«Βόμβα» Μιχελάκη: «Η τροπολογία-ρουσφέτι έγινε για τον Μπουτάρη – Με πίεσε το ΠΑΣΟΚ»

Την αποκάλυψη ότι η προεκλογική τροπολογία με την οποία προβλεπόταν ότι του κωλύματος εκλογιμότητας θα εξαιρούνται στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή των οποίων στα Δ.Σ. Νομικών Προσώπων προβλέπεται εκ του νόμου, αφορούσε τον νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, κάνει πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Ερωτηθείς (από τη real news) αν «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι πιο φιλολαϊκοί από της ΝΔ», ο κ. Μιχελάκης λέει χαρακτηριστικά: «Δεν ήταν φιλολαϊκά ούτε εκείνα που απέτρεψαν προβάλλοντας βέτο, όπως ο νόμος που πρότεινα για τις δημοτικές εκλογές ή το «σπάσιμο» των πέντε μεγάλων νησιωτικών δήμων, ούτε εκείνα που απαιτούσαν, όπως η τροπολογία για τον κ. Μπουτάρη».

Να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη τροπολογία που είχε έρθει με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και είχε υπερψηφισθεί λίγες ημέρες πριν κλείσει η Βουλή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές είχε δημιουργηθεί τεράστιος θόρυβος, καθώς υπήρξαν καταγγελίες τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τον Τύπο ότι κατατέθηκε για να μην έχει κώλυμα εκλογιμότητας ο Γιάννης Μπουτάρης,  επειδή δεν είχε παραιτηθεί εγκαίρως από τη θέση του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ωστόσο, τότε τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών όσο και ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο οποίος, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, αν δεν είχε ψηφισθεί η τροπολογία δεν θα ήταν σήμερα στη θέση του είχαν υποστηρίξει ότι κάλυπτε πολλούς δημάρχους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς ο κ. Μπουτάρης ενέπιπτε στα  κωλύματα και ασυμβίβαστα του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α΄/07-06-2010) («Καλλικράτη»), καθώς το εδάφιο στ της παραγράφου 1 και την παράγραφο 8 του άρθρου 14 «Κωλύματα και ασυμβίβαστα» του Νόμου ο νυν δήμαρχος για να είναι υποψήφιος θα έπρεπε να μην είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών, ενώ παράλληλα μέχρι την παραίτησή του δεν μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο αντίπαλος του Σταύρος Καλαφάτης είχε υποστηρίζει ότι «είναι ένα βάρος που θα το σέρνει».

Σχολιάζοντας την παραδοχή του  κ. Μιχελάκη, ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

» Έστω και κατόπιν… εκλογών ο κ. Μιχελάκης παραδέχεται την αλήθεια. Ότι δηλαδή έκανε τα πάντα – και όχι μόνο τη ρουσφετολογική, “φωτογραφική” τροπολογία που ήρε εκ των υστέρων το κώλυμα εκλογιμότητας του κ. Μπουτάρη – για να διασωθεί πάση θυσία το πολιτικά χρεοκοπημένο ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, ήταν κάτι που είχαμε εγκαίρως καταγγείλει και που γνώριζαν οι πάντες.

 Ωστόσο, η δημόσια παραδοχή ενός πρώην Υπουργού και εκ των στενών συνεργατών του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι επί της ουσίας «μαγείρευε» την εκλογική νομοθεσία, ανάλογα με τους σχεδιασμούς του κόμματός του ή του κυβερνητικού του συνεταίρου, δημιουργεί μείζον ζήτημα – νομικό, πολιτικό, αλλά και ηθικό. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις κυβερνητικές αντιδράσεις. Άλλωστε, τι μπορεί να έχουν να πουν άραγε οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που οι ίδιοι, ως πρώτοι διδάξαντες, παίζουν καθημερινά με τις δημοκρατικές διαδικασίες, απαξιώνοντάς τις;

 Η κυβέρνηση βρίσκεται σε καθημερινή πλέον βάση εκτεθειμένη με τις μικροπολιτικές μεθοδεύσεις της. Και, δυστυχώς, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες κυβερνητικές επιλογές, αρνείται να βγάλει το πολιτικό συμπέρασμα που προέκυψε από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.

 Ωστόσο, για όλη την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία έχει καταστεί πλέον σαφές. Όσο και αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μετέρχεται αντιδημοκρατικών πρακτικών, όσο και αν καταστρατηγεί κάθε έννοια νομιμότητας, πολιτικής εντιμότητας, σεβασμού των θεσμών και “fair play”, δεν μπορεί να ανακόψει τη δυναμική της αντίστασης, της διεκδίκησης και της ανατροπής, δεν μπορεί να αποτρέψει την έκφραση της βούλησης της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας να απαλλαγεί από το βραχνά των μνημονίων και να προχωρήσει σε μία εναλλακτική πορεία για τη χώρα.

 Το μόνο που καταφέρνει είναι να πλήττει καίρια την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα και να πληγώνει καθημερινά την Αυτοδιοίκηση, το Κοινοβούλιο και την ίδια τη Δημοκρατία.»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΠΑΣΟΚ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ, ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ, ΚΩΛΥΜΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!