Χ. Καστανίδης: τάζουν λαγούς με πετραχείλια σε ΟΤΑ και συμβασιούχους

Για αποτυχία του «ΘΗΣΕΑΣ 1» και μεταφορά κονδυλίων που δεν απορροφήθηκαν στο νέο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 2» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση διαθέτει πολλούς θεατρίνους αλλά έχει ελάχιστη θεατρική κουλτούρα και γι’ αυτό χρησιμοποιεί το ψεύδος μ’ έναν ανεπανάληπτο τρόπο ή τουλάχιστον αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία των δημοσίων υποθέσεων».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου για το νέο πενταετές πρόγραμμα , ύψους 3,7 δις ευρώ που θα βοηθήσει σημαντικά την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ο κ. Καστανίδης τόνισε τα εξής: «Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ Ι ξεκίνησε το 2004 και λήγει τον δεκέμβριο του 2009. Ο υπουργός των Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι εντάχθηκαν σε αυτό έργα ύψους 3,2 δις ευρώ. Το πρόβλημα δεν είναι πόσα έργα εντάσσονται σ’ ένα πρόγραμμα, αλλά πόσα έργα υλοποιούνται. Ο υπουργός των Εσωτερικών απέκρυψε από τον ελληνικό λαό ότι σε ταμειακή βάση, τεσσεράμισι μήνες πριν κλείσει το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ Ι, μόλις ενάμισι δις ευρώ έχουν πληρωθεί σε έργα που εντάχθηκαν και υλοποιούνται. Άρα μέχρι τα 3,2 δις ευρώ έχει να διανύσει το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ I στους επόμενους τέσσερις μήνες πολύ δρόμο. Υπάρχει περίπτωση, ενώ τώρα η απορροφητικότητα είναι 45%, ενώ έχει δαπανηθεί μόλις ενάμισι δις ευρώ και μπαίνουμε στον Αύγουστο του 2009, να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα μέχρι το δεκέμβριο του 2009 και να δαπανηθεί το υπόλοιπο ποσό; Αδύνατο».

Όπως είπε, «το σύνηθες τρικ, αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση πάλι, είναι να μεταφέρει αρκετά χρήματα, αρκετά κονδύλια από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ Ι στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ, το οποίο υποτίθεται ότι θα είναι ύψους 3,7 δις ευρώ. Ισχυρίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών ότι το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ Ι έγινε με πολύ αντικειμενικά κριτήρια. Ότι όλες οι αποφάσεις αναρτώνται στο διαδίκτυο, ενώ παλαιότερα προκειμένου για το ΕΠΤΑ, επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν πελατειακές σχέσεις».

Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα δείγμα δημοσιευμάτων του επαρχιακού Τύπου σύμφωνα με τα οποία, τοπικά στελέχη σε συγκεκριμένο νομό της Νέας δημοκρατίας παρενέβησαν στον κ. Νάκο για να χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ I κάποιοι δήμοι.

Ο ίδιος τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ενισχύθηκε πραγματικά επί ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε την επανάσταση της συνένωσης στον Α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης. Το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Και όταν αυτά τα θεσμοθετούσε, ο κ. Παυλόπουλος με ορισμένους πρωταγωνιστές της παράταξής του έκαιγε λάστιχα ανά τη χώρα. Το ΕΠΤΑ στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παυλόπουλος, το Ειδικό δηλαδή Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έγινε από πόρους της Αυτοδιοίκησης που παρακρατήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε, «το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ Ι και το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ γίνονται κυρίως από πόρους της Αυτοδιοίκησης, που παρακρατούνται από την κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας. Το θέμα δεν είναι να παρακρατάς πόρους της Αυτοδιοίκησης για να την ενισχύσεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πράγματι παρακράτησε 1,7 δις πόρους για να κάνει το ΕΠΤΑ, το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά χρηματοδότησε γενναία τους δήμους και τα δημοτικά έργα μέσω του Γ΄ ΚΠΣ. Για να σας δώσω να καταλάβετε την διαφορά, το 2002 – 2003, χρόνος ανάλογος προς το 2009, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Γ΄ ΚΠΣ, όλα τα προγράμματα κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων είχαν ήδη ολοκληρωθεί και εφαρμόζονταν» και πρόσθεσε: «το 2009 δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα των δήμων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ που να έχει υλοποιηθεί. Το ΕΣΠΑ βρίσκεται στον τρίτο χρόνο της λειτουργίας του και δεν υπάρχει ένα έργο για τους δήμους που να έχει υλοποιηθεί. Άρα το θέμα δεν είναι πόσα χρήματα παρακρατάς για το ΕΠΤΑ ή για τον ΘΗΣΕΑ, αλλά ποια είναι η συνολική χρηματοδότηση και η συνολική υποστήριξη προς τους δήμους». 

                                                Γαϊτανάκι απαντήσεων

Οι δηλώσεις του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν ένα γαϊτανάκι απαντήσεων και ανταπαντήσεων με τον υπουργό Εσωτερικών. Στην (πρώτη του) απάντηση του ο Προκόπης Παυλόπουλος επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα «Θησέας» μέσα σε πέντε χρόνια έδωσε στη Αυτοδιοίκηση 3,5 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 του ΕΠΤΑ σε εφτά χρόνια και προσθέτει: «Αλλά και αν ακόμη πάρει κανείς στα σοβαρά το ποσό που αναφέρει ο κ. Καστανίδης, ήτοι την απορρόφηση ως τώρα 1,5 δισ. ευρώ, και πάλι ο ίδιος ομολογεί ότι το πρόγραμμα «Θησέας«, ως τώρα, δηλαδή σε 4 μόλις χρόνια λειτουργίας του, έχει δώσει ήδη όσα έδωσε – και πάλι αν και όπως έδωσε – το ΕΠΤΑ του ΠΑΣΟΚ».

Στην ανταπάντησή του ο Χάρης Καστανίδης σημειώνει ότι κ. Παυλόπουλος επαναλαμβάνει τις χθεσινές του δηλώσεις: «Τίποτα συγκεκριμένο δεν απαντά για όσα δήλωσα σήμερα το πρωί, μεταξύ άλλων και για το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Προφανώς, οι ανακρίβειές του εξαντλήθηκαν», προσθέτει. «Κανένα επιχείρημα δεν προσθέτει ο κ. Καστανίδης στην άγονη κριτική του εναντίον του Προγράμματος «Θησέας» και στην απελπισμένη προσπάθειά του να κρύψει την πλήρη εγκατάλειψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί ημερών ΠΑΣΟΚ. Προφανώς και ο ίδιος δεν πιστεύει σε αυτά που γράφει», είναι η νέα απάντηση του υπουργού Εσωτερικών στον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. 

                                                      Εξαπατούν τους συμβασιούχους

Αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης να δοθεί ίδιο ή ανάλογο καθεστώς στους συμβασιούχους αορίστου χρόνου εξέλιξης, προαγωγών και τοποθέτησης σε θέσεις ευθύνης, με το καθεστώς των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει μάθει να εξαπατά τον ελληνικό λαό. Τάζει λαγούς με πετραχήλια χωρίς να μπορεί να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις της, με την προοπτική να κερδίσει λίγο πριν από τις εκλογές ψήφους ξεγελασμένων Ελλήνων. Το έκανε μία ή δυο φορές, δεν θα το επαναλάβει τρίτη. Το κάνει τώρα και με τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου τους οποίους εξαπατά».

Όπως είπε πρωτοβουλία αυτή είναι ευθέως αντισυνταγματική και τόνισε «το ότι είναι ευθέως αντισυνταγματική δεν το λέμε εμείς, το λέει η ίδια η Νέα δημοκρατία, η οποία όταν κατέθεσε την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 103 του Συντάγματος, το σκεπτικό της ήταν ότι θα ήθελε ν’ αξιοποιήσει τα προσόντα των συμβασιούχων αορίστου χρόνου αλλά το άρθρο 103 του Συντάγματος δεν τους το επέτρεπε».

Και πρόσθεσε: «είναι πολύ πιθανό ότι στην πρώτη προσφυγή δημοσίου μονίμου υπαλλήλου θα καταπέσουν οι ρυθμίσεις του κ. Παυλόπουλου, θα κηρυχθούν αντισυνταγματικές και οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου οι οποίοι περιμένουν τη δικαίωσή τους θα μείνουν μετέωροι, διότι ο κ. Παυλόπουλος θα τους έχει πει μεν καλούς λόγους, πλην όμως ψεύτικους, διότι οι ρυθμίσεις του είναι αντισυνταγματικές και έωλες». 

                                            Αντώναρος: το ΠΑΣΟΚ λέει τερατολογίες

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. «δεν θα ακολουθήσω τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε όλα αυτά τα τραγελαφικά που λέει το τελευταίο διάστημα», δήλωσε ο Ευάγγελος Αντώναρος, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ ότι θα παραμείνουν στο δημόσιο όσοι εργαζόμενοι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

«Έχει επιλέξει αυτό το δρόμο.Να λέει τερατολογίες», τόνισε και πρόσθεσε πως προκαλεί θυμηδία ημιεπίσημο έγγραφο – κείμενο που δόθηκε από το ΠΑΣΟΚ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το οποίο έχουν γίνει 800.000 προσλήψεις στο δημόσιο επί Νδ.

Ο κ.Αντώναρος ανέφερε ότι αυτός ο αριθμός υπερβαίνει κατά πολύ το συνολικό αριθμό όλων όσοι με κάποια μορφή απασχόλησης δουλεύουν στο δημόσιο και ρώτησε αν έχει διαπιστώσει κανείς διπλασιασμό των ατόμων που εργάζονται στο δημόσιο.

«Οι φωστήρες αυτοί κάνουν αυτού του είδους την παραπληροφόρηση, προφανώς προσθέτοντας ακόμα και τρίμηνες συμβάσεις που έχουν ορισμένοι εργαζόμενοι στο ελικό δημόσιο. δηλαδή, κάποιος ο οποίος έχει τέσσερα τρίμηνα σε ένα χρόνο το θεωρούν τετραπλή πρόσληψη», τόνισε, κάνοντας λόγο για αστειότητες. «Είναι ασκήσεις μικροκομματικής συμπεριφοράς που είναι καταδικαστέες από όλους τους έλληνες πολίτες», κατέληξε. 

                                    Παπακωνσταντίνου: χρειάζεται διακοπές

«Ο κ. Αντώναρος χρειάζεται διακοπές και για να τον βοηθήσω στις διακοπές του θα του δώσω να πάρει μαζί του και να διαβάσει δύο τόμους που περιέχουν τις εγκρίσεις προσλήψεων σύμφωνα με τα στοιχεία που εμείς έχουμε λάβει από το υπουργείο Εσωτερικών», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.  Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτά που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκαλεί «τερατολογίες» του ΠΑΣΟΚ «είναι τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών», καλώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «είτε να διαβάσει τα στοιχεία στις διακοπές του, είτε να συνεννοείται καλύτερα με το υπουργείο Εσωτερικών για να μην εκτίθεται». 

                                           Ρόβλιας: να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη

«Είναι προφανές ότι ‘δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η άλλη δεξιά’. Ο κ. Αντώναρος και ο κ. Παυλόπουλος, ας συνεννοηθούν μεταξύ τους για να συντονίσουν τον ανταγωνισμό παραπληροφόρησης που κάνουν», δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, απαντώντας στον Ευ. Αντώναρο και στον Π. Παυλόπουλο σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Όπως είπε «αν κ. Αντώναρος ψάχνει για «παραπληροφόρηση» και για «λεκτικά τερατουργήματα», θα πρέπει να απευθυνθεί στον κ. Παυλόπουλο, διότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αυτό που κατέθεσε τα στοιχεία στη Βουλή μετά από σχετικές ερωτήσεις μου (Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων)» και πρόσθεσε: «μετά απ’ αυτά, τόσο ο κ. Αντώναρος, όσο και ο κ. Παυλόπουλος οφείλουν να ζητήσουν δημόσια συγνώμη για τις παλαιοκομματικές μεθόδους, με τις οποίες αντιπαρέρχονται τις σε βάρος της κυβέρνησής τους αποδεδειγμένες κατηγορίες και ταυτόχρονα να ζητήσουν ειδικά συγνώμη από τους χιλιάδες άνεργους νέους, τους οποίους εμπαίζουν ασύστολα».

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία, τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των εγκρίσεων προσλήψεων στον δημόσιο τομέα για το 1ο εξάμηνο 2009 ανέρχεται σε 66.036, δηλαδή παρουσιάζει αύξηση άνω του 37,2% σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις προσλήψεων του 1ου εξαμήνου 2008 και  έκανε λόγο για «κομματικές – ρουσφετολογικές προσλήψεις«.
                                              
                               Ζώης: παραποιούν την αλήθεια

“Θέσαμε στη διάθεση του κ. Ρόβλια, όλα τα στοιχεία τα οποία μας ζητήθηκαν στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Στοιχεία σαφή, που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης. Το πως χρησιμοποιούνται οι αριθμοί για να παραποιηθεί η αλήθεια από το ΠΑΣΟΚ, το έχουμε εξηγήσει και άλλες φορές. Είναι λυπηρό αυτό να συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η πολιτική της προβολής και μόνο. δεν θα τους ακολουθήσουμε άλλο σ’ αυτή τη λογική”, ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Χρήστου Ζώη.

                                                 Νάκος: επιμένουν να λαϊκίζουν

Σε απάντησή του ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «επιμένει να λαϊκίζει, σε ένα πεδίο όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, για το οποίο και υπόλογο είναι για όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και πεισματικά αρνείται να παραδεχτεί αυτό που συνομολογούν όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, ότι η κυβέρνηση της Ν.δ. παρείχε και παρέχει ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση στο θεσμό».

Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», τόνισε ότι τα όσα ισχυρίστηκε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, «όχι μόνο είναι ανακριβή, αλλά προσβάλλουν και τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, που αγκάλιασαν το πρόγραμμα και αναγνωρίζουν την επιτυχία του».

Και πρόσθεσε: «για την αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλω να επισημάνω τα εξής:

Οι Καποδιστριακοί ΟΤΑ, τους οποίους με τόσο «σθένος» υποστήριξε -όπως ισχυρίζεται- το ΠΑΣΟΚ, απορρόφησαν μέσα σε 9 χρόνια (1998-2006) συνολικά 1,7 δισ. ευρώ από το ΕΠΤΑ, από τα οποία μάλιστα τα 160 εκατ. ευρώ επιβάρυναν τελικά τον «ΘΗΣΕΑ». Είναι οι ίδιοι ΟΤΑ, που από το 2005 και έως το τέλος του 2009 θα έχουν απορροφήσει μέσω του «ΘΗΣΕΑΣ» 2 δισ. ευρώ, περισσότερα δηλαδή από όσα και τα 9 χρόνια του ΕΠΤΑ. Και αυτό έγινε με την υποστήριξη του μηχανισμού του Προγράμματος στο ΥΠΕΣ και τις περιφέρειες, αλλά και με την υποστήριξη 160 μηχανικών του «ΘΗΣΕΑΣ» από την τεχνική στήριξη του προγράμματος.

Και για όσους δεν τους βοηθά η μνήμη τους, να θυμίσω ότι είναι οι Καποδιστριακοί ΟΤΑ που υποσχόταν να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ με επιστημονικό προσωπικό, και αφού διόρισε έναν σε κάθε ΟΤΑ -ο οποίος μάλιστα επιβάρυνε οικονομικά τον δήμο (σε αντίθεση με σήμερα, που το κόστος του καλύπτεται από τον «ΘΗΣΕΑ»)- στη συνέχεια και λόγω πιέσεων (κοινώς… ρουσφετιών) τα άτομα αυτά μετατάχθηκαν γρήγορα σε άλλες υπηρεσίες, «απογυμνώνοντας» τους νέους δήμους.

Σε ό,τι αφορά την… ανησυχία του κ. Καστανίδη για την ολοκλήρωση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», να τον καθησυχάσω λέγοντας ότι κονδύλια δεν θα «μεταφερθούν» από το «ΘΗΣΕΑΣ» στο «ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ», αφού ο «ΘΗΣΕΑΣ» θα συνεχιστεί έως την αποπληρωμή όλων των έργων, για τα οποία οι πόροι είναι διασφαλισμένοι. δηλαδή, για τα έργα του «ΘΗΣΕΑ» η έκδοση αδειών δημοπράτησης θα μπορεί να γίνεται και το 2010, η υπογραφή των συμβάσεων έως 31-12-2010 και η αποπληρωμή έως την ολοκλήρωση των συμβασιοποιημένων έργων. Παράλληλα, από τις αρχές του 2010 θα έχουν ενταχθεί και θα αρχίσουν έργα του νέου Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ».

Αυτό σημαίνει ότι τα δύο προγράμματα θα τρέχουν παράλληλα και συμπληρωματικά, προσθέτοντας τους προϋπολογισμούς τους και ανεβάζοντας τους συνολικούς πόρους σε 7,2 δισ. ευρώ».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!