Βρυξέλλες: Σήμερα η μάχη για το ΕΣΠΑ 2

Μάχη για το ΕΣΠΑ 2014-2020 δίνει σήμερα η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη χασούρα από τα κονδύλια στα 9,2 δισ. ευρώ. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι από αυτά που δικαιούται η Ελλάδα (20,4 δισ. ευρώ με τα 14 δισ. να… αραχνιάζουν) να καταφέρει να περιορίσει τη ζημιά στα 11,2 δισ. ευρώ. Το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση (ύφεση, ανεργία κτλ.) να φτάσει στα 14 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλούς «σκοπέλους»: τις αντιρρήσεις της Βρετανίας και βόρειων κρατών από τη μια που δε θέλουν να συνεισφέρουν, με το αιτιολογικό τη δική τους οικονομική κρίση. Από την άλλη, τα ανατολικά κράτη που λένε πως δεν μπορεί να υπάρχει ειδική μεταχείριση για τη χώρα μας αφού και εκείνα είναι φτωχά. Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτημα εισαγωγής ρήτρας ελλείμματος και στα κοινοτικά κονδύλια που θα ορίζει «ποινές» για κράτη που αποκλίνουν δημοσιονομικά.

Πρόκειται για τις «ρήτρες αιρεσιμότητας» στα κονδύλια: είναι η σύνδεση των δημοσιονομικών επιδόσεων με την αποδέσμευση των κονδυλίων και σύνδεση των χρηματοδοτήσεων των κοινοτικών ταμείων με την επιτυχία του μνημονίου 3.

 

Διαβάστε επίσης:
Το ΕΣΠΑ 2014-2020 αντίβαρο στη μείωση των κοινοτικών κονδυλίων και στην ύφεση
Χατζηδάκης: Θέλουμε περισσότερους πόρους για το ΕΣΠΑ 2014-2020
Στα 4,5 δισ. ευρώ ο «πήχυς» για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2012
Στον «αέρα» ευρωπαϊκά κονδύλια 678 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα
ΧΑΝ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΣΠΑ 2 ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!