βίτσας-το-μεγάλο-ζήτημα-στην-ευρώπη-εί-322899
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 08.04.2018 | 13:18

Βίτσας: Το μεγάλο ζήτημα στην Ευρώπη είναι να δώσουμε λύσεις στο μεταναστευτικό

«Το μεγάλο ζήτημα στην Ευρώπη δεν είναι να παίξουμε ένα παιχνίδι ευθυνών, αλλά να διαχειριστούμε το ίδιο το πρόβλημα», τονίζει για το μεταναστευτικό ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει την αναγκαιότητα ταχύτερης απονομής ή εξέτασης ασύλου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ανθρώπινους και υλικούς πόρους ώστε οι αιτήσεις να εξετάζονται πιο γρήγορα.

Μιλώντας για το επικείμενο νομοσχέδιο με τη σύντμηση των διαδικασιών ασύλου, αναφέρει ότι θέλει οι επιτροπές προσφυγών από 12 να γίνουν 20 και το 2019 να γίνουν 30, οι επιτροπές Ασύλου να έχουν περισσότερο κόσμο για γρηγορότερη εξέταση των πρώτων αιτήσεων.

«Θέλω επίσης να απλοποιήσω το σύστημα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και να το κάνω πιο γρήγορο», «αυτή τη στιγμή γίνεται μια διαδικασία που φτάνει στο τέλος της και ξαναρχίζει απ’ την αρχή, εγώ θέλω να μην ξαναρχίζει απ’ την αρχή», «με ενδιαφέρει πάρα πολύ να ξέρει ο αιτών άσυλο τι πρόκειται να του συμβεί», δηλώνει ο κ. Βίτσας. Σημειώνει ότι όλη η διαδικασία του νομοσχεδίου πρέπει να έχει λήξει έως τέλος Απριλίου και ότι σε αυτό υπάρχουν και άλλες διατάξεις (αποζημιώσεις νησιωτών, ζητήματα κατάρτισης, εργασιακά κλπ).

Ο κ. Βίτσας επισημαίνει ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οργανώνει και στο νομοθετικό επίπεδο και σε πρακτικό επίπεδο τη στάση του ελληνικού κράτους σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το οποίο σημαίνει ότι «το βασικό μας πλαίσιο είναι η Συνθήκη της Γενεύης και το Πρωτόκολλο της Ν. Υόρκης, πάνω στο οποίο στηρίζονται το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο». «Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το υπουργείο -και το επισημαίνω γιατί το υπουργείο δεν είναι κίνημα», είπε.

«Θέλουμε με όλους τους τρόπους να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συζητάμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τονίζει για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. «Δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους συμψηφισμός δύο διαφορετικών υποθέσεων», υπογραμμίζει για τις υποθέσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, και σημειώνει πως «η Τουρκία με τον ταχύτερο τρόπο πρέπει να επιστρέψει τους Έλληνες στρατιωτικούς».