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων -διατηρώντας ωστόσο την «κόκκινη γραμμή« όσον αφορά στις κλαδικές- συζητεί το ενδεχόμενο  να προχωρήσει σε κάποιες βελτιώσεις:

– Επικαιροποίηση των στοιχείων εκπροσώπησης των εταίρων (στη συλλογική διαπραγμάτευση απαιτείται να εκπροσωπείται το 51% των επιχειρήσεων του κλάδου) πριν από κάθε απόφαση για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

– Δε θα απαιτείται υποβολή αιτιολογικής έκθεσης για την εφαρμογή επιχειρησιακής σύμβασης στο Συμβούλιο  Κοινωνικών Εταίρων, το οποίο μέχρι τώρα γνωμοδοτούσε για την αναγκαιότητα της μείωσης των μισθών.

– Επιτάχυνση της διαδικασίας σύστασης σωματείων για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε ενάμιση μήνα από 6 που διαρκεί σήμερα.

– Να προβλεφθεί η σύναψη συμφωνιών με μικρότερους μισθούς σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να ισχύουν χαμηλότερες αποδοχές από τις κλαδικές ρυθμίσεις σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα, σε τουριστικούς προορισμούς (η συγκεκριμένη πρόταση συναντά, πάντως, πολλές αντιρρήσεις).

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία, το σχέδιο για μείωση των επικουρικών συμβάσεων και η νέα λίστα για τα βαρέα.