ΥΠΕΝ: Συσκέψεις για την αντιμετώπιση της βλέννας -Τι λέει ο δήμαρχος Λήμνου

Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκονται  ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, μαζί με αρμόδιους φορείς από τις 7:30 το πρωί της Πέμπτης, ώστε να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση της βλέννας στα παράλια της Λήμνου.

Δηλώσεις Δημάρχου της Λήμνου

Ο Δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Μαρινάκης δήλωσε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του. Αυτό που ανησυχεί τους κατοίκους είναι ότι η συγκέντρωση φυτοπλανκτού στα παράλια του νησιού, μέσα στην τουριστική περίοδο, μπορεί να συνδέεται με παρόμοια φαινόμενα που εμφανίστηκαν στον Μαρμαρά και έπειτα στην Ίμβρο και την Tένεδο, όπου και προκάλεσαν πολλά προβλήματα.

Ο λιμενάρχης της Λήμνου, Γιώργος Αρβανίτης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ είπε ότι είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο αυτό να εμφανίζεται κάθε χρόνο στην Λήμνο και να είναι εντονότερο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ενώ πολλοί ψαράδες είχαν παρατηρήσει την παρουσία του φαινομένου στην θάλασσα από την άνοιξη.

Δηλώσεις Βασίλη Ζερβάκη

Επιπλέον, ο Βασίλης Ζερβάκης, φυσικός ωκεανογράφος στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τόνισε πως δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται πρώτη φορά, καθώς έχει συμβεί αρκετές φορές ακόμη και σε ελληνικές ακτές. Ενώ πρόσθεσε ότι η άμορφη αυτή βλεννώδης μάζα αποτελείται από συσσωματώματα νεκρών και ζωντανών οργανισμών, αλλά και των απεκκρίσεών τους. Ευνοείται ιδιαίτερα από ασθενή θαλάσσια κυκλοφορία και αυξημένες εισροές θρεπτικών ουσιών στο σύστημα, συχνά ανθρωπογενείς. Επίσης πρόσθεσε ότι ποσότητες αυτές της βλέννας θα εμφανιστούν στο Αιγαίο, εξαιτίας ουσιών, ιδιοτήτων και οργανισμών που «κατοικούν» στα νερά της Μαύρης Θάλασσας που καταλήγουν στο Αιγαίο.

Το φαινόμενο επηρεάζει κυρίως περιοχές που καταλήγουν νερά από την Μαύρη Θάλασσα, όπως η Σαμοθράκη, η Λήμνος, οι κόλποι των ακτών της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ αυτή την εποχή διέρχονται μεταξύ της λήμνου και της Ίμβρου.

Όσον αφορά το αν θα πρέπει να μας ανησυχούν αυτά τα φαινόμενα, ο κ. Ζερβάκης δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί αυτή η σύντομη παρουσία αυτών των φαινομένων σε μιρκές περιοχές και ότι αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η συχνότητα εμφάνισης τους και η ένταση τους. Η εμφάνιση αυτού του φαινομένου και η όξυνση του οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον και ιδιαίτερα η υπερθέρμανση του πλανήτη θα παίξει μεγάλο ρόλο στην επιδείνωση το φαινομένου.

Ενημερωτική ανακοίνωση ΥΠΕΝ

Το ΥΠΕΝ με ανακοίνωση του παραθέτει αναλυτικά τις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και που θα ακολουθήσουν για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του φαινομένου της βλέννας. Αναλυτικά οι ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος μεταβαίνει άμεσα στη Λήμνο, όπου παρατηρείται το φαινόμενο του ευτροφισμού στη θαλάσσια περιοχή του νησιού. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές της Λήμνου, υπάρχουν διάσπαρτες κηλίδες στο θαλάσσιο χώρο Βόρεια, Ανατολικά και Δυτικά καθώς και σε ακτές του νησιού.

Οι επιθεωρητές επισκέπτονται αύριο τη Λήμνο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει ρύπανση στις ακτές του νησιού και να προχωρήσουν σε δειγματοληψία η οποία θα αποσταλεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», όπου θα διενεργηθούν οι απαιτούμενες αναλύσεις. Παράλληλα, έχουν ληφθεί ήδη δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση σε εργαστήριο στην Αθήνα για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των υδάτων κολύμβησης.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση μεταβαίνουν το Σάββατο στη Λήμνο για να κάνουν αυτοψία στις παραλίες του νησιού και να επιβλέψουν τις δειγματοληψίες που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, δύτες του οποίου θα βουτήξουν ανατολικά της Λήμνου.

Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνεται από τους Δρ. Σωτήρη Ορφανίδη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ωκεανογραφίας και θαλάσσιων Βιοεπιστημών, Γιώργο Τσιρτσή και Θαλάσσιας Τηλεπισκόπισης, Κώστα Τοπουζέλη για την εικόνα που παρουσιάζει το Βόρειο Αιγαίο, όπως καταγράφεται επίγεια και δορυφορικά. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί αν και κατά πόσο το υπό έλεγχο φαινόμενο ευτροφισμού, που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου, συνδέεται με το ζήτημα πλαγκτονικής βλέννας που παρουσιάζεται σε έντονο βαθμό στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ο καθηγητής Τοπουζέλης συλλέγει και αναλύει τις εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-2, μια αποστολή παρατήρησης της Γης από το Πρόγραμμα Copernicus που αποκτά συστηματικά οπτικές εικόνες σε υψηλή χωρική ανάλυση σε χερσαία και παράκτια νερά. Με σκοπό την πλήρη αποτύπωση της έκτασης του φαινομένου, κ. Τοπουζέλης μεταβαίνει άμεσα στο νησί της Λήμνου ώστε να συλλέξει επιπλέον υλικό με τη χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones).

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Παρακολούθησης Θαλάσσιων Υδάτων, συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από το Εργαστήριο Βενθικής Οικολογίας & Τεχνολογίας του ΙΝ.ΑΛ.Ε. (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), δείγματα θαλασσινού νερού από το Β. Αιγαίο είχαν ληφθεί ήδη από τις αρχές Απριλίου και το φαινόμενο που περιγράφεται ως «συγκέντρωση άμορφης βλέννας φυτοπλαγκτού» βρίσκεται υπό παρακολούθηση για την εξέλιξή του.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που είναι αρμόδιο για θέματα που αφορούν στη θαλάσσια ρύπανση καθώς και με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), το Λιμεναρχείο Λήμνου και τους τοπικούς φορείς ώστε να υπάρξουν άμεσες δράσεις επίλυσης του ζητήματος, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις δραστηριότητες των αλιέων αλλά και στην τουριστική κίνηση του νησιού. «

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΛΗΜΝΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΛΕΝΝΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]