«Χοντρό» παρασκήνιο με τις ομαδικές απολύσεις: Τι ζητούν οι θεσμοί και τι θέλουν οι εργοδότες

«Χοντρό» παρασκηνιακό παιχνίδι παίζεται τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) και του κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ).

Κατά τη συνάντηση αυτή τέθηκε εκ νέου το θέμα των ομαδικών απολύσεων, παρά το γεγονός ότι, όπως ειπώθηκε από το ILO περίπου ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα είναι άνεργοι, ενώ υπολογίζεται ότι τα τρία τέταρτα των ανέργων είναι χωρίς δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο.

Παρά αυτό το σκηνικό, ωστόσο, στη συνάντηση επανήλθε, από πλευράς εργοδοτών, και το πάγιο αίτημα της τρόικας για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο, αντί για την έγκριση τους από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν τέθηκε βεβαίως επίσημα, καθώς όλες πτυχές του θα συζητηθούν στο διάλογο που θα ανοίξει για τα εργασιακά. Η ατζέντα του διαλόγου θα περιλαμβάνει εκτός από τις ομαδικές απολύσεις, τον απεργιακό νόμο, την κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών και των άλλων προνομίων καθώς και την αλλαγή του καθεστώτος χρηματοδότησης των συνδικάτων.

Προτάσεις με άξονα τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα υποβάλλει εννιαμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων. Τριβές με τους δανειστές υπάρχουν για τα θέματα επιλογής των μελών της επιτροπής ενώ η κυβέρνηση αντιδρά στην πρόταση των δανειστών να οριστεί στη θέση του προέδρου ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορου Πισσαρίδη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΘΕΣΜΟΙ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ILO, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!