Τσίπρας: Στο επίκεντρο μαύρη εργασία, ανεργία, προσλήψεις αλλά & επιδόματα

Με «πακέτο» εξαγγελιών προς την κοινωνία «συνοδεύεται» η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, την ώρα που κορυφώνεται η θερινή τουριστική περίοδος στη χώρα, σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να μπει τέλος στην παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δείξει ενδιαφέρον για να ενημερωθεί από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Ο Πρωθυπουργός  θα επικαλεστεί την πτωτική πορεία της ανεργίας και θα ανακοινώσει νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, στο στόχαστρο του πρωθυπουργού θα βρεθεί η αδήλωτη εργασία, επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται εργαζόμενους, αλλά και δικαστικές αποφάσεις που, σύμφωνα με πολλά κυβερνητικά στελέχη, ανοίγουν «κερκόπορτες» κατά των εργαζομένων.

Η επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας είχε προγραμματιστεί για τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, προκειμένου ο πρωθυπουργός, με την παρουσία του εκεί, να «περάσει» στην κοινή γνώμη την νέα αποκλιμάκωση της ανεργίας, όπως αυτή αναδείχθηκε από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αλλά και του συστήματος «Εργάνη». Ωστόσο, η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε και η τριήμερη παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα (Κοζάνη και Θεσσαλονίκη) ανέβαλε τα σχέδιά του κατά μία εβδομάδα.

Μεγάλο μέρος της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας σήμερα το πρωί θα αναλωθεί στην καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας», αλλά και της «μάστιγας» των απλήρωτων εργαζομένων. Το ΣΕΠΕ, άλλωστε, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ηλιόπουλος, έχει πυκνώσει τους ελέγχους και έχει εντοπίσει «μαργαριτάρια» και σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία –εξ ου και έχουν επιβληθεί υψηλά πρόστιμα σε μεγάλες τράπεζες και ξενοδοχειακές μονάδες.

Ταυτοχρόνως, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στην εφημερίδα «Real News» -και αναμένεται να επαναλάβει σήμερα και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας- η κυβέρνηση θα λάβει μία ακόμη πρωτοβουλία που θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους εργοδότες, ώστε να μην παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία και να μην ανακυκλώνουν την λεγόμενη εργασιακή «ζούγκλα»: συγκεκριμένα, θα νομοθετηθεί ότι εφεξής, οποιαδήποτε επιχείρηση εντοπιστεί να παραβιάζει την εργατική νομοθεσία καθ’ οιονδήποτε τρόπο, τότε δε θα δικαιούται δημόσιο χρήμα, είτε αυτό αφορά σε σύμπραξή της με το Δημόσιο μέσω ΣΔΙΤ ή του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε αφορά σε κοινοτικά κονδύλια που δικαιούται και αναμένεται να λάβει.

Φυσικά, με βάση τις προαναφερθείσες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά και την ολιγωρία που έχουν δείξει οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές για εργοδότες που έχουν καταγγελθεί, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αφήσει αιχμές κατά της Δικαιοσύνης, ανοίγοντας ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ έντασης μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικού κόσμου.

Πέραν, πάντως, όλων των παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας όπως προαναφέρθηκε θα επιχειρήσει να πείσει την κοινωνία ότι κάτι αλλάζει: ο λόγος, φυσικά, για τη νέα αποκλιμάκωση της ανεργίας, όπως προέκυψε πριν από 3 εβδομάδες. Συγκεκριμένα, η ανεργία τον περασμένο Απρίλιο είχε μειωθεί στο 21,7% έναντι 23,6% πέρυσι τον ίδιο μήνα –ήτοι έπεσε 2 μονάδες εντός ενός έτους και έφτασε στα επίπεδα των αρχών του 2012. Παράλληλα, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι έχουν δημιουργηθεί 256.000 θέσεις εργασίας από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα επαναλάβει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα εξαγγείλουν προγράμματα για 46.000 ανέργους ως το τέλος του έτους «που αφορούν, μεταξύ άλλων, νέους, άτομα άνω των 55 ετών που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να βρουν εργασία, άτομα με αναπηρία, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού», όπως αποκάλυψε χθες η κ. Αχτσιόγλου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΕΠΙΣΚΕΨΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]