βενιζέλος-γενικό-μισθολόγιο-και-στον-297021
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 30.08.2011 | 09:28

Βενιζέλος: Γενικό μισθολόγιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Την επέκταση της συζήτησης για το γενικό μισθολόγιο, στο σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα (περίπου 160.000 στο σύνολο) ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η συζήτηση για το ενιαίο μισθολόγιο μόνον στο στενό Δημόσιο, είναι ανεπαρκής και ατελέσφορη, αν δεν δούμε το μισθολογικό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γιατί διαφορετικά θα δημιουργήσουμε ένα κράτος δημιουργικά παράλυτο. Το αίσθημα δικαίου, θα πρέπει να αποκατασταθεί σφαιρικά και όχι επιλεκτικά.

»Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των πολύ μεγάλων αλλαγών και στο μισθολόγιο και στο φορολογικό, και στη συγχώνευση των φορέων», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Οι αποδοχές των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ανώνυμες εταιρείες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι δημοτικές επιχειρήσεις) υπολογίζονται σε περίπου 160.000, οι οποίοι λαμβάνουν στην πλειονότητά τους από 20% έως 57% υψηλότερες αποδοχές από τον μέσον όρο των ετήσιων εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αυξημένες αποδοχές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο πλήθος ειδικών επιδομάτων και στους αυξημένους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες έχουν υπογράψει με τις διοικήσεις των Οργανισμών.

Η εναρμόνιση των αποδοχών των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αυτές του στενούΔημοσίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, σημαίνει ότι θα μπουν ενιαίοι κανόνες για τους μισθούς και τα επιδόματα στις ΔΕΚΟ, στα ΝΠΙΔ και στις ΑΕ, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακή περικοπή των ετήσιων αποδοχών, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 40%.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ακόμα και στην περίπτωση που εφαρμοστούν στις ΔΕΚΟ οι αρχές του μισθολογίου για τον στενό δημόσιο τομέα, οι οποίες αφορούν: τη διατήρηση 4 βασικών επιδομάτων και την κατάργηση των υπόλοιπων επιδομάτων που θα μετονομαστούν σε «προσωπική διαφορά», για την οποία θα οριστεί «ανώτατο πλαφόν».

Οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων αορίστου χρόνου των ΔΕΚΟ μόνο από το πλαφόν στην «προσωπική διαφορά», που θα κυμανθεί στα 1.000 ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσουν το 15%.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις μισθοδοσίες των δημοτικών επιχειρήσεων, η οποία έχει καταγράψει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις αντίστοιχες αμοιβές των δημοτικών υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γενικό μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, καθώς και το διοικητικό προσωπικό των ειδικών μισθολογίων (π.χ. διοικητικός υπάλληλος στα δικαστήρια ή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας).