τσιόδρας-δεν-συστήνονται-μάσκες-γάν-761928
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 09.04.2020 | 18:38

Τσιόδρας: Δεν συστήνονται μάσκες & γάντια -Οι λόγοι (βίντεο)

Να μην χρησιμοποιούν μάσκες και γάντια μιας χρήσης κάλεσε τους πολίτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως τόνισε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδρίασε σήμερα για το θέμα της μάσκας αλλά και των γαντιών, και, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αποφάσισε να μην συστήσει στην παρούσα φάση την γενική χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό. Κι αυτό γιατί θεωρείται ότι τα πιθανά οφέλη είναι μικρότερα από την αύξηση κινδύνου «από μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» που φαίνεται ότι έχουν οι πολίτες, με αποτέλεσμα να μην τηρούν τους κανόνες, όπως την απαραίτητη απόσταση από τους διπλανούς τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας από τη χρήση της μάσκας θα ήταν δυνατόν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο μέτρο, αναλόγως με την πορεία της επιδημίας, κυρίως για την προστασία από τη μόλυνση απ’ όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα.

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιούνται οι μάσκες με βαλβίδες «γιατί είναι επικίνδυνες για την μετάδοση της νόσου», προσθέτοντας ότι αυτού του είδους οι μάσκες χρησιμοποιούνται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους.

Γιατί όχι γάντια

Επιπλέον, ο καθηγητής δεν συνέστησε ούτε τα πλαστικά γάντια στο γενικό πληθυσμό, που, όπως είπε, βλέπουμε να φορούν εκτός σπιτιού, όπως στα σούπερ μάρκετ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι προστατεύουν από τον ιό», καθώς και ότι «η αδιάκριτη χρήση είναι μάταιη και μπορεί να οδηγήσει περισσότερο βλάβη παρά καλό… Έχει υπολογιστεί ότι ακουμπάμε 3 έως 23 φορές ανά ώρα το πρόσωπό μας», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτό με μολυσμένο γάντια.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πολλές φορές τα πλαστικά γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση και γι’ αυτό μπορούν εύκολα να φθαρούν και να αποκτήσουν μικρές τρύπες, με αποτέλεσμα να θεωρούμε ψευδώς ότι μας προστατεύουν. Τόνισε, επίσης, ότι πολλοί από αυτούς που φορούν γάντια δεν πλένουν μετά τα χέρια τους, κάτι που είναι λάθος, γιατί όταν τα πιάνουμε για να τα βγάλουμε, σε περίπτωση που έχουν μολυνθεί, μολύνουμε τα χέρια μας, ενώ υπογράμμισε ότι αν τα γάντια απορριφθούν σε δημόσιους χώρους αποτελούν εστία μόλυνσης.  “Η Επιτροπή συστήνει να πάψουμε να φοράμε τα γάντια σε εξωτερικές δραστηριότητες και να τα αφήσουμε στους επαγγελματίες της Υγείας. Η καλύτερη άμυνα απέναντι στο ιό είναι το καλό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού”, κατέληξε.

86 θάνατοι, 79 διασωληνωμένοι

Παράλληλα, στους 86 έχουν φτάσει οι θάνατοι στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Οι 23 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη και το 86% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 71 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.995, εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες

Σύμφωνα με την ενημέρωση, 79 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Το 77% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

Επίσης, η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της χρήσεως μάσκας από το γενικό κοινό, όπως σας είχα πει εχθές. Η Επιτροπή ενημερώθηκε αναλυτικά για τις πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού CDC.

Η Επιτροπή συμφώνησε με τα συμπεράσματα της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού CDC, πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού, θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τυχόν εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους ,όπως αυτοί που προτείνονται από το ECDC, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Επίσης, συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κινδύνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς, καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως τη διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών, που είναι τα δυο πιο σημαντικά μέτρα.

Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, η Επιτροπή στην παρούσα φάση δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας. Όπως για όλα τα μέτρα προφύλαξης, θα επανατοποθετηθούμε και για τη χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και τα επιστημονικά στοιχεία που διαθέτουμε.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή τοποθετήθηκε για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, τις περίφημες μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, οι οποίες δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό. Μπορούν να μεταδώσουν αυτή τη νόσο.

Αυτές οι μάσκες είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους, τους οποίους από την καρδιά μου, τους ξέχασα εχθές, ευχαριστώ. Είναι αυτοί που πρώτοι διασωληνώνουν τον άρρωστο στα επείγοντα περιστατικά, πριν φτάσει στην εντατική θεραπεία και είναι από τις ομάδες των γιατρών, των επαγγελματιών υγείας που είναι στην εμπροσθοφυλακή στη μάχη εναντίον του ιού και φυσικά από τους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό, μαζί με όλους τους άλλους γιατρούς των επειγόντων.

Επίσης, η Επιτροπή τοποθετήθηκε για τη χρήση γαντιών από το γενικό κοινό. Επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια για τα γάντια. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία από τη μόλυνση με τον ιό.

Τις τελευταίες εβδομάδες η χρήση αναλώσιμων πλαστικών ή γαντιών από latex μιας χρήσης, έχει γίνει συνηθισμένη σε δημόσιους χώρους, σε σούπερ μάρκετ, στις δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτό συμβαίνει, παρά τις ελάχιστες ενδείξεις ότι η χρήση γαντιών στο δημόσιο χώρο προσφέρει προστασία από τη μόλυνση.

Ενώ οι προθέσεις είναι καλές, η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη παρά καλό. Θα το εξηγήσω. Πολλοί φορούμε γάντια πιστεύοντας ότι μας προστατεύουν με κάποιο τρόπο.  Τα γάντια όμως μιας χρήσης, δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση. Μπορούν εύκολα να σκιστούν ή να έχουν μικρές οπές, τρυπούλες, που μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν και να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο που φοράει τα γάντια.

Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια, μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο πλύσιμο των χεριών συχνά. Επίσης μας προσφέρει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και οδηγεί στη χρήση τους πέρα από την προβλεπόμενη μόνο.

Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Για παράδειγμα, θα αγγίξετε μια μολυσμένη χειρολαβή σε ένα σούπερ μάρκετ. Τα γάντια μπορεί να επιμολυνθούν εκεί. Αν αγγίξετε το πρόσωπό σας με τα ίδια μολυσμένα γάντια, αυξάνει ο κίνδυνος να εκτεθείτε στον ιό. Θεωρήστε το δεδομένο ότι θα γίνει. Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπό μας κατά μέσο όρο 3 έως και 23 φορές ανά ώρα. Επίσης με τον ίδιο τρόπο, με τα γάντια δηλαδή, μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι, ευρέως διαδεδομένα, μπορεί να απορρίψεις το γάντι ή το καθαριστικό μαντηλάκι σε δημόσιους χώρους. Να αφήσεις το χρησιμοποιημένο γάντι σε καροτσάκι αγορών ή να το απορρίψεις στο δρόμο. Επιπλέον, όταν βγάζουμε τα γάντια μπορούμε να μολυνθούμε και συνεπώς, το πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο.

Θα πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια μιας χρήσης στις εξωτερικές μας δραστηριότητες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης της ασθένειας από το νέο κορονοϊό. Ας αφήσουμε τα γάντια στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Τα γάντια σε εμάς, το γενικό κοινό, λειτουργούν ως μία απόσπαση της προσοχής μας από τον καθαρισμό και την υγιεινή των χεριών μας. Αντίθετα, εμείς να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, είτε με σαπούνι και νερό για 20-30 δευτερόλεπτα, είτε με αντισηπτικό ειδικά μετά από επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο, ή όταν χρησιμοποιούμε δημόσιες συγκοινωνίες.

Αυτή η στρατηγική είναι η καλύτερη άμυνα έναντι του ιού.