Υπουργείο Εσωτερικών: Πλήρης ετοιμότητα για τις τέσσερις κάλπες - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back
ΥΠΕΣ

Υπουργείο Εσωτερικών: Πλήρης ετοιμότητα για τις τέσσερις κάλπες

Για ένα πρωτόγνωρο εκλογικό εγχείρημα την Κυριακή, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την ομαλή έναρξη και ολοκλήρωση της «πρωτόγνωρης εκλογικής διαδικασίας στην ιστορία του ελληνικού κράτους».

Ο κ. Πουλάκης επισήμανε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ότι «είναι μια εκλογική διαδικασία που δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά, δηλαδή να υπάρχουν την ίδια μέρα τέσσερις διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες, με τέσσερις διαφορετικές κάλπες και όλες με υποψηφίους που χρειάζονται σταυρό προτίμησης. Είναι ένα πρωτόγνωρο εκλογικό εγχείρημα, μια πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία, για την οποία το υπουργείο Εσωτερικών, με την τεχνογνωσία που διαθέτει, με τη σωστή οργάνωση την οποία έκανε τους τελευταίους έξι μήνες και με τη σωστή πολιτική καθοδήγηση της ηγεσίας του υπουργείου, είναι σε θέση να δηλώσει, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ότι όλα θα εξελιχθούν εντάξει».

Διευκρίνισε ότι ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων -39.063- είναι περίπου διπλάσιος από τον συνηθισμένο και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προμήθειες, «ώστε όλα τα εκλογικά τμήματα να μην έχουν καμία έλλειψη σε κάλπη, παραβάν ή στο χαρτί που χρειάζεται, σε λευκό χρώμα για όλες τις ψηφοφορίες εκτός από τις Ευρωεκλογές, που είναι σιέλ, όπως και οι φάκελοι».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών επισήμανε ακόμη ότι στο 85% των εκλογικών τμημάτων θα υπάρχουν «Α» και «Β» εκλογικό τμήμα. Στο πρώτο θα ψηφίζουν οι πολίτες για τις ευρωεκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο, ουσιαστικά στη διπλανή αίθουσα, θα καταθέτουν την ψήφο τους για τις δημοτικές και τις κοινοτικές.

«Υπάρχει και ένα 15% των εκλογικών τμημάτων, μεταξύ των οποίων τα μισά είναι σε δήμους που δεν έχουν κοινότητες -59 είναι αυτοί οι δήμοι- όπου οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν ενιαία στην ίδια αίθουσα, σε τρεις κάλπες. Και υπάρχουν και κάποια άλλα εκλογικά τμήματα, περίπου 3.000, τα οποία είναι επίσης ενιαία, έχουν μεν και τις τέσσερις κάλπες αλλά έχουν πολύ μικρό εκλογικό κατάλογο, δηλαδή ένα εκλογικό σώμα που δεν υπερβαίνει τους 250 ανθρώπους», εξήγησε ο κ.Πουλάκης.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι για τις ευρωεκλογές οι πολίτες μπορούν να βάλουν μέχρι τέσσερις σταυρούς, ενώ ο αριθμός των σταυρών διαφέρει στις υπόλοιπες τρεις εκλογικές διαδικασίες, αναλόγως του αριθμού των μελών του περιφερειακού, δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου. Σε κάθε εκλογικό τμήμα, πάντως, θα υπάρχει αφίσα με σαφείς οδηγίες για τη σταυροδοσία στον συγκεκριμένο δήμο ή περιφέρεια.

Ως προς το πόσοι θα είναι οι δεκαεπτάχρονοι και δεκαεπτάχρονες, που θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά, ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι θα είναι συνολικά περίπου 520.000-530.000.

Για το αν θεωρεί ότι στα επόμενα χρόνια θα μπορούσαμε να δούμε στην Ελλάδα ηλεκτρονική ψηφοφορία και στις εθνικές εκλογές -αφού ήδη το σύστημα έχει υιοθετεί στις ψηφοφορίες της Βουλής, αλλά και στις αρχαιρεσίες αρκετών φορέων ανά τη χώρα, ο κ.Πουλάκης απάντησε: «Τις σκέψεις για ηλεκτρονική ψηφοφορία ας τις αφήσουμε για τις επόμενες γενιές».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!