«Βόμβα» για την εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις – Η απόφαση δεν θα «γεννά» θέμα αναδρομικής επιστροφής χρημάτων

«Περιορισμένης ισχύος» αναμένεται να είναι η βόμβα που δεν αποκλείεται -αφού ουδεμία απόφαση έχει οριστικοποιηθεί- να πυροδοτήσει η κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συμβουλίου για το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης: Στις διασκέψεις -οι οποίες συνεχίζονται- έχει δημιουργηθεί, κατά πληροφορίες, μια τάση των ανώτατων δικαστών υπέρ της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς, ακόμα όμως κι αν η άποψη «αποκρυσταλλωθεί», η επικείμενη απόφαση θα αφορά αποκλειστικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ δεν θα… γεννά θέμα αναδρομικής επιστροφής χρημάτων.

Χωρίς αναδρομική ισχύ

Μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται ότι δεν ανοίγει υπέρογκη «μαύρη τρύπα» στον κρατικό κορβανά και δεν θα απαιτεί επίπονα ισοδύναμα μέτρα. Κι αυτό διότι θα δρομολογήσει τη μελλοντική παύση είσπραξης της εισφοράς μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, χωρίς μάλιστα να υποχρεώνει το κράτος να τους επιστρέψει τα ποσά που έχουν μέχρι σήμερα καταβάλει.

Δικαστικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πάντως ότι τυχόν κρίση περί αντισυνταγματικότητας της εισφοράς ενδεχομένως θα επηρεάσει την έκβαση προσφυγών κατά του μέτρου που θα γίνουν από ενεργεία εργαζομένους του Δημόσιου, ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι δεν δημιουργεί κατ’ ανάγκη δεδικασμένο, δεδομένου μάλιστα ότι οι υποθέσεις που θα κληθούν να εξετάσουν Συμβούλιο της Επικρατείας και Αρειος Πάγος θα τίθενται σε διαφορετική νομική βάση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Αφήστε μια απάντηση