βασίλης-κικίλιας-εξήγησε-την-αναστρο-749393
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 29.04.2020 | 13:46

Βασίλης Κικίλιας: Εξήγησε την αναστροφή της τακτικής με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εξήγησε την αλλαγή στάσης στην χρήση της μάσκας που πλέον γίνεται υποχρεωτική.

Η αλλαγή προκάλεσε απορίες σε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του κόσμου, στις οποίες απάντησε την Τετάρτη το πρωί κατά την διάρκεια παρουσίας του στον ΣΚΑΙ, ο Βασίλης Κικίλιας.

Όταν λοιπόν ο Υπουργός Υγείας ρωτήθηκε σχετικά, εξήγησε: «Εμείς παρατηρούμε καθημερινά το ECDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ότι παρατηρούν ή αναβαθμίζουν, ερχόμαστε αμέσως και το προσαρμόζουμε, αφού το περνάμε από την επιτροπή.

Προφανώς, ο κόσμος ήταν μέσα στα σπίτια του, τώρα ο κόσμος θα είναι έξω. Μαζί με τα άλλα μέτρα, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και οι άλλοι επιστήμονες, υπάρχει και η μάσκα. Η μάσκα προστατεύει εμάς, προστατεύει και τους άλλους. Στους κλειστούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός είναι λογικό να την θέλουμε, είναι λογικό να την επιβάλουμε εκεί.

Υπάρχει σύσταση της επιτροπής για τους ανοιχτούς χώρους, εκεί που κινούμαστε. Δεν είναι ικανή να προστατεύει μόνη της η μάσκα, έρχεται μαζί με το πλύσιμο των χεριών, τα αντισηπτικά, τους κανόνες ασφαλείας και αποστάσεων, όλα αυτά μαζί είναι η πολιτική μας που ζητάμε από τον κόσμο να τα τηρεί για να πάμε καλά».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Πάμε να συναντήσουμε τώρα μαζί με τον Χρήστο Κούτρα, τον Υπουργό Υγείας, σας το προαναγγείλαμε, τον κύριο Βασίλη Κικίλια, τον έχουμε κοντά μας μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων. Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε μαζί μας.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλημέρα σας.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε την άρση των μέτρων; Και όταν εννοώ έτοιμοι, εννοώ σε υγειονομικό επίπεδο. Είναι  πάρα πολύ σημαντικό. Τα πήγαμε καλά όλο αυτό το τελευταίο δίμηνο. Είμαστε έτοιμοι, ώστε και από τη Δευτέρα που κάποιοι ανησυχούν ότι ενδεχομένως λίγο να αλλάξει η κατάσταση, για να ξεκινήσουμε την άρση των μέτρων;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αξίζει ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε όλους. Γιατρούς, νοσηλευτές, υγειονομικούς, τον ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ, την Πολιτική Προστασία, αλλά και όλους τους πολίτες.

        Γιατί νομίζω ότι πετύχαμε μέχρι σήμερα, όχι επειδή νικήσαμε την αρρώστια, αλλά επειδή νικήσαμε τις αδυναμίες και τη νοοτροπία του χθες.

        Προφανώς υπάρχει η ένταση και η αγωνία του επόμενου βήματος, που βασίζεται επάνω σε ένα πλάνο. Το ανακοίνωσε εχθές ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νομίζω ότι η τήρηση αυτού του πλάνου είναι προϋπόθεση για την επόμενη εποχή, για μία νέα καθημερινότητα.

        Και δεν θα φύγουμε ποτέ από αυτό, σε ό,τι έχει να κάνει με τους κανόνες υγιεινής, σε ό,τι έχει να κάνει με τη Δημόσια Υγεία.

        Αυτό το πλάνο έχει να κάνει με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, παραδείγματος χάριν πλένουμε τα χέρια μας. Έχει να κάνει με την τήρηση των αποστάσεων, με την αποφυγή συγχρωτισμού, με την προστασία των ευπαθών ομάδων.

