χριστοφιλοπούλου-κατά-συριζα-για-το-δ-241910
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 07.11.2013 | 21:25

Χριστοφιλοπούλου κατά ΣΥΡΙΖΑ για το διαρκές κλίμα “απόλυτου μηδενισμού”

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, για τη στάση της, σχετικά με τη Διαύγεια, κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» σήμερα, 7 Νοεμβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσιάζοντας παράλληλα στοιχεία που προκύπτουν από τη λειτουργία της Διαύγειας και του ΕΡΜΗ.

Όπως είπε η υφυπουργός, “αντιμετωπίζουμε ένα διαρκές κλίμα απόλυτου μηδενισμού από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τι ακριβώς σημαίνει το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο για τη Διαύγεια; Τι ακριβώς χαρακτηρίζετε γραφειοκρατικό; Τις σχεδόν 10.000.000 αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια και δίνουν στον πολίτη τη δυνατότητα ελέγχου της δημόσιας διοίκησης και της εκάστοτε κυβέρνησης; Σας καλώ να επανεξετάσετε τη στάση σας”.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της Διαύγειας η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την αμφισβητεί διότι δεν αναρτώνται πιστοποιητικά στρατολογικής κατάστασης, ποινικά μητρώα και άλλα έγγραφα που αφορούν ατομικώς τους πολίτες και υπογράμμισε ότι “είναι προφανές ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση ως προς το σκοπό και την αποστολή της Διαύγειας. Η Διαύγεια δεν είναι η διαδικτυακή πύλη Ερμής, ούτε ΚΕΠ. Υπηρετεί πρωτίστως την ανάγκη αυξημένης διαφάνειας της κρατικής δράσης. Είναι η δυνατότητα να γίνει η δράση της δημόσιας διοίκησης φανερή στους πολίτες. Δεν είναι ρόλος της να παρέχει και να αναρτά τα πιστοποιητικά που έχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, το οποίο θα προσέκρουε άλλωστε στο άρθρο 9Α του Συντάγματος”.

Όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών με ηλεκτρονικά μέσα, που περιλαμβάνει τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στη διοίκηση και τη λήψη πιστοποιητικών ή άλλων εγγράφων ηλεκτρονικά από τις δημόσιες υπηρεσίες, είναι αντικείμενο της διαδικτυακής πύλης του ΕΡΜΗ, που λειτουργεί ως ενιαίο κέντρο ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως είπε η υφυπουργός.

Ειδικότερα για τον ΕΡΜΗ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε ότι παρέχει για το χρήστη του: 

Δώδεκα (12) υπηρεσίες οι οποίες ολοκληρώνονται πλήρως ηλεκτρονικά από το σύστημα του ΕΡΜΗ χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη.

Ογδόντα τρείς (83) ηλεκτρονικές υπηρεσίες, για τις οποίες ο χρήστης του ΕΡΜΗ μπορεί να κάνει αίτηση από τον υπολογιστή του και να παραλάβει από το ΚΕΠ το αποτέλεσμα της αίτησης του.

Χίλιες επτακόσιες είκοσι τέσσερις (1724) ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις οποίες ο ΕΡΜΗΣ προσφέρει πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επιπλέον στα ΚΕΠ διεκπεραιώνονται χίλιες πέντε (1005) πιστοποιημένες διαδικασίες για τον πολίτη και την επιχείρηση.

Παράλληλα, στο νέο πρόγραμμα Διαύγεια, που ξεκινά πιλοτικά από τον Ιανουάριο του 2014, στόχος το υπουργείου είναι να επεκταθεί η εμπέδωση της διαφάνειας με τεχνική αναβάθμιση του προγράμματος, μέσω της μηχανής αναζήτησης πληροφοριών αλλά και την παροχή δυνατότητας στους πολίτες να σχολιάζουν τις αναρτημένες πράξεις.

Η υφυπουργός συμπλήρωσε ότι στις αναρτητέες πράξεις στο διαδίκτυο προστίθενται πέραν της ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης, η απόφαση έγκρισης της δαπάνης και η οριστικοποίηση της πληρωμής που περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί για κάθε επιμέρους δαπάνη των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου. Με τη νέα ρύθμιση, δημοσιοποιείται το πραγματικό ύψος της δημόσιας δαπάνης που εκταμιεύεται και έτσι επιτυγχάνεται ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια των δημόσιων οικονομικών.