«Τρύπα» 200 εκατ. στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ από τη διόρθωση λαθών – Τα 5 προβλήματα που προέκυψαν

Αντιμέτωπο με τον «αστάθμητο παράγοντα», ο οποίος μπορεί να συρρικνώσει τα προσδοκώμενα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ακόμη και κατά 200 εκατ. ευρώ, θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο δίμηνο. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες να διορθώσουν τα λάθη που έχουν κάνει στο Ε9.

Με το που θα υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση – υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να γίνουν διορθώσεις χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις – η αρμόδια διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα εκδίδει καινούργιο εκκαθαριστικό το οποίο αναμένεται ότι θα βγάζει αρκετά λιγότερο φόρο σε σχέση με αυτόν που έχει ήδη βεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών περιμένουν ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, ο φόρος που θα προκύψει μετά τις διορθώσεις, αναμένεται να είναι μειωμένος πάνω από 50% σε σχέση με τον αρχικό. Ήδη τα βεβαιωμένα έσοδα του ΕΝΦΙΑ από τα 3,5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, έχουν πέσει στα 3,3 δισ. ευρώ μετά τη «διόρθωση» των αξιών για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος αλλά και την απαλλαγή των σεισμόπληκτων περιοχών. Εκκρεμεί η χορήγηση των εκπτώσεων στα μη ηλεκτροδοτούμενα και στις ευπαθείς ομάδες η οποία θα κοστίσει και αυτή κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Έτσι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις περί απώλειας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ λόγω των λαθών, τα έσοδα θα πέσουν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ με ορατό τον κίνδυνο να προκύψει δημοσιονομική «τρύπα» λόγω του ΕΝΦΙΑ.

Τα κυριότερα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί

1. Δεν έχει δηλωθεί ή έχει αναγραφεί με λάθη ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ. Αυτό, στερεί αυτομάτως από τον ιδιοκτήτη την ευκαιρία να διεκδικήσει έκπτωση 20% σε περίπτωση που το ακίνητο είναι μη ηλεκτροδοτούμενο και κενό για ολόκληρο το 2013. Αντίστοιχα, πρέπει να είναι συμπληρωμένο το πεδίο ότι αναφέρεται αν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο ή όχι

2. Χιλιάδες ημιτελή ακίνητα, ναι μεν έχουν δηλωθεί με τον σχετικό κωδικό (99) ωστόσο δεν έχουν εμφανιστεί ως μη ηλεκτροδοτούμενα. Αυτό είναι απαραίτητο να να συμπληρωθεί για να εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής του 0,4 που κατεβάζει τον φόρο κατά 60%. Όσοι δεν έχουν εξασφαλίσει τη σχετική έκπτωση, θα πρέπει να τροποποιήσουν το Ε9.

3. Έχουν δηλωθεί τα στοιχεία οικοπέδου της πολυκατοικίας χωρίς να είναι αναγκαίο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να έχουν φορτωθεί φόρο για ένα ακίνητο που δεν υπάρχει.

4. Το μαζικότερο πρόβλημα αφορά την έλλειψη πληροφοριών απαραίτητων για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών συμπλήρωσε από μόνο του το Ε9 βάσει «παραδοχών» που κατοχυρώθηκαν με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

5. Υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων για τα οποία δεν έχει γίνει καν προσδιορισμός του φόρου λόγω ουσιωδών ελλείψεων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΝΦΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ


Αφήστε μια απάντηση