        Νομίζω ότι με πολύ μεγάλη στήριξη από τον κόσμο, αλληλεγγύη, αγάπη, αίσθηση καθήκοντος, οι Έλληνες τήρησαν όλα αυτά, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για αυτό και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, αυτό το πλάνο το οποίο αναφέρετε θα παρακολουθείται σε 24ωρη βάση και από το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε ενδεχομένως αν υπάρξουν κάποιες αναζωπυρώσεις ή αν υπάρξει κάποια έξαρση της πανδημίας να αλλάξουν αυτά τα μέτρα ή να τροποποιηθούν;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ακούσατε τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, τον κύριο Σκέρτσο, να μιλάει για αυτό το Παρατηρητήριο, το οποίο θα είναι ένα μεικτό σχήμα που θα περιλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία, ειδικούς επιστήμονες υπό την καθοδήγηση της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Καθημερινά θα γίνεται αυτό το monitoring, αυτή η παρατήρηση των συνθηκών σε σχέση πάντα – γιατί εδώ καταλήγουν όλα – με τη δυναμικότητα την οποία έχουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις ΜΕΘ που έχουμε, τις κλίνες που έχουμε, πώς πάει η νόσος, το R, η επιδημιολογική μελέτη που μάθαμε και συνηθίσαμε όλοι να λέμε τις τελευταίες ημέρες.

Ανάλογα, λοιπόν, και με βάση την απόσταση από την άρση των πρώτων μέτρων από των δεύτερων, των τρίτων και ούτω καθεξής και το πώς κινείται αυτή η καμπύλη θα προσαρμοζόμαστε, θα ενημερώνουμε υπεύθυνα με διαφάνεια καθημερινά και θα στηρίζουμε τον κόσμο σε αυτή τη νέα καθημερινότητά μας.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ:

Κύριε Υπουργέ, θέμα πρώτον, αν υπάρχουν χρωστούμενα προς τους γιατρούς και αν θα τακτοποιηθούν. Θέμα δεύτερον, αν θα συνεχιστούν οι προσλήψεις και η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Απαντήστε αυτά για να πάμε παρακάτω γιατί άντεξε το σύστημα αλλά υποτίθεται ότι μας προειδοποιείτε και εσείς και όλος ο πλανήτης δηλαδή ότι τον Οκτώβρη πάλι δύσκολα θα είναι τα πράγματα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι εμφανές ότι το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες, αγαπήσαμε αυτούς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό και το στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις.

        Έχουν ήδη γίνει 3.748 προσλήψεις μέσα στην κρίση, φτάσαμε τις 1.017 ΜΕΘ από τις οποίες οι 351 είναι COVID, δώσαμε επίδομα συγκεκριμένο σε όλους οριζόντια τους εργαζόμενους του Υπουργείου. Πριν από τρεις μήνες νομιμοποιήσαμε τις όποιες προστιθέμενες, πάνω από το όριο υπερωρίες. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Αυξήσαμε το όριο από 9% σε 16%.

        Και ετοιμάζουμε και άλλα πράγματα. Είναι εμφανές, κύριε Κούτρα, ότι τις αδυναμίες και τα προβλήματα και τις αστοχίες 45 χρόνων, τις μελετούμε. Το κάνουμε γρήγορα, δεν το κάνουμε βιαστικά. Το κάνουμε με πρόγραμμα. Και η παρακαταθήκη στον κόσμο θα είναι ένα άλλο σύστημα υγείας.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Πάντως αντιλαμβάνομαι ότι θα στηριχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είχαμε ακούσει πολλά το προηγούμενο διάστημα. Οπότε είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα στηριχτεί το ΕΣΥ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα στηριχτεί το ΕΣΥ, θα στηριχτούν οι άνθρωποι του. Η προίκα του ΕΣΥ, κατά την άποψη μου, είναι το έμψυχο δυναμικό, είναι οι επιστήμονες μας, οι λοιμωξιολόγοι, οι επιδημιολόγοι, οι καθηγητές, οι χειρουργοί, οι διευθυντές, οι νοσηλευτές, οι καθαρίστριες που μπαίνουν μέσα στους θαλάμους COVID ή στην εντατική και καθαρίζουν, οι τραπεζοκόμοι.

Όλοι είναι μια πολύ μεγάλη οικογένεια, μια πολύ μεγάλη ομάδα και αφού μου δίνετε την ευκαιρία για μια ακόμη φορά, είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς τους ανθρώπους και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν σας ανησυχεί, είστε γιατρός. Αρχικά θέλω να πω ότι δεν γνώριζα ότι εσείς είχατε επιλέξει, είχατε προτείνει τον κύριο Τσιόδρα. Το διάβασα στην συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη στον Αλέξη Παπαχελά. Έχω δυο ερωτήματα τώρα, και με την Επιτροπή. Το θέμα είναι, με τα σχολεία δεν αγχώνεστε; Γιατί όλοι εμείς οι γονείς αγχωνόμαστε τι θα γίνει. Και το δεύτερο. Ξαφνικά η μάσκα πριν από ένα μήνα που δεν ήταν υποχρεωτική τώρα έχει γίνει υποχρεωτική και με πρόστιμο.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, στις αρχές Ιανουαρίου, όταν εμείς είδαμε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας, που εξελίχθηκε σε πανδημία, να έρχεται, συστήσαμε την επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων, των ειδικών για τον κορονοϊό. 28 κορυφαίοι επιστήμονες, θυμίζω, εντατικολόγοι, λοιμωξιολόγοι, ειδικοί, οι οποίοι μας συμβουλεύουν καθημερινά και η κοινή συνισταμένη των απόψεων τους είναι πάρα πολύ σημαντική και μια πολύ μεγάλη προίκακαι αυτή για την χώρα.

        Τον Σωτήρη Τσιόδρα, ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό που το είπε, τον είχα πρωτοστείλει να ελέγξει υγειονομικά τη Μόρια.

Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος, γλυκός άνθρωπος, καταξιωμένος επιστήμονας και χαίρομαι πάρα πολύ που με ένα πολύ γλυκό και ωραίο τρόπο και με σαφή ψυχική επαφή, περνάει στους Έλληνες καθημερινά τα μηνύματα μας.

Προφανώς, και αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, υπάρχει αγωνία για το αύριο. Τα δεδομένα τα οποία έχουμε, είναι τα επιστημονικά. Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ άλλα δεδομένα, παρά μόνο τα επιστημονικά. Και με αυτά πορευόμαστε και αυτό δίνει και μια ασφάλεια στον κόσμο και αποτέλεσμα αυτών των επιστημονικών δεδομένων, με βάση τα οποία παίρνουμε τις αποφάσεις, είναι  το τι έχει γίνει μέχρι τώρα.

        Θεωρώ σοφό και σωστό να συνεχίσουμε να πορευόμαστε έτσι. Για τα σχολεία, νομίζω ότι καταλαβαίνουν όλοι ότι είναι  κρίσιμο να ξεκινήσουμε από την Γ΄ Λυκείου και τις Πανελλαδικές εξετάσεις των παιδιών μας. Γονείς, παιδιά, όλοι το θέλουν αυτό, είναι το μέλλον τους και από εκεί και πέρα στα υπόλοιπα βήμα–βήμα και με αποστάσεις…

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Απλά για τις μάσκες κύριε Υπουργέ, άλλαξαν πολύ γρήγορα αυτά τα δεδομένα. Αυτό θέλει να πει και ο Χρήστος.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα πω κύριε Ντσούνο για τις μάσκες, που με ρώτησε ο κύριος Κούτρας. Θα ήθελα όμως να αφήσω την Υπουργό Παιδείας, την κυρία Κεραμέως που σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει αναλυτικά για αυτά τα θέματα, σεβόμενος το χαρτοφυλάκιό της, εκείνη να τα αναλύσει. Ξεκινάμε από την Γ΄ Λυκείου.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν μιλάω για τα σχολεία κύριε Υπουργέ. Στα σχολεία αναφερόμαστε ως προς το άγχος της μετάδοσης. Υγειονομικά, όχι αν θα μάθουν τα παιδιά τώρα γράμματα για δύο εβδομάδες να πάνε σχολείο. Υγειονομικά είναι  το  άγχος.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Υγειονομικά εισηγήθηκε η Επιτροπή μας των επιστημόνων, αυτήν έχουμε ακούσει μέχρι τώρα. Αν υπάρχει κάποιος άλλος ο οποίος  έχει μία αντίθετη γνώμη, θα πρέπει να μπορεί να την τεκμηριώσει επιστημονικά.

        Γιατί νομίζω ότι αυτό το οποίο κερδίσαμε ως χώρα και αφήσαμε πίσω, και εγώ το περιφρούρησα με όλες μου τις δυνάμεις, είναι  ότι μπροστά στην υγεία και την ανθρώπινη ζωή, που είναι  το υπέρτερο αγαθό, δεν χωράνε ούτε πολιτικές, ούτε κομματικές, αντιδικίες ή απόψεις άλλες τρίτες. Θέλω σε αυτό το σημείο να πω, για μία ακόμη φορά, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις, ότι θέλω να ευχαριστήσω όλους οριζοντίως, αυτούς οι οποίοι όπου και να στέκονται και βρίσκονται πολιτικά, στήριξαν αυτήν την προσπάθεια με βάση τη δημόσια υγεία.

        Ως προς τις μάσκες επίσης θέλω να σας πω κύριε Κούτρα, ότι εμείς παρατηρούμε καθημερινά και το ECDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

        Ό,τι αναθεωρούν, ό,τι αναβαθμίζουν, ερχόμαστε αμέσως και το  προσαρμόζουμε αφού το περνάμε από την Επιτροπή μας. Προφανώς ο κόσμος όλος ήταν μέσα στα σπίτια. Τώρα ο κόσμος θα είναι  έξω.

        Μαζί με τα άλλα μέτρα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και είπανε οι επιστήμονές μας, υπάρχει και η μάσκα. Η μάσκα προστατευτεί εμάς, προστατεύει και τους άλλους. Στους κλειστούς χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός και το ανέφερα νωρίτερα, είναι λογικό να τη θέλουν και λογικό να επιβάλεις σε τέτοιους χώρους.

        Υπάρχει ισχυρή σύσταση της Επιτροπής για τους ανοιχτούς χώρους και τον τρόπο με τον οποίον κινούμαστε και νομίζω ότι δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη μόνο η μάσκα.

        Έρχεται μαζί με το πλύσιμο των χεριών και τα αντισηπτικά, με τους κανόνες ασφαλείας και αποστάσεις, με το μη συγχρωτισμό, με την προστασία των ευπαθών ομάδων.

        Όλα αυτά μαζί είναι η πολιτική μας και τα κύρια βήματα τα οποία ζητάμε από το κόσμο να εξακολουθήσει να τα τηρεί, για να πάμε καλά.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω για να πάμε και τώρα και στην άρση των μέτρων. Τη Δευτέρα ανακοινώσατε ότι θα ξεκινήσουν και τα χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία. Είναι  κάτι το οποίο το περιμένει ο κόσμος, γιατί λέγαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ότι ο κόσμος δεν επισκέπτεται τα νοσοκομεία. Άρα, αυτά θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα και θα  υπάρχει ένας διαχωρισμός φαντάζομαι και στα νοσοκομεία αναφοράς.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τα νοσοκομεία αναφοράς θα συνεχίσουμε να τα κρατάμε για τον κορονοϊό και έχουμε και κάποια αποκλειστικά νοσοκομεία, όπως η «Παμμακάριστος», η «Αγία Βαρβάρα» και το ΝΙΜΤΣ, αποκλειστικά για κορονοϊό.

        Όμως τα νοσοκομεία μας όλης της χώρας πρέπει να επιστρέψουν σε μία μερική κανονικότητα. Για αυτό και από τη Δευτέρα και για τον ιδιωτικό τομέα και για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα επανέλθουμε στο 50% των χειρουργείων του μέσου όρου του 2019.

        Τονίζω για μια ακόμη φορά ότι όλα τα μέτρα τα οποία παίρνουμε ή αίρουμε έρχονται σταδιακά, έρχονται με αποστάσεις ασφαλείας και με τη δυνατότητα να μπορέσουμε να μετρήσουμε και το σύστημα πώς αντιδρά, αλλά και ποιες είναι οι επιδημιολογικές μελέτες εξ’ αυτού.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι έχουν κάποιο θέμα και χρειάζονται χειρουργείο θα τους ειδοποιήσουν οι αρμόδιοι γιατροί και από τα νοσοκομεία να προχωρήσουν στα θέματά τους. Γιατί είναι πολύς κόσμος, το γνωρίζετε, δεν το μαθαίνετε από εμάς.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχω δώσει ήδη εντολή στους Διοικητές στις υγειονομικές περιφέρειες και στους Διοικητές των νοσοκομείων, μαζί με τις Επιτροπές Λοιμώξεων εντός του νοσοκομείου και τους υπεύθυνους των χειρουργείων.

Θα κατηγοριοποιηθούν και θα μπει προτεραιότητα σε αυτά τα οποία ήταν χρόνια περιστατικά και περίμεναν να χειρουργηθούν, που όμως έχουν προτεραιότητα με βάση τα ιατρικά δεδομένα. Και έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα.

Υπάρχουν κάποια χειρουργεία τα οποία έχουν σωρευθεί, υπάρχουν κάποια άλλα τα οποία πρόκειται να επακολουθήσουν. Το σύστημα υγείας οργανωμένο, δομημένο, θέλω να πιστεύω με μία άλλη νοοτροπία και μία άλλη λογική…

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Αφορά και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, κύριε Υπουργέ. Και τους δύο τομείς.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως, βεβαίως. Σαφώς. Χαίρομαι που το λέτε, κύριε Ντσούνο, προσέξτε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο δημόσιος τομέας, αλλά και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και ο ιδιωτικός τομέας, πορεύτηκαν μαζί σε αυτή την κρίση και πρόσφεραν και οι δύο από το δικό τους μετερίζι και αν χρειαστεί ή αν είχε χρειαστεί, πολύ περισσότερες κλίνες ΜΕΘ θα παίρναμε από τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεχομένως να παίρνουμε και ολόκληρα θεραπευτήρια, τα οποία ήδη μας τα παραχώρησαν οι άνθρωποι.

        Οπότε, θέλω να τονίσω για μία ακόμα φορά το ομαδικό παιχνίδι, την αίσθηση του καθήκοντος και ότι όλοι μαζί πάμε σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κανέναν από αυτή τη μάχη.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Το ομαδικό παιχνίδι που το απαγορεύει προς το παρόν η Κυβέρνηση, ενώ επιτρέπει τα σχολεία. Εν πάση περιπτώσει, θέλω δύο ερωτήσεις. Ερώτημα πρώτο.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Κούτρα, θα τρέχουμε έξω και θα κάνουμε ατομικά σπορ και θα εκτονωνόμαστε. Όμως θα ήθελα να θυμίσω τις τραγικές συνέπειες ποδοσφαιρικών αγώνων, ας πούμε, ανά την Ευρώπη λίγες μέρες πριν το lock down στη μετάδοση της νόσου σε γειτονικές μας χώρες και πόσο μεγάλη ζημιά έκανε.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Λοιπόν, πρώτο, αν θα, τι θα γίνει με τα τεστ και αν πραγματικά θα πάμε σε μια κατάσταση την οποία από δω και πέρα με κάποιο τρόπο οι περισσότεροι θα ελεγχθούμε, αν υπάρχει επάρκεια τεστ και αν έχει εξασφαλίσει το υπουργείο την απαραίτητη αγορά και τι παρέμβαση μπορείτε να κάνετε εσείς, έχω πάρα πολλά μηνύματα αυτή την ώρα που μιλάμε, για να πέσουν οι τιμές στις μάσκες, διότι πρόχειροι υπολογισμοί, μια τετραμελής οικογένεια θέλει δυο κατοστάρικα τον μήνα, κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καταρχάς αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να πω ότι η σύσταση της Επιτροπής και οι οδηγίες που έχουν δοθεί, είναι στο γενικό πληθυσμό και για υφασμάτινη μάσκα, για απλή μάσκα και θα δοθούν και οδηγίες για αυτοσχέδιες μάσκες, εκτός από αυτές τις οποίες θα μπορέσει να αγοράσει κανείς, τις χειρουργικές μάσκες οι οποίες χρησιμοποιούνται μέσα στα νοσοκομεία.

        Δεύτερον. Είναι ένα θέμα του υπουργείου Ανάπτυξης, θα το συζητήσουμε με τον συνάδελφο μου και θα έρθει σε δεύτερο χρόνο να σας απαντήσει.

        Τρίτον, θα πρέπει να πω ότι σε ό,τι έχει να κάνει με τα τεστ, εμείς εφαρμόσαμε μια στρατηγική. Ποια είναι αυτή; Αξιόπιστα μοριακά τεστ, κατ’ αρχάς και όχι αμφιβόλου ποιότητας rapid tests σε ευπαθείς ομάδες, στο προσωπικό πρώτα από όλα των νοσοκομείων μας, γιατρούς και νοσηλευτές, σε εκείνους που υπήρχαν κρούσματα, στους συγγενείς τους, στην πρώτες επαφές ιχνηλάτησης και ούτω καθ’ εξής.

        Δικαιώθηκε αυτή η στρατηγική μέχρι τώρα;

Νομίζω πως ναι. Έχουμε τραγικά παραδείγματα δυστυχώς, άλλων χωρών οι οποίες έσπευσαν με αμφιβόλου ποιότητας rapid tests να ελέγξουν τον πληθυσμό τους, τους βγήκε τεράστιο πρόβλημα, που είχε και τραγικές συνέπειες.

        Έρχεται, λοιπόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πριν από λίγες μέρες και βγάζει ανακοίνωση και λέει ότι δεν έχουν εγκρίνει ακόμα παγκοσμίως αυτά τα rapid tests, τα οποία είναι αυτή την στιγμή στην κοινωνία και στα εργαστήρια αλλά χρησιμοποιούνται μόνο για εργαστηριακές, για διερευνητικές μελέτες. Και όταν υπάρχει κάποιο τέτοιο αξιόπιστο τεστ θα έρθουμε να το πιστοποιήσουμε.

Εμείς τι κάναμε; Αυξήσαμε από 800 τεστ, 700-800 ημερησίως που είχαμε το capacity, τη δυνατότητα τις πρώτες μέρες, το έχουμε φτάσει στην δυνατότητα να κάνουμε 5.500 τεστ την ημέρα, 38.500 την εβδομάδα…

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Τώρα γίνονται 5.500 τεστ την ημέρα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Υπάρχει δυνατότητα να γίνουν 5.500 τεστ την ημέρα, άρα 38.500 τεστ την εβδομάδα περίπου και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να ελέγξουμε παραπάνω κόσμο.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Πότε θα ξεκινήσουν να γίνονται αυτά, κύριε Υπουργέ; Είπατε, έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε 5.500 τεστ. Αυτό σημαίνει…

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καθημερινά γίνονται, απλά δεν έχει φτάσει στο όριο του το σύστημα. Τώρα που ανοίγουν σιγά- σιγά και άλλες ομάδες προκύπτουνε και άλλες ανάγκες.

Άρα λοιπόν, συνεχίζουμε τη στρατηγική μας, αυτήν την οποία έχουμε συμφωνήσει με τους λοιμωξιολόγους και τους εργαστηριακούς μας γιατρούς, έχουμε κορυφαίους τέτοιους στην Επιτροπή, που έχει να κάνει με ένα διαδοχικό testing που ανοίγει από τις ευπαθείς ομάδες και τους επαγγελματίες υγείας προς τα έξω και μόλις βρεθεί και ικανοποιητικό rapid test, θα πάρουμε και αυτό.

Χ.ΚΟΥΤΡΑΣ: Πολύ σοβαρό. Αυτή τη στιγμή τεστ τα οποία κυκλοφορούν σε φαρμακεία προς 30 ευρώ απ’ ότι έμαθα εγώ και πηγαίνει ο κόσμος να τα κάνει, δεν θωρούνται αξιόπιστα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δε μπορώ να γνωρίζω χωρίς να τα έχω στα χέρια μου τι  είναι  αξιόπιστο και τι δεν είναι  αξιόπιστο, αυτά τα οποία σε θεωρητικό επίπεδο μπορούν να κυκλοφορούν.

        Εξηγήσαμε ποιες είναι  οι πύλες εισόδου του testing και πάντως, θέλω να πω ότι και το Υπουργείο Ανάπτυξης δια των ελεγκτικών του μηχανισμών έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά σε όλη την αγορά και έχουν αποφευχθεί προβλήματα.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Πάμε λίγο παρακάτω κύριε Υπουργέ, γιατί δεν έχουμε και πάρα πολύ χρόνο. Σας ακούσαμε και τις προηγούμενες μέρες. Ήθελα να σας ρωτήσω για το ιατροφαρμακευτικό υλικό, σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας και σε τι θέση έχουμε πλασαριστεί τώρα, να σας πω και με μπασκετικούς όρους, στο ζήτημα των φαρμάκων και των εμβολίων, γιατί σας ακούσαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες να λέτε, ότι μία χώρα «κλέβει» από τις άλλες. Παρά ταύτα, οι προμήθειες έγιναν από τη χώρα μας. Άρα, τώρα σε ό,τι αφορά φάρμακο και ιατροφαρμακευτικό υλικό, σε τι σειρά, σε τι θέση είμαστε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχουμε φροντίσει έτσι ώστε σε δύο μεγάλες αποθήκες με logistics, να έχουμε προμηθευτεί με αυτή την αερογέφυρα η οποία στήθηκε, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών, με τη συνεργασία και την εντολή της Προεδρίας της Κυβέρνησης και μέσα από το μηχανισμό μας των προμηθειών και την ΙΦΕΤ ΑΕ, να έχουμε αρχίσει να φτιάχνουμε στοκ ειδικών αναγκών, κάτι το οποίο δεν είχε η χώρα, δεν είχε καμία ευρωπαϊκή χώρα, δεν  έχει η Αμερική και πολλές χώρες δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ σε αυτή την προσπάθεια να αποκτήσουν μέσα ατομικής προστασίας.

        Είχαμε την προνοητικότητα, αλλά και την τύχη θέλω να πω, αλλά και μέσα από μία πολύ μεγάλη προσπάθεια σε έναν παγκόσμιο πόλεμο μέσων ατομικής προστασίας, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτά τα οποία πρέπει να για τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, για τους αρρώστους μας και ούτω καθεξής.

        Θέλω όμως να πω και να επικροτήσω την προσπάθεια που γίνεται και είναι σημαντικό κομμάτι κατά την άποψή μου της εθνικής ασφάλειας πλέον της χώρας, να δημιουργηθεί η παραγωγή πρωτογενώς στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες πρέπει, το έθεσα και ευρωπαϊκά, αυτών των μηχανημάτων– ιδιωτικής πρωτοβουλίας – εργοστασίων, που θα παράγουν και θα παράξουν τέτοια υλικά.

        Γιατί βρέθηκε όλος ο πλανήτης, να το πω ειλικρινά και καθαρά, να εξαρτάται από την Κίνα. Εάν η Κίνα δεν είχε ξεπεράσει προ τριών μηνών το κύριο πρόβλημά της με τον ιό και εξακολουθούσε να καταναλώνει η ίδια τα μέσα ατομικής προστασίας και να μην τα εξάγει, τότε όλος ο πλανήτης θα ήταν στο καναβάτσο.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Μάλιστα. Έλα, Χρήστο, για να ολοκληρώσουμε.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ:

Όχι, δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Θέλω να επιμείνω λίγο στα ομαδικά σπορ. Δηλαδή δεν καταλαβαίνω πώς τα παιδιά δεν θα κάνουν προπόνηση την ώρα που τους αφήνετε στο σχολείο. Αυτό δεν το έχω καταλάβει οφείλω να ομολογήσω.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα σας πω, όπως είδατε στην ανάλυση εχθές τα παιδιά θα κάνουν κάποια στιγμή στην πορεία και προπόνηση. Νομίζω ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση και θα κάνει τις ανάλογες δηλώσεις ο κύριος Αυγενάκης. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ομαδικά σπορ με θεατές, όπως καταλαβαίνετε.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Καλά, προφανώς. Για το εμβόλιο έχουμε κανένα νεότερο, κύριε Υπουργέ; Και το λέω αυτό γιατί είναι άνθρωποι εκεί έξω οι οποίοι τελειώνουν τα λεφτά. Δηλαδή έχουν μείνει 1.000–1.500 ευρώ κατάθεση, αυτή είναι τα ταβάνια στην Ελλάδα, μην κοροϊδευόμαστε τώρα, για το 90% του κόσμου. Μεροκάματο δεν βγάζουν και περιμένουν να ανοίξουν οι οικονομίες για να βγούνε έξω.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πολύ σωστά. Θέλω να πω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η φαρμακευτική, αγωνίζεται αυτή τη στιγμή, είναι ένα ράλι του να βρει εμβόλιο για το συγκεκριμένο ιό ή από τα παλιά φάρμακα ή καινούργια φάρμακα, που να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα, τα σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα γίνει.

Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Κικίλια, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την επικοινωνία.