Βουλή-πολυνομοσχέδιο: Στο επίκεντρο οι απολύσεις στο δημόσιο

Το θέμα των 15.000 απολύσεων στο δημόσιο αλλά και γενικότερα της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα που επιχειρεί η κυβέρνηση, βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το ΚΚΕ.

Την αρχή έκανε οι εισηγήτρια της ΝΔ Φ. Πατριανάκου η οποία υποστήριξε ότι για την ανεργία και τις δραστικές περικοπές στα εισοδήματα, ευθύνεται η διόγκωση του δημοσίου τομέα, συνεπεία του «αριστερόστροφου λαϊκισμού που επικρατεί επί δεκαετίες την Ελλάδα».

«Ακόμα και σήμερα, η κριτική στην κυβέρνηση βασίζεται στην επί δεκαετίες αριστερή παραίσθηση, πως το ζητούμενο δεν είναι η παραγωγή νέου πλούτου, αλλά η αναδιανομή του ήδη υπάρχοντος. Ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουμε το δημόσιο ως την ιερή αγελάδα που πρέπει με κάθε κόστος να συντηρεί η ελληνική κοινωνία. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδεολογικές παραισθήσεις τέλος!», τόνισε η κ. Πατριανάκου και επανέλαβε το επιχείρημα ότι:  «Μέσα σε τρία χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, γίνονται 1.000 απολύσεις την ημέρα. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν πρόσωπα, δεν είναι αριθμοί. Αν είχαν γίνει εξ αρχής δραστικές περικοπές του δημοσίου τομέα δεν θα είχε υποστεί ο ιδιωτικός τομέας τις δραστικές συνέπειες της οικονομικής προσαρμογής, δεν θα είχαν γίνει δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων», υποστήριξε η εισηγήτρια της ΝΔ.

Μάλιστα, η κ . Πατριανάκου τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αποτυπώνει τη βούληση για «δραστική μείωση και ποιοτική βελτίωση του δημοσίου τομέα». Οι περικοπές ωστόσο, «δεν θα γίνουν αλόγιστα, χωρίς σχέδιο και με οριζόντιες απολύσεις», αλλά «με αξιολόγηση και πειθαρχική τιμωρία».

Τσακαλώτος: Προχωράτε τις απολύσεις και όχι την κινητικότητα

«Είχατε υποσχεθεί 150.000 θέσεις εργασίας λιγότερες στο Δημόσιο χωρίς απολύσεις. Τώρα προχωράτε στις απολύσεις και όχι στην κινητικότητα. Καταργείτε την δυνατότητα προσφυγής των δημοσίων υπαλλήλων σε δευτεροβάθμιο όργανο σε περίπτωση πειθαρχικής δίωξης, όχι για να διώξετε τους επίορκους – που είναι το πρόσχημα – αλλά διότι μπορείτε να λειτουργήσετε μονάχα με το φόβο. Θέλετε δημοσίους υπαλλήλους που να μην ελέγχουν τις μεγάλες επιχειρήσεις γιατί θα φοβούνται», απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χρεώνοντας στην κυβέρνηση την «κατεστραμμένη οικονομία χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία» και την επιδίωξη να επιβάλλει μια πολιτική απορρύθμισης της αγοράς, με όπλο τον φόβο.

Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων των λογιστών και των γεωτεχνικών που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο: «Ρυθμίσεις υπάρχουν γιατί υπάρχουν ατέλειες στην αγορά. Γιατί χρειάζονται γεωπόνοι για εγγύηση στα φυτοφάρμακα. Τα επιμελητήρια χρειάζονται γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν παρέχει επαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση. Στην Αυστρία, το Βέλγιο και την Σουηδία μάλιστα, έχουν διατηρήσει τους περιορισμούς στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων, ώστε ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου να κατέχεται από λογιστή».

«Η τρικομματική οικονομία μας αφήνει μια κατεστραμμένη οικονομία, χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία. Δεν υπάρχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα – και γι’ αυτό αλλάζουμε και το καθεστώς στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να μην υπάρχει η δυνατότητα άσκησης πολιτικής στο μέρος αυτό της κοινωνίας. Και βεβαίως, οικοδομεί ένα κράτος έκτακτης ανάγκης, χωρίς τεκμήριο αθωότητας, χωρίς προστασία γαι τους καταναλωτές. Προσπαθείτε να αφήσετε μια μη αντιστρέψιμη κατάσταση, αλλά να είστε σίγουροι, πως εμείς με το πρόγραμμά μας θα την αντιστρέψουμε», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Διαβάστε επίσης

Στην Ολομέλεια τo πολυνομοσχέδιο

Πολυνομοσχέδιο: «Πέρασε» από την Επιτροπή, ξεκινάει η μάχη στην Ολομέλεια

Τροπολογία: Νέα κόντρα ΠΑΣΟΚ – Στουρνάρα για τους ανέργους

Kόντρα με το «καλημέρα» στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Aνεβάζει το θερμόμετρο στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Δημόσιο: Απολύσεις και με τη «βούλα» του πολυνομοσχεδίου

Πολυνομοσχέδιο: Τροπολογία για 400.000 ανέργους στους ΟΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΒΟΥΛΗ, ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!