Categories: Υπουργεία

Υπ. Εργασίας: Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για νομική βοήθεια σε γυναίκες θύματα βίας

Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας (legal aid) σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας υπεγράφη χθες Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023.

Σε συνάντηση που ακολούθησε παρέστησαν η Γενική Γραμματέας ΔΟΠΙΦ, Καλυψώ Γούλα, ο προέδρος του ΔΣΘ Δημήτρης Φινοκαλιώτης, μέλη του Δ.Σ. του ΔΣΘ, η προέδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης Σοφία Μαντζακίδου, ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Αλικάκος. Χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα και η πρόεδρος του ΚΕΘΙ, Μαρίνα Στέφου.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η σημασία της παρεχόμενης υπηρεσίας για τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας (π.χ. ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού, παράνομης διακίνησης και εμπορίας γυναικών) που έχουν προσφύγει στα συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ από όπου και γίνεται η παραπομπή  στο Δικηγορικό Σύλλογο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συντάξει Κατάλογο Δικηγόρων Υπηρεσίας, που αναλαμβάνουν την παροχή νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας.

H Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Συνεργασίας και τόνισε ότι «οι νομικές υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου μας, ανεξαρτήτως οικονομικού εισοδήματος, προκειμένου να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και να μπορέσουν να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον. Εμείς είμαστε δίπλα σε όλα τα θύματα βίας και τα στηρίζουμε ουσιαστικά. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας».

Η Γενική Γραμματέας, Καλυψώ Γούλα, δήλωσε: «Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι μαζί με συναδέλφους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης, και τους εκπροσώπους των Διοικήσεων του Εφετείου και του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για να μιλήσουμε για  τη συνεργασία της ΓΓΔΟΠΙΦ, του ΚΕΘΙ και του ΔΣΘ για την νομική υποστήριξη γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Είναι πολύ σημαντική η παροχή της δυνατότητας δικαστικής εκπροσώπησης σε αυτές τις γυναίκες, θύματα έμφυλης βίας, άνευ οικονομικών κριτηρίων, που επιτυγχάνεται με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας. Γνωρίζουμε πόσο αναγκαία είναι η εξασφάλιση εκπροσώπησης τόσο στα αστικά όσο και στα ποινικά Δικαστήρια  σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, και με την υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου και την άμεση ενεργοποίησή του, θα καταστεί εφικτή η υποστήριξη των γυναικών και του δικτύου δομών της Θεσσαλονίκης. Καλώ τους δικηγόρους Θεσσαλονίκης να ανταποκριθούν άμεσα για να καταρτισθεί ο σχετικός κατάλογος».

Ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, δήλωσε: «Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την παροχή νομικών υπηρεσιών Νομικής Βοήθειας σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του “Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αποτελεί ουσιαστική συμβολή της πολιτείας στην ενίσχυση των γυναικών θυμάτων της έμφυλης βίας, ως προαπαιτούμενο της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας, καθώς και έμπρακτη απόδειξη του θεσμικού ρόλου που διαδραματίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος στην Κοινωνία».

Comments are closed.


Recent Posts

Πρώτος ο Μελισσανίδης, ακολούθησαν Μαρινάκης, Αλαφούζος στην ΕΠΟ

Έφτασαν οι πρόεδροι των Big 4 στα γραφεία της ΕΠΟ για την κρίσιμη συνάντηση με τον Στιβ Μπένετ. Πρώτος έφτασε…

5 λεπτά ago

Πάτρα: Τον βρήκε νεκρό στο σπίτι του η οικιακή βοηθός

Νεκρός μέσα στο σπίτι του στην οδό Μεσολογγίου 36 και Γ. Ολυμπίου στην Πάτρα, βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ένας…

8 λεπτά ago

Δ. Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη: Δωρεάν εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ.Ι. Ρέντη διοργανώνει δυο δράσεις στον χώρο της (Μπιχάκη…

11 λεπτά ago

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις σε νέο πρόγραμμα με επιχορήγηση 14.800 ευρώ

Σήμερα, Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών…

20 λεπτά ago

Μαρινάκης σε δημοσιογράφους: «Όλα τα σκατά μαζεμένα»! (βίντεο)

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, κατά την άφιξή του στη συνάντηση των “μεγάλων” με τον Στιβ Μπένετ, πάντα  συνοδευόμενος από τον Κώστα…

22 λεπτά ago

ΔΕΥΑ Σερρών: Τεράστια προσοχή σε τηλεφωνική απάτη-Προσποιούνται τους υπαλλήλους

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι τηλεφωνικές απάτες το τελευταίο διάστημα. Η ΔΕΥΑ Σερρών με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή, καθώς επιτήδειος…

26 λεπτά ago