βουλή-σκουρλέτης-πατούλης-στα-άκρα-γι-506720
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 09.07.2018 | 13:02

Βουλή: Σκουρλέτης-Πατούλης στα άκρα για συμβασιούχους, διαφημιστικές καμπάνιες

Σφοδρή αντιπαράθεση και έντονη λογομαχία είχαν μέσα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, στη διάρκεια της ακρόασης φορέων στη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα “Κλεισθένης 1”

Αφορμή αποτέλεσε το θέμα των προσλήψεων στους δήμους με επίκεντρο το πρόβλημα που είχε ανακύψει πέρσι με τους συμβασιούχους, ενω η αντιπαράθεση έφτασε και στο θέμα των διαφημιστικών κονδυλίων της ΚΕΔΕ και του ΥΠΕΣ.

Ο Γ. Πατούλης, επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Σκουρλέτη υποστηρίζοντας ότι «το μπάχαλο» με τις προσλήψεις στους δήμους και το θέμα που προέκυψε με τους συμβασιούχους, οφείλεται σε «λάθους χειρισμούς του. Αφήστε τους δήμους να κάνουν μόνοι τους τις προσλήψεις. Εμείς πληρώνουμε εμείς να αποφασίζουμε», πρόσθεσε.

Στην παρέμβαση Πατούλη, υπήρξε έντονη αντίδραση από τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος τον εγκάλεσε για «κομματική προπαγάνδα» και του ζήτησε να απαντήσει αν συμφωνεί με το 1 προς 1 (μία πρόσληψη για μία αποχώρηση στο Δημόσιο) που πέτυχε η κυβέρνηση ή το 1 προς 5 που ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το γεγονός προκάλεσε την έκρηξη του κυρίου Πατούλη ο οποίος σε έντονο ύφος, χαρακτήρισε τον υπουργό Εσωτερικών “λαϊκιστή”.

“Δίνετε 300.00 ευρώ για να κάνετε καμπάνια κατά του “Κλεισθένη”. Δεν είναι δικά σου χρήματα αυτά”, ανταπάντησε ο κ. Σκουρλέτης, με το πρόεδρος της ΚΕΔΕ να εξανίσταται, φωνάζοντας “ντροπή, ντροπή. Πόσα δίνετε  εσείς για τις  δικές σας καμπάνιες;”, την πρόεδρο της Επιτροπής Γιώτα Κοζομπόλη να επιχειρεί να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα και τον υπουργό Εσωτερικών να ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά:  “Δεν είναι εδώ το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσιου. Είναι Βουλή και πρέπει να τη σέβεστε”.

“Θα έπρεπε να σταματήσετε τον υπουργό”, απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προσθέτοντας ότι “εμείς πληρωνουμε για το προσωπικό. Οι δήμοι χρειάζονται προσωπικό που δεν τους δίνεται”. Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «η άποψη ένα προς ένα στις προσλήψεις είναι πολύ φειδωλή και θα έπρεπε να διεκδικήσετε καλύτερη λύση. Μην μιλάτε για μόνιμες θέσεις. Κάντε το. Είστε δύο χρόνια υπουργός. Μην μας συνδέετε με το όποιο κόμμα. Σκεφτείτε εθνικά. Εμείς θεωρούμε ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν το προσωπικό που απαιτείται. Ούτε το ένα προς ένα φτάνει. Θα έπρεπε να είστε πιο διεκδικητικοί. Μην τάζετε συνεχώς μόνιμες θέσεις. Κάντε τις. Οι δήμοι πρέπει να πάρουν τους υπαλλήλους που χρειάζονται μέσω ΑΣΕΠ και να μην μπλέκονται τα κόμματα, γιατί οι Δήμοι είναι αυτοί που πληρώνουν».

Πατούλης: Νομοσχέδιο έκτρωμα

Nωρίτερα στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε τον Κλεισθένη  «νομοσχέδιο έκτρωμα, που όχι μόνον δεν μεταρρυθμίζει την Αυτοδιοίκηση, αλλά αντίθετα την απορρυθμίζει» και πρόσθεσε πως σφίγγει ακόμη περισσότερο τη θηλιά του Κεντρικού Κράτους στο λαιμό της Αυτοδιοίκησης.

«Ο Κλεισθένης είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει τους Δήμους σε ακυβερνησία. Θα διαλύσει τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και θα επιβαρύνει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένα άρθρο που να προωθεί την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Αποτυπώνει την ιδεοληψία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που δεν αντιλαμβάνονται την αυτοδιοίκηση ως θεσμό με συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια» σημείωσε.

Η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία στους δήμους

Σχολιάζοντας την προωθούμενη ρύθμιση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πατούλης τόνισε πως οι Δήμαρχοι δεν την φοβούνται γιατί έχουν μάθει να εκλέγονται με ποσοστά άνω του 50%, εκφράζοντας τις πλειοψηφίες των κοινωνιών μας.

Το ζήτημα είναι πως ο υπουργός ακόμα δεν μας έχει απαντήσει πως θα διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων και πως οι Δήμαρχοι θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι απλή αναλογική, είναι ένα αλλοπρόσαλλο εκλογικό σύστημα. Αλλού εισάγεται η απλή αναλογική για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Κι αλλού το πλειοψηφικό σύστημα. Ενώ ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία και με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, θα καλείται στη συνέχεια να ασκήσει Διοίκηση, συναλλασσόμενος καθημερινά με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο. Ουσιαστικά, ανοίγει «κερκόπορτα», για να αποκτήσουν πρόσβαση στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης οι «δυνάμεις των άκρων».

«Η ηγεσία του υπ. Εσωτερικών συμπεριφέρεται λες κι έχει αυτισμό»

Ο κ. Πατούλης καυτηρίασε το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο καμία από τις δεκάδες τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «συμπεριφέρεται λες κι έχει αυτισμό».

«Δεν σκέφτονται εθνικά αλλά με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές» ανέφερε και υπογράμμισε «Γνωρίζει η σημερινή κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται ποτέ να ελέγξει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Κι αφού δεν μπορεί να μας ελέγξει, επιλέγει να μας διαλύσει».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού μαζί με τους πολίτες θα δώσει τη μάχη ώστε στη θέση του Κλεισθένη να έρθει στο άμεσο μέλλον ένα άλλο νομοσχέδιο, που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των Ελλήνων.«Η Ελλάδα για να πάει μπροστά, χρειάζεται Ισχυρούς Δήμους. Γιατί αν διαλυθούν οι Δήμοι, θα διαλυθούν οι ζωές μας» σημείωσε.