υπ-εργασίας-πως-θα-λειτουργήσουν-από-δ-759317
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 29.05.2020 | 13:00

Υπ. Εργασίας: Πως θα λειτουργήσουν από Δευτέρα 1/6 οι βρεφονηπιακοί σταθμοί (έγγραφο)

Τις προδιαγραφές για τη λειτουργία από Δευτέρα 1η Ιουνίου των ιδιωτικών και δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών έδωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Μετά την αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας, προσχολικής αγωγής και διαπαιδαγώγησης, η αρμόδια Υφυπουργός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου με τις προδιαγραφές επαναλειτουργίας τους (δεν αφορά δημοτικούς σταθμούς), που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από διαδοχικές διασκέψεις την προηγούμενη εβδομάδα με την Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, καταρτίστηκαν τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται για να διασφαλιστεί η υγεία των παιδιών και των εργαζομένων και να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Τα μέτρα που περιγράφονται στην εγκύκλιο αφορούν τόσο τις προδιαγραφές λειτουργίας των μονάδων, όσο και την προσέλευση και μεταφορά παιδιών από και προς αυτές, καθώς και τους γενικούς κανόνες υγιεινής όπως αυτοί έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού στενών επαφών μεταξύ παιδιών, προσωπικού και γονέων όπως:

• Ο διαχωρισμός των παιδιών σε μικρές ομάδες, που δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους.

• Επιμερισμός των παιδιών σε τμήματα με ανώτατο αριθμό τα 15 παιδιά.

• Η χρήση συγκεκριμένης αίθουσας από κάθε ομάδα και η αποφυγή αλληλεπίδρασης παιδιών από διαφορετικές αίθουσες

• Η αποφυγή ή τροποποίηση χρήσης κοινόχρηστων χώρων, όπως οι τραπεζαρίες

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου σχετικά με το θέμα δήλωσε: «Η αναστολή λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών επιτέλεσε το σκοπό της, που δεν ήταν άλλος από τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Τη Δευτέρα, οι βρεφονηπιακοί θα ανοίξουν ξανά για να υποδεχθούν τα παιδιά και να τους παρέχουν τις πολύ σημαντικές τους υπηρεσίες. Τόσο το προσωπικό των μονάδων, όσο και οι γονείς θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που ορίζονται για τη λειτουργία τους και να καθοδηγούν κατάλληλα τα παιδιά, για να αποφευχθεί η εμφάνιση κρουσμάτων και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των μονάδων.»

Χθες, όμως η ΔΑΣ -ΟΤΑ κατήγγειλε ότι οι παιδικοί σταθμοί ανοίγουν χωρίς μέτρα, προσωπικό & καθαριότητα.

Aναλυτικά:

Η παρούσα εγκύκλιος αποβλέπει στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών και του άλλου προσωπικού των παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας (και μέσω αυτών και των παιδιών), σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιο COVID19, τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από COVΙD-19 και γενικά την ασφαλή επαναλειτουργία των παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ως ακολούθως :

Α. Βασικές αρχές για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την ασφαλή λειτουργία παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών

1) Σε κάθε μονάδα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε τα άτομα του προσωπικού που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου να αναλαμβάνουν εργασίες που έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο έκθεσης ή δεν απαιτούν προσέλευση στη μονάδα (κατάλογος ομάδων αυξημένου κινδύνου: Υπουργείο Εσωτερικών, εγκύκλιος Αρ. Πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/115/9670, 18.05.2020)

2) Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην προσέρχονται στον παιδικό ή τον βρεφικό / βρεφονηπιακό σταθμό, παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συγκατοικούν με άτομο που ανήκει σε αυτές.

3) Είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών με επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης για την εξοικείωση των μικρών παιδιών, με τρόπο κατάλληλο για την κάθε ηλικία.

B. Μέτρα για την αποτροπή εισαγωγής του ιού στο χώρο του παιδικού, βρεφικού και βρεφονηπιακού σταθμού.

Προσέλευση- Μεταφορά

1) Αποφυγή του συνωστισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ παιδιώνγονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από την μονάδα.

Εφαρμογή πρακτικών μέτρων για τήρηση αποστάσεων (π.χ. γραμμές στο δάπεδο).

Εφόσον είναι εφικτό, προγραμματισμός διαφορετικών ωρών άφιξης και αναχώρησης των παιδιών με εύρος που θα έχει προκαθοριστεί σε συνεννόηση με τους γονείς/κηδεμόνες.

2) Είσοδος στο χώρο μόνο των παιδιών και του απαραίτητου προσωπικού. Τα παιδιά θα παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού πριν την είσοδο στο χώρο του παιδικού ή βρεφονηπιακού σταθμού και θα οδηγούνται στην αίθουσα.

3) Όλα τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, απαγορεύεται να προσέρχονται στον παιδικό, βρεφικό ή τον βρεφονηπιακό σταθμό. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η επικοινωνία από την οικογένεια ή το μέλος του προσωπικού με ιατρό και εξατομικευμένη αξιολόγηση σχετικά με την ένδειξη εργαστηριακού ελέγχου για την ανίχνευση του ιού.

4) Σύσταση προς τους γονείς για θερμομέτρηση και έλεγχο για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων των παιδιών, πριν την αναχώρηση τους από το σπίτι.

5) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων για τη συμμόρφωση στη δέσμευση αυτή και τον εκ των προτέρων εναλλακτικό προγραμματισμό. Επίσης, προτείνεται να διατυπωθεί πρόβλεψη για τη διατήρηση της ασφαλούς λειτουργίας του παιδικού ή βρεφονηπιακού σταθμού σε περιπτώσεις απουσίας του προσωπικού λόγω ασθένειας

6) Το προσωπικό που υποδέχεται τα παιδιά, πριν την είσοδό τους στο χώρο υποβάλλει ερωτήσεις για να επιβεβαιώσει την απουσία πυρετού ή/και άλλων συμπτωμάτων και εκτιμά αδρά την υγεία των προσερχόμενων παιδιών, και σε περίπτωση υποψίας προβλήματος συζητά το θέμα με γονέα/κηδεμόνα

7) Γονείς/κηδεμόνες με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή/και πυρετό δε θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τα παιδιά και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί λοίμωξη τους από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, θα πρέπει να

ενημερώνουν άμεσα τον υπεύθυνο του παιδικού σταθμού και να ακολουθούν τις οδηγίες για κατ’ οίκον απομόνωση του οικογενειακού περιβάλλοντος,συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

8) Κάθε άτομο (παιδί ή μέλος του προσωπικού) που έχει έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 δεν θα προσέρχεται, στον παιδικό, βρεφικό ή βρεφονηπιακό σταθμό για 10 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με τον

ασθενή και στο διάστημα αυτό θα παρακολουθείται στενά η υγεία του για το ενδεχόμενο εμφάνισης συμπτωμάτων.

9) Κάθε μονάδα πρέπει να καταγράφει συστηματικά τις αναφορές για συμπτώματα συμβατά με COVID-19 σε παιδιά ή/και μέλη του προσωπικού και να παρακολουθεί την πορεία τους.

10) Οι μονάδες δύναται να προβαίνουν σε ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων με αναλυτικές οδηγίες.

11) Ως προς τις μετακινήσεις των παιδιών συστήνεται η μεταφορά τους με ιδιωτικό όχημα, όπου είναι εφικτό, ενώ για τις περιπτώσεις χρήσης λεωφορείων ή βαν ισχύει ότι και για τα σχολικά λεωφορεία (διατάξεις των άρθρων 4, 5, 6 και 7 της υπ΄ αρ.

Δ1α/ΓΠ.οικ. 29114/10.5.2020 ΚΥΑ «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές

επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο  σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID19», ΦΕΚ 1780/Β’). Επίσης, παρέχονται οδηγίες στους οδηγούς των λεωφορείων/βαν με τα οποία μεταφέρονται οι ωφελούμενοι.

12) Χρήση μάσκας (στους συνοδούς και οδηγούς) και αντισηπτικών διαλυμάτων πριν την είσοδο και κατά την έξοδο από τα λεωφορεία/βαν των δομών.

13) Εφαρμογή ελαστικού ωραρίου προσέλευσης παιδιών.

14) Οι επισκέψεις άλλων προσώπων στις δομές απαγορεύονται μέχρι νεωτέρας.

Δείτε το έγγραφο εδώ.