yma-θ-hμερίδα-για-την-προστασία-του-θερμαϊ-263272
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 20.03.2013 | 17:10

YMA-Θ: Hμερίδα για την προστασία του Θερμαϊκού

Την ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης διαχειριστικής πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον του Θερμαϊκού κόλπου και της παράκτιας ζώνης, επανέλαβαν οι συμμετέχοντες σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Σκοπός της ημερίδας με θέμα «Θερμαϊκός, η θάλασσα δίπλα μας», ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του νομού Θεσσαλονίκης σε θέματα που αφορούν στην περιβαλλοντική αγωγή και την προστασία του οικοσυστήματος του Θερμαϊκού κόλπου.

Για μη ευσταθές και υποβαθμισμένο θαλάσσιο σύστημα έκανε λόγο, μιλώντας στην ημερίδα, ο διευθυντής του Εργαστηρίου θαλάσσιας τεχνικής & θαλασσίων έργων του Τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης, τονίζοντας ότι, παρά τα έργα που έχουν γίνει, «δε φαίνεται να υπάρχει ανάκαμψη του θαλάσσιου οικοσυστήματος».

«Παρά τη διαχρονική απουσία μετρήσεων την τελευταία 15ετία, διαπιστώνουμε αξιοσημείωτη πτώση της αλατότητας καθώς επίσης, επιδείνωση της οικολογικής κατάστασης επιδεινώνεται και αύξηση του ευτροφισμού, από την παραλία του Θερμαϊκού, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μέχρι τις εκβολές του Αξιού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο υπουργός Θεόδωρος Καράογλου, στο σύντομο χαιρετισμό του, επισήμανε πως το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, μέσα από τις δράσεις που έχει αναλάβει, επιχειρεί να θέσει το ζήτημα της διαφύλαξης του Θερμαϊκού Κόλπου σε μια νέα αφετηρία τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

«Σύνθημά μας είναι πώς ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, μπορούμε να σώσουμε το Θερμαϊκό. Και να είστε σίγουροι πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας γι αυτό» τόνισε ο κ. Καράογλου.

Για τη βιοποικιλότητα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση μίλησε από την πλευρά της η βιολόγος Λυδία Αλβανού, υπεύθυνη παρακολούθησης βιοποικιλότητας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα υπογραμμίζοντας τις ιδιαιτερότητες της παράκτιας ζώνης που περιλαμβάνει μερικά από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα σε αριθμό και ποικιλία φυτών και ζώων.

«Επιπλέον”, συμπλήρωσε, “είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε φυσικά φαινόμενα και υδρογεωλογικές διεργασίες, αποτελεί για τα χερσαία οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες, ζώνη προστασίας από φυσικά φαινόμενα και είναι ελκυστικός τόπος για να ζουν και να τον επισκέπτονται οι άνθρωποι”.

Κάνοντας μνεία στη σημερινή κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου, η κ.Λιβανού τη χαρακτήρισε «μεταβατική», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή της ότι «η βελτίωση της ποιότητας του θαλασσινού νερού, οδηγεί σε οικολογική αναβάθμιση της περιοχής, μείωση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, αύξηση του κύκλου εργασιών των κλάδων τουρισμού και αλιείας, αύξηση της αξίας της γης, με συνέπεια τη βέλτιστη αισθητική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής».