Χριστούγεννα σε σκηνές έξω από το υπουργείο Εργασίας – Οι πενταμηνίτες ζουν το δικό τους δράμα και ζητούν λύση «εδώ και τώρα»

Χριστούγεννα σε σκηνές έξω από το υπουργείο Εργασίας θα κάνουν απασχολούμενοι στις Κοινωνικές δομές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν ή λήγουν στο τέλος του μήνα.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν όσο χρειαστεί έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ την Πρωτοχρονιά θα συγκεντρωθούν όλοι μαζί στις σκηνές προκειμένου να υποδεχθούν το νέο χρόνο με την ευχή τους φέρει και τη λύση στο πρόβλημά τους.

Πάγιο αίτημά τους είναι «σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους», επισημαίνοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δηλώνουν ότι ο μισθός που έπαιρναν από τις συμβάσεις τους έφτανε μόλις τα 495 ευρώ, ποσό με το οποίο δεν κατάφερναν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Γιάννης ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και ο οποίος περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που περνούν εδώ και δέκα μέρες οι συμβασιούχοι πενταμηνίτες που ζουν μέσα στις σκηνές εκτεθειμένοι στο κρύο.

Μίλησε για την αλληλεγγύη του κόσμου που σταματά και τους δίνει απο νερά μέχρι φρούτα και φαγητό. Ωστόσο, αυτό που έχει μείνει χαραγμένο στις μνήμες όλων των ανθρώπων από τα πεντάμηνα είναι η δεύτερη μέρα παραμονής τους στις σκηνές όπου μια ηλικιωμένη γυναίκα άστεγη σταμάτησε γύρω στις 11 το βράδυ και μέσα απο το καροτσάκι της έβγαλε δύο κρουασάν που της είχε προσφέρει ο κόσμος και τα έδωσε στους συμβασιούχους πενταμηνίτες που εκείνη την ώρα ήταν έξω απο τις σκηνές. Ο Γιάννης είναι ανύπαντρος ωστόσο είπε ότι τα χρέη ήδη έχουν αρχίσει ήδη να σωρεύονται. Η σύμβασή του έληξε πριν από μια εβδομάδα ενώ πολλών συναδέλφων του λήγει μέχρι το τέλος του μήνα. Κοιμάται κάθε βράδυ μέσα στις σκηνές και μοναδικός του «σύμμαχος» -όπως και των υπολοίπων- στο κρύο είναι ένα μαγκάλι που έχουν στήσει δίπλα από τις σκηνές όπου βάζουν ξύλα το βράδυ για να ζεσταθούν. Δίπλα ακριβώς έχουν τοποθετήσει καρέκλες και τραπεζάκια πάνω στα οποία οι περαστικοί τους αφήνουν τρόφιμα.

Οι πενταμηνίτες έχουν στολίσει και ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στα κλαδιά του οποίου αντί για στολίδια έχουν τοποθετήσει κάρτες με μηνύματα, όπως «32.500 άνθρωποι απολύονται μέσα στα Χριστούγεννα… Διεκδικούμε την παραμονή μας στην εργασία μας», «Η ζωή μας δεν είναι 5μηνη. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους» και άλλα.

Ζητούν «εδώ και τώρα» λύση στο πρόβλημά τους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

5minites-yp-ergasias-690x400 dendro-yp-ergasias

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΚΗΝΕΣ, ΠΕΝΤΑΜΗΝΙΤΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!