Βραβεύτηκε η ποιότητα στο δημόσιο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των δεύτερων θνικών Βραβείων Ποιότητας και Αποδοτικότητας για τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.δ.δ. και  τους ΟΤΑ, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και εκπροσώπων δημοσίων υπηρεσιών της χώρας, της αυτοδιοίκησης, φορέων και οργανισμών.

Κατά την δεύτερη χρονιά εφαρμογής της διαδικασίας, υπέβαλαν φάκελο υποψηφιότητας 27 φορείς και υπηρεσίες από όλη την επικράτεια (περίπου 25% περισσότερες από πέρυσι), ενώ το 2007 είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα 20 δημόσιες υπηρεσίες.

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 2ο στο δήμο Ηρακλείου Κρήτης και το 3ο βραβείο, απονεμήθηκε από κοινού σε τρεις υπηρεσίες: στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λάρισας (διευθύνσεις Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, Οικονομικών Υπηρεσιών, διοικητικών Υπηρεσιών), στο δήμο Αμαρουσίου (Γραφεία Εφαρμογής Εσωτερικών διαδικασιών & Ελέγχου Ποιότητας, Αξιοποίησης Εθνικών & Ευρωπαϊκών Πόρων, διεθνών Σχέσεων & Συνεργασιών) στο δήμο Περάματος (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών).

Επίσης, απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι συμμετοχής για όλες τις υποψηφιότητες που πληρούσαν τις διαδικασίες του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης.

Η εκδήλωση απονομής των βραβείων έγινε στο πλαίσιο της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, της αναβάθμισης των υπηρεσιών και της καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη και διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία δημόσιας διοίκησης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και το Εθνικό Κέντρο δημόσιας διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, τα βραβεία αποτελούν μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη της νέας διοικητικής πραγματικότητας. «Η θεσμοθέτηση των βραβείων εντάσσεται στη λογική της δίκαιης αξιολόγησης φορέων και στελεχών, καθώς επιβραβεύονται οι επιτυχημένες προσπάθειες και πρωτοβουλίες και καθιερώνονται κίνητρα βελτίωσης των φορέων της διοίκησης, με κριτήριο την επιτυχημένη εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Στήριξης», τόνισε.

Αναφερόμενος στον καινοτόμο θεσμό επισήμανε ότι «έρχεται να συμπληρώσει το ‘ξήλωμα’ των αναχρονιστικών νοοτροπιών που θέλουν το κράτος συνώνυμο της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων και της έλλειψης παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας».

Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η στρατηγική για την ποιοτική ενίσχυση και τον εξορθολογισμό των δημόσιων υπηρεσιών βασίζεται στη διαμόρφωση λειτουργικών και αποδοτικών διοικητικών μονάδων, στη στελέχωσή τους με ικανούς και καταρτισμένους υπαλλήλους, στην εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών και στον περιορισμό της σπατάλης του δημόσιου χρήματος.

«Η δημόσια διοίκηση πρέπει να λειτουργεί υπέρ της κοινωνίας και να αξιολογεί πάντα τα αποτελέσματα των πράξεών της», τόνισε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης και πρόσθεσε ότι η απονομή των βραβείων «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης για σύγχρονο και αξιόπιστο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας».

Όπως είπε, «η δημόσια διοίκηση περνά από την εποχή των διαπιστώσεων στην εποχή των αποτελεσμάτων». Και τόνισε ότι είναι σημαντικό να επιβραβεύονται οι υπηρεσίες που διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητά τους και την ποιότητα των υπηρεσιών τους, ώστε «να παρακινηθεί το σύνολο των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα να υιοθετήσει πολιτικές ποιότητας και αποδοτικότητας».

Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα «συμβόλαιο τιμής» των εμπλεκομένων προς την κοινωνία, και τα αποτελέσματά του είναι άμεσα στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά και στην βελτίωση της εικόνας του δημοσίου, κατέληξε ο κ. Ζώης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση