Ξεκινά το εκπτωτικό δεκαήμερο

Αρχίζει σήμερα το εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της αγοράς. Την Κυριακή τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά, παρά τις αντιδράσεις και τις απεργίες που έχουν εξαγγελθεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας πριν από λίγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, υπερασπίστηκε αυτή την απόφαση και σημείωσε ότι δεν μπορεί να κάνει πως δεν έχει δει τι συμβαίνει στη Βαρκελώνη ή στην Κωνσταντινούπολη. «Εάν κλειστούμε στο καβούκι μας, δεν κάνουμε τίποτα για να φέρουμε εδώ τουρίστες, απλώς θα πηγαίνουν αλλού» είπε. Η έκκλησή του είναι «να ζωντανέψουμε το κέντρο των πόλεων«.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με ανακοίνωσή του περιγράφει τις αλλαγές που προωθήθηκαν.

Α. ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Με το νόμο 4177/2013 θεσπίστηκαν δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους με καλύτερες τιμές κατά τη διάρκεια της σεζόν (όχι μόνο στο τέλος εποχής) και να τονωθεί η αγοραστική κίνηση.
Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Η πρώτη εφαρμογή του νόμου για τις ενδιάμεσες περιόδους θα γίνει από αύριο Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου και οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.
Οι τακτικές εκπτώσεις, υπενθυμίζεται, διαρκούν:
-Το χειμώνα από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και
-Το καλοκαίρι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων εκτός από την παλιά και τη νέα τιμή των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης.
Για διευκρινίσεις, παράπονα ή καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των καταναλωτών του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο τετραψήφιο 1520.

Β. ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Με τον ίδιο νόμο επετράπη προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, τακτική ή ενδιάμεση, όπως επίσης τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων. Έτσι, όσοι έμποροι επιθυμούν μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Κυριακή 3 Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι στις 8 Νοεμβρίου (τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου) λήγει η προθεσμία για τους κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες, να αποφασίσουν αν και πόσες επιπλέον Κυριακές θα λειτουργούν, πάντα προαιρετικά, στην περιοχή τους τα καταστήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Δηλαδή έχουν εμβαδόν έως 250 τ.μ., δεν ανήκουν σε αλυσίδες, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά ή καταστήματα, shops in a shop κλπ.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι αν η προθεσμία των τριών μηνών παρέλθει άπρακτη, ο Αντιπεριφερειάρχης υπέχει πειθαρχική ευθύνη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, ΕΜΠΟΡΙΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!