υπογραφή-δύο-συμφωνιών-μεταξύ-ελλάδα-1135018
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 09.02.2023 | 12:26

Υπογραφή δύο συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής

Δεκτός από τον πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες (Alberto Fernández), έγινε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παρουσία του ομολόγου του από την Αργεντινή Σαντιάφο Καφιέρο (Santiago Cafiero).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαν μια «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας και των οικονομικών σχέσεων, τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις και τις σχέσεις ΕΕ- Αργεντινής», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας με τον ομόλογό του κ. Καφιέρο υπέγραψαν δύο συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής για την αθλητική συνεργασία, την επικερδή απασχόληση εξαρτώμενων ατόμων μελών της διπλωματικής και προξενικής Αρχής, καθώς και δήλωση πρόθεσης συνεργασίας στην ανώτατη Εκπαίδευση μεταξύ των υπουργείων παιδείας των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον ομόλογό του, δήλωσε «ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της πρώτης επίσκεψης Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αργεντινή και θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον συνάδελφό μου, αλλά και τον Πρόεδρο της Αργεντινής, που μου έκανε τη μεγάλη τιμή να συζητήσει επί μακρόν μαζί μου για τις ελληνο-αργεντινές, αλλά και για τις αργεντινο-ευρωπαϊκές σχέσεις».

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαν μία εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων, στο πολιτικό επίπεδο, στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Αργεντινής και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά για το θέμα της υπογραφής της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur.

«Είχα την ευκαιρία να εκφράσω προς την Αργεντινή και τον συνάδελφό μου την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας για τη στήριξη που η Αργεντινή μάς παρέχει τόσο στην εκστρατεία μας για να εκλεγούμε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσο και για τη σημερινή δήλωση ότι η Αργεντινή θα μάς υποστηρίξει και στην προσπάθειά μας να εκλεγούμε μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η Αργεντινή είναι φυσικός συνομιλητής και συνεργάτης στη Λατινική Αμερική, τόσο της Ελλάδας, όσο και της ΕΕ. Είναι μια χώρα η οποία πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και έχει συνυπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».

‘Αλλωστε, όπως υπενθύμισε, υπάρχει μια σημαντική ελληνική κοινότητα στην Αργεντινή, «η οποία αποτελεί φυσική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. Μας χωρίζει, ίσως, γεωγραφική απόσταση, αλλά υπάρχει τεράστια πολιτισμική εγγύτητα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αργεντινή».