υπ-εργασίας-στο-τραπέζι-της-διαπραγμά-416691
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 28.11.2017 | 10:36

Υπ.Εργασίας: Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επιδόματα, συντάξεις και απεργίες

Αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης. Η ατζέντα για το υπουργείο Εργασίας είναι βαριά και περιλαμβάνει την προοπτική περικοπών και ανατροπών για τα προνοιακά επιδόματα

Το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης είναι δεδομένο ότι θα πέσει στα θέματα του υπουργείου Εργασίας. Τα «ανοιχτά» ζητήματα που θα συζητηθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, είναι τα εξής:

— Οικογενειακά επιδόματα: Οι θεσμοί έχουν ζητήσει και έχει καταγραφεί στην περσινή συμφωνία, να υπάρξει μείωση παροχών από αυτή την κατηγορία επιδομάτων κατά 259 εκατ. ευρώ τη διετία 2017 – 2018. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να επισπευστεί κατά ένα έτος, το 2018, αντί για το 2019, η εφαρμογή του «αντίμετρου» που έχει θεσπιστεί για τα οικογενειακά επιδόματα, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Στην ουσία, η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθεί τις επόμενες ημέρες στα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς εστιάζεται στο να αυξηθούν οι δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα, έτσι ώστε να στηριχθούν το πρώτο και το δεύτερο παιδί, κατά 160 εκατ. ευρώ. Η θέση των δανειστών, όπως εκφράστηκε στην προηγούμενη παρουσία τους στη χώρα, τον Οκτώβριο, είναι ότι πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά τα εισοδηματικά κριτήρια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, θα μειωθούν οι δικαιούχοι τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

— Απολύσεις: Τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων [νόμος 1387/1983], ώστε να μην απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση.

— Απεργίες: Η αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης που πρέπει να υλοποιηθεί. Οι θεσμοί απαιτούν αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση να λαμβάνεται με ποσοστό άνω του 50%. Επίσης επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων για τη νομιμότητα ή μη των απεργιών, με «παραθυράκι» για εργοδοτική ανταπεργία.

Υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή διάταξη ορίζει ότι για την προκήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να υπάρχει η παρουσία του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους. Με την καινούργια διάταξη το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο ½. Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγή προς το χειρότερο, αν και θα είναι η μοναδική. Ουσιαστικά η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου έχει πετύχει να μην υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο, όπως είναι οι συνδικαλιστικές άδειες, οι αιτίες απόλυσης συνδικαλιστών, ακόμα και αυτό το μέτρο της ανταπεργίας.

Πάντως, οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι με την αλλαγή αυτή, θα ξεκινήσει ένα «γαϊτανάκι» παρεμβάσεων που στο μέλλον θα επηρεάσουν και στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Άρα μελλοντικά η προκήρυξη απεργιών θα γίνει όλο και πιο δύσκολη.

— Προσωπική Διαφορά: Επιτάχυνση της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς. Οι συζητήσεις με τους Θεσμούς θα επεκταθούν και στα ζητήματα του Ασφαλιστικού, κύρια στην πορεία εσόδων του ΕΦΚΑ και στον επανυπολογισμό των συντάξεων, από τον οποίο εξαρτάται η έναρξη εφαρμογής του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, το 2019.

Επίσης, αναμένεται να γίνει αναφορά και στην πορεία απονομής των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.