Υπουργείο Υγείας: Οικονομική ένεση 54,2 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των νοσοκομείων, κυρίως εκείνων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και νήσων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μείζονες ελλείψεις και δυσλειτουργίες της καθημερινότητας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ό,τι επιπτώσεις έχουν και στους ασθενείς.

«Αποφασίστηκε η αύξηση των ορίων πιστώσεων κατά 54.200.000 ευρώ. Οι πιστώσεις αυτές θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, και τις ανάγκες προμήθειας ογκολογικών φαρμάκων, για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η απόφαση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων με 54,2 εκατ. ευρώ ελήφθη από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) το οποίο συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Η αύξηση του ορίου πιστώσεων φαρμάκου στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων – που ήταν και το μοναδικό θέμα του συμβουλίου- είναι ένα θέμα που απασχολεί τους τελευταίους δύο μήνες την ηγεσία του υπουργείου, όπως και γενικότερα τα οικονομικά τους, οι ισολογισμοί, οι προϋπολογισμοί, τα διαθέσιμα κλπ., μετά τη γκρίζα εικόνα που τους δίνεται αρμοδίως.

Οι ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων αποκάλυψαν την πραγματική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, αυτή που υπάρχει κάτω από τα πλεονάσματα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως είχε επισημάνει στην πρώτη συνέντευξη τύπου ο κ. Κικίλιας.

Το νοσοκομείο Ρόδου, το Αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά και το Αττικόν ενημέρωναν τις τελευταίες ημέρες τους ογκολογικούς ασθενείς ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για τις θεραπείες τους επειδή δεν υπάρχουν χρήματα!

To υπουργείο Υγείας πλέον ζητεί από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων εβδομαδιαία ενημέρωση για τις σχετικές πιστώσεις φαρμάκων προκειμένου να προλάβει τέτοιες καταστάσεις όπως στα προαναφερθέντα νοσοκομεία και με ασθενείς όπως οι ογκολογικοί.

Τη σαφή και απόλυτη πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το σύστημα δημόσιας υγείας επισήμανε με αφορμή τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του συστήματος ο υπουργός Υγείας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Παρασκευή, λέγοντας πως «εφόσον υπάρχει εξορθολογισμός των δαπανών και ξέρουμε πού πηγαίνει και το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, θα στηρίξει [ο κ. Μητσοτάκης] το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το δημόσιο χαρακτήρα του και τους εργαζομένους, τους ήρωες αυτούς, τους μικρούς ήρωες, γιατρούς, νοσηλευτές. Και δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία μας σε καμία των περιπτώσεων. Γιατί υπάρχει υστέρηση στα πλαφόν και στα έσοδα και στα φάρμακα, τα ακριβά τα ογκολογικά για παράδειγμα, στα νοσοκομεία μας, από τον Αύγουστο–Σεπτέμβριο» κατέληξε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!