ΥΠΕΝ: Κίνητρα για την αντιμετώπιση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων στην Αθήνα

  • Απο stergios
  • 17 Φεβρουαρίου 2019 - 12:55
  • Comments Off

Οικονομικά και φορολογικά κίνητρα σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να αντιμετωπίσει το πολύ σοβαρό ζήτημα με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Αθήνα.

Η πρόσφατη κατάρρευση δύο εξ’ αυτών σε πολυσύχναστα σημεία του κέντρου των Αθηνών, ξαναφέρνει στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα δαιδαλωδών νόμων και ευθυνών ανάμεσα σε ιδιοκτήτες, κληρονόμους, δήμους και άλλους φορείς.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει προς ψήφιση νομοσχέδιο με κίνητρα και αντικίνητρα για τους ιδιόκτητες.

Σε ό,τι αφορά τα διατηρητέα και τα εγκαταλελειμμένα, προτεραιότητα είναι να γίνει καταγραφή. Θα δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20.000 κτήρια.

Η νομοθετική πρόταση θα ορίζει τη δομή της διαχείρισης ανάμεσα στα υπουργεία και τους φορείς ενώ τα κίνητρα για τα διατηρητέα θα είναι:

-Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

-Μείωση ή και κατάργηση του ΦΠΑ

-Επιχορηγήσεις για συντήρηση και επανάχρηση σε ιδιοκτήτες και μισθωτές.

Υπάρχουν και αντικίνητρα για όσους δεν φροντίζουν για τη συντήρηση του κτηρίου που τους ανήκει, όπως η αύξηση των δημοτικών τελών.

Για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, που δεν είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, θα θεσπιστούν αυστηρές προϋποθέσεις χαρακτηρισμού τους ως εγκαταλελειμμένων. Επιπλέον θα προβλεφθεί και δυνατότητα απόσυρσης ακόμα και με κατεδαφίσεις κτιρίων με προβλήματα στατικότητας.

Για τα κτίρια με πολλούς συνιδιοκτήτες, θα προβλέπεται λήψη απόφασης με ενισχυμένη πλειοψηφία που θα απαιτεί τη συναίνεση του 60% των συνιδιοκτητών, χωρίς να απαιτείται ομοφωνία.

Πηγή : «Έθνος»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΙΝΗΤΡΑ, ΑΘΗΝΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!