τσαμπουκάς-μητσοτάκη-μπαλασόπουλ-199264
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 01.10.2014 | 13:14

“Τσαμπουκάς” Μητσοτάκη-Μπαλασόπουλου στη Βουλή: “Άντε τελείωνε” – “Σοβαρέψου, δεν κάνεις κατάληψη!”

Στα ύψη ανέβηκε η ένταση σήμερα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου με αφορμή τις αναφορές του υπουργού για τον επανέλεγχο των συμβάσεων.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου για τα «ανοιχτά δεδομένα» ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι για τις μετατροπές συμβάσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιμένουμε, θα ελέγξουμε τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Τον τελικό λόγο με τους δημάρχους που δεν εφάρμοσαν το νόμο θα τον έχει η δικαιοσύνη, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει κύριε Μπαλασόπουλε. Ο νόμος δεν είναι αλά καρτ και για την αξιολόγηση και για την ανανέωση των συμβάσεων. Τα ψέματα τελείωσαν, για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή, ο νόμος θα εφαρμοστεί και για την αξιολόγηση και για τη μετατροπή των συμβάσεων. Μόνο για τις συνέπειες των παρατυπιών μπορούμε να συζητήσουμε από δω και πέρα. Τι είναι παρατυπία και τι δεν είναι παρατυπία θα το κρίνει το ΑΣΕΠ”, είπε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε στους πέντε δημάρχους που αρνούνται να προχωρήσουν στον επανέλεγχο των συμβάσεων.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο οποίος είπε στον υπουργό: «Λες ψέματα. Οι δήμαρχοι δεν είναι πέντε αλλά εννιά…. Άντε τελείωνε έχεις ραντεβού με την Τρόικα πρέπει να φύγεις». « Θα παρακαλούσα λιγότερη ειρωνεία από τους φορείς. Εδώ δεν κάνουμε κατάληψη, εδώ είναι Βουλή, σοβαρευτείτε », αντέτεινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης φωνάζοντας: «Φιλοξενούμενος είστε. Αν δεν μπορούν να περάσουν έξω. Τώρα!».

Απειλές με “Σταμουλο-κολάδες”

Μάλιστα, μετά την αποχώρηση του υπουργού ο κ. Μπαλασόπουλος απείλησε με ημέρες ’92, τότε που επί κυβέρνησης του πατέρα του υπουργού οι συνδικαλιστές Κολάς και Σταμούλος ξεβράκωναν στο δρόμο τους νέους ιδιοκτήτες των λεωφορείων: «Φοβάμαι ότι θα έχουμε μέρες του 1992, όταν ένας άλλος υπουργός θέλησε να ιδιωτικοποιήσει τις συγκοινωνίες. Τι νομίζετε, ότι οι εργαζόμενοι στη Νίκαια που παίρνουν 600 ευρώ – δεν παίρνουν τίποτα χιλιάδες ευρώ, όπως νομίζετε – δεν θα αντιδράσουν όταν πάρουν το χαρτάκι με την απόλυση;».

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι όλοι αναγνώρισαν πως με τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων το 2004 υπήρξαν παρατυπίες. «Αυτό ακριβώς θέλουμε να ελέγξουμε. Στους υπόλοιπους 33.000 που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και δεν μονιμοποιήθηκαν τι λέμε; Υπήρχαν κάποια κορόιδα που δεν μονιμοποιήθηκαν και κάποιοι άλλοι που είχαν τις άκρες και μονιμοποιήθηκαν;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.  «Όπου δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις προφανώς ο εργαζόμενος δεν δικαιούτο να μετατρέψει την σύμβασή τους. Δεν θα δεχθούμε αρνήσεις σ’ αυτόν τον έλεγχο», κατέληξε καλώντας τους δημάρχους να συνεργαστούν.