υπογράφεται-η-διακήρυξη-αμυντικής-συ-718411
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 07.02.2023 | 21:30

Υπογράφεται η Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Βρετανίας

Στις πέντε το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, υπογράφηκε το αποκαλούμενο κόσμημα του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας HMS Diamnd, η Διακήρυξη Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος – Ηνωμένου Βασιλείου από τους Υπουργούς Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μπεν Ουάλλας στη ναυτική βάση του Πόρστμουθ στην νότια Αγγλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιεχόμενο της Διακήρυξης περιλαμβάνεται το πλαίσιο ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών με συνεκπαιδεύσεις σε επιχειρησιακό και επιτελικό επίπεδο. Γίνεται σαφής αναφορά στον αμοιβαίο σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των προβλεπομένων στο Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι στην υποδοχή του κ. Παναγιωτόπουλου από τον κ. Ουάλλας παιάνιζε το εμβατήριο του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης, εχει ιδιαίτερη σημασία πως οι Βρετανοί επέλεξαν το εμβληματικό αντιτορπιλικό D34 που θεωρείται κόσμημα του Στόλου τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ, κλιμάκιο των δυο υπουργείων Άμυνας θα επικαιροποιεί μια φορά το χρόνο το αντικείμενο της συμφωνίας ενώ θα προβαίνει και σε επισκόπηση της ετήσιας προόδου της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Ουάλλας συζήτησαν σχετικά με την ενίσχυση της ελληνοβρετανικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και στην από κοινού αντιμετώπιση προκλήσεων ασφαλείας.

Το πρωί, οι δυο υπουργοί συμμετείχαν στην επιθεώρηση τιμητικού αγήματος που έλαβε χώρα στο περίφημο Horse Guards Parade στο κέντρο του Λονδίνου.