ΥΠΕΝ-Νομοσχέδιο: Κίνητρα σε ΟΤΑ για δραστηριοποίηση στην παραγωγή ενέργειας

Κίνητρα σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, ιδιώτες και ΝΠΔΔ να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή ενέργειας, τη συμπαραγωγή και την ενεργειακή αποδοτικότητα δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ενεργειακές κοινότητες που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Τα μέτρα στήριξης αφορούν κυρίως την ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές από τις τοπικές κοινωνίες με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά με στόχο την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αξιοποίηση του ανανεώσιμου δυναμικού (αιολικό, ηλιακό, γεωθερμία). Το νομοσχέδιο ορίζει ρητά τις αγορές στις οποίες επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται οι ενεργειακές κοινότητες, τις ελάχιστες προβλέψεις που πρέπει να περιλαμβάνει το καταστατικό τους και τον τρόπο διάθεσης των κερδών για δράσεις κοινής ωφέλειας τοπικού χαρακτήρα ή διανομής τους στα μέλη του συνεταιρισμού.

Τα οικονομικά κίνητρα περιλαμβάνουν την δυνατότητα ένταξης σε Κοινοτικά ή εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης επενδύσεων, ειδική διαδικασία αδειοδότησης, απαλλαγή από το ετήσιο τέλος διατήρησης του δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προνομιακή συμμετοχή ή εξαίρεση από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες που εφαρμόζονται για την αδειοδότηση των μονάδων ΑΠΕ και συμπαραγωγής (θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση), κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεών τους για άδειες παραγωγής, προσφορά σύνδεσης και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, μείωση του ύψους της εγγυητικής επιστολής για τη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης κ.α. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την κάλυψη από τις ενεργειακές κοινότητες των ενεργειακών αναγκών ευάλωτων καταναλωτών και πολιτών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Με άλλες διατάξεις αυξάνεται το όριο ισχύος μονάδων ΑΠΕ που απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής , ρυθμίζεται η διανομή θερμικής ενέργειας στους καταναλωτές, παρέχεται η δυνατότητα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να συνάψει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση μελετών προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2018 ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός.

Τέλος επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους με στόχο να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του σχετικού δικτύου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΙΝΗΤΡΑ, ΟΤΑ, ΥΠΕΝ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